English Quiz for IBPS CLERK MAINS| 15th January English Quiz

English Quiz for IBPS CLERK MAINS

Improve your English with English quiz. English Quiz to help you improve your score for exams like Bank, SSC, Railway, UPSC, UPSSSC, CDS, UPTET, KVS, DSSSB and other Government exams.

Directions (1-5): In each of the question given below a/an idiom/phrase is given in bold which is then followed by five options which then try to decipher its meaning as used in the sentence. Choose the option which gives the correct meaning of the phrase most appropriately in context of the given sentence.

Q1. Used books are a dime a dozen and it is difficult to sell them.

(a) Return

(b) Tolerate

(c) Diminish

(d) Failed

(e) Common

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. Option (e) is the correct answer choice. ‘Dime a dozen’ means common, easy to get and of little value. All the other words fail to express the meaning of the given idiom.

Q2. We had a falling-out during our holiday and we have not spoken since.

(a) Insistent

(b) Skip

(c) Disagreement

(d) Rigid

(e) Lenient

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. Option (c) is the correct answer choice. ‘A falling-out’ means a disagreement or quarrel with someone. All the other words fail to express the meaning of the given idiom.

Insistent means insisting on or demanding something; not allowing refusal.

Rigid means unable to bend or be forced out of shape; not flexible.

Lenient means of a punishment or person in authority) more merciful or tolerant than expected

Q3. The singer received a tough break when he became sick immediately before the music contest.

(a)Impossible

(b)Misfortune

(c)Forbidden

(d)Boldness

(e)Strong

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. Option (b) is the correct answer choice. ‘A tough break’ means an unlucky event, a misfortune. All the other words fail to express the meaning of the given idiom.

Q4. I like adventure movies but above all I love horror movies.

(a)Especially

(b)Stubborn

(c)Biased

(d)Amend

(e)Efficient

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. Option (a) is the correct answer choice. ‘Above all’ means mainly, especially. All the other words fail to express the meaning of the given idiom.

Q5. The children began to act up during the field trip.

(a)Humanity

(b)Implicit

(c)Exaggerate

(d)Misbehave

(e)Unlicense

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Option (d) is the correct answer choice. ‘Act up’means to misbehave. All the other words fail to express the meaning of the given idiom.

Implicit means suggested though not directly expressed.

Exaggerate means represent (something) as being larger, better, or worse than it really is.

Directions (6-10): In the questions given below, some sentences/phrases are given which have to be arranged in a proper sequence. Select the option which best defines the proper sequence and arranges the sentence in an appropriate way.

Q6.markets have been (A)/quite volatile (B)/Indian equity (C)/a lot from the highs.(D)/and even corrected (E)/

(a)BCAED

(b)CABED

(c)EDCAB

(d)DCAEB

(e)CAEBD

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. The correct sequence is CABED as it arranges the sentence in the best way as follows: “Indian equity markets have been quite volatile and even corrected a lot from the highs.”

Q7.forest cover had better (A)/ with predominant (B)/ were cropland dominated (C)/ in general, districts (D)/ resilience than those districts (E)/

(a)DBAEC

(b)BAECD

(c)ABEDC

(d)ECDAB

(e)CBAED

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. The correct sequence is DBAEC as it arranges the sentence properly in the way as follows: “In general, districts with predominant forest cover had better resilience than those districts were cropland dominated.”

Q8. is making it available (A)/only bringing (B) /to anyone in the world

(C)/compute power but (D) / Cloud is not (E)/

(a)EBCDA

(b)EBDAC

(c)EBACD

(d)ACDBE

(e)ABCED

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. The correct sequence of the statement is EBDAC as it arranges the sentence as follows: “Cloud is not only bringing compute power but is making it available to anyone in the world.”

Q9. to significantly boost (A)/ the e-wallet industry(B)/amongst PPIs (C)/ The interoperability (D)/ is surely going (E)

(a)CABDE

(b)EDCBA

(c)BECAD

(d)DCEAB

(e)ADBCE

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. Option (d) provides the correct sequence for the arrangement of the sentence. The proper arranged sentence is as follows: “The interoperability amongst PPIs is surely going to significantly boost the e-wallet industry.”

Q10.is proposed (A)/the transaction (B)/ equity and debt (C)/ to be financed (D)/ by a mix of (E)

(a)DCEAB

(b)EABCD

(c)BADEC

(d)CDBAE

(e)ABECD

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. The correct sequence is BADEC as the sentence can be arranged as follows: “The transaction is proposed to be financed by a mix of equity and debt.”

For More English quizzes click here 

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

You can also Read this:

 

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

Leave a Reply