Alpha Numerical Series for IBPS, SBI, RBI, RRBs: Quiz 6

Alpha Numerical Series for IBPS, SBI, RBI, RRBs: Quiz 6

Alpha Numerical Series plays a significant role in Reasoning Ability Section of banking exams such as IBPS, SBI and RBI PO and Clerk. You will get at least 5 questions from Alpha Numerical Series in one of IBPS, SBI and RBI PO & clerk prelims and Mains exam. So, aspirants should focus on Alpha Numerical Series questions in detail. Here, we are providing you with the Alpha Numerical Series questions quiz with the detailed solution so that you can easily prepare for Alpha Numerical Series questions. We are providing here all-important latest pattern-based questions and Previous Year Questions of Alpha Numerical Series of various Government Exam like IBPS, SBI, and RBI PO and Clerk exam. This Alpha Numerical Series quiz we are providing is free. Attempt this Alpha Numerical Series quiz to practice important questions with answers and solutions. And score better in IBPS, SBI and RBI PO and Clerk exam.

Alpha Numerical Series Quiz to improve your Reasoning Ability for SBI Po & SBI clerk exam IBPS PO Reasoning, IBPS Clerk Reasoning, IBPS RRB Reasoning, LIC AAO, LIC Assistant and another competitive exam.

Directions (1-5): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

B  5  R  1  @  E  K  4  F  7  ©  D  A  M  2  P  3  %  9  H  I  W  8  *  6  U  J  $  V  Q  #

1. Which of the following is the fifth to the left of the seventeenth from the left end of the above arrangement?

(a) D

(b) W

(c) *

(d) 4

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

Sol. 5th to left of 17th from left= 17-5= 12th from left = D

2. Which of the following is exactly in the middle between D and U in the above arrangement?

(a) %

(b) H

(c) 9

(d) 3

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

Sol. 9

3. Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

(a) R1E

(b) F7D

(c) M23

(d) 9HW

(e) UJ6

Answer & Explanation
Ans. e

Sol. UJ6

4. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number but not immediately followed by a consonant?

(a) None

(b) One

(c) Two

(d) Three

(e) More than three

Answer & Explanation
Ans. d

Sol.1@, 3%, 8*

5. Which of the following is the tenth to the left end of the thirteenth from the right end?

(a) F

(b) M

(c) @

(d) %

(e) 3

Answer & Explanation
Ans. a

Sol. F

Directions (6-10): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:

1 3 5 7 2 8 4 5 7 1 9 6 5 2 6 1 4 5 8 2 4 3 7 6 9 4

  1. Which of the following digit will be sixth to the left of tenth from the left end?

(a) 2

(b) 9

(c) 5

(d) 7

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. d

Sol. 7

7. How many 2’s are there in the series which are followed by a number greater than 5?

(a) One

(b) None

(c) three

(d) Two

(e) More than three

Ans. d

Sol. Two[/su_spoiler]

  1. What will be the addition of forth, sixth and eleventh digit from the right end?

(a) 12

(b) 19

(c) 15

(d) 17

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. a

Sol. 12       

9. If all the 2’s are removed from the series then which of the following will be fifth to the right of twelfth from the left end?

(a) 4

(b) 3

(c) 8

(d) 7

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans. c

Sol. 8

10. How many 5’s are there in the series which are immediately preceded by an even number and immediately followed by an odd number?

(a) One

(b) None

(c) three

(d) Two

(e) More than three

Answer & Explanation
Ans. a

Sol. One

Aatma Nirbhar Reasoning Topic Wise Online Test Series

Recommended PDF’s for:

 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply