Banking Awareness 12th November 2019: Updates Quiz

Banking Awareness 12th November  2019: Daily Banking Awareness quiz is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Name the bank, which has launched doorstep banking service for senior citizens over 70 years of age and differently-abled customers?

(a) PNB

(b) SBI

(c) BoB

(d) BoI

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. State Bank of India (SBI) has launched doorstep banking service for senior citizens over 70 years of age and differently-abled customers .

Eligible customers can avail this service at a nominal fee of ₹100 per transaction for financial transactions and ₹60 for non-financial transactions.

Q2. Which new service has launched by State Bank of India (SBI) for its customers to withdraw money from ATMs without using debit cards?

(a) YONO Debit

(b) YONO Money

(c) YONO Cash

(d) YONO Cardless

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. India’s largest bank State Bank of India (SBI) announced the launch of YONO Cash using which customers can withdraw money from ATMs without using a card.

SBI chairman Rajnish Kumar said the new initiative will address concerns over using debit cards at ATMs for cash withdrawals by eliminating the possible associated risks. “This feature on YONO is designed to help its users withdraw cash without a physical debit card,  it also maximizes convenience and enhances the banking experience for its customers. SBI said that transactions using YONO will be secured with two-factor authentication and will also eliminate the risk of skimming and cloning.

Q3. Which scheme/act has enabled an expeditious and inexpensive forum to bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks?

(a) Reserve Bank of India Act, 1934

(b) Banking Regulation Act, 1949

(c) Securitization Act 2002

(d) FEMA

(e) Banking Ombudsman Scheme

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. The Banking Ombudsman Scheme enables an expeditious and inexpensive forum to bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks. The Banking Ombudsman Scheme is introduced under Section 35 A of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.

Q4. Which bank is restricted by the Reserve Bank of India (RBI), to hold 9.9% stake in Bandhan Bank?

(a) Yes Bank

(b) ICICI Bank

(c) HDFC Bank

(d) Axis Bank

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. The Reserve Bank of India (RBI) has given its nod to HDFC Ltd for acquiring up to 9.9% stake in Bandhan Bank following the Gruh Finance deal.

Gruh Finance, the affordable housing finance arm of HDFC Ltd, was taken over by Bandhan Bank in a share-swap deal in January.

Q5. Which bank has signed a loan agreement worth USD 83.11 million to Congo for financing three solar power projects?

(a) State Bank of India

(b) HDFC Bank

(c) Exim Bank

(d) RBL Bank

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Export-Import Bank of India (Exim Bank) signed a loan agreement on behalf of the government of USD 83.11 million to Congo for financing three solar power projects in the central African country.

It aims to provide support for financing three solar photovoltaic power projects with a total capacity of 35 megawatts in the three provinces — Karawa, Mbandaka, and Lusambo.

Q6. NPCI is an umbrella organization for all retail payments system in India. It was set up with the guidance and support of the Reserve Bank of India (RBI) and Indian Banks’ Association (IBA). What does NPCI stands for-

(a) National Payments Corporation of Industry

(b) National Payments Council of India

(c) Nominal Payments Corporation of India

(d) National Payments Corporation of India

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. National Payments Corporation of India (NPCI) is an umbrella organization for all retail payments system in India. It was set up with the guidance and support of the Reserve Bank of India (RBI) and Indian Banks’ Association (IBA).

Q7. Who was the first Governor of RBI?

(a) C.D.Deshmukh

(b) James Braid Taylor

(c) Osborne Smith

(d) Raghuram Rajan

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. Sir Osborne Smith was the first Governor of the Reserve Bank. He held from 01st April 1935 to 30th June 1937.

Q8. Which two private sector banks have got license from RBI in 2014?

(a) Bandhan and Yes Bank

(b) Yes Bank and IDFC

(c) IDFC Bank and Bandhan Bank

(d) Axis Bank and ICICI

(e) None of the given options is true

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. The Reserve Bank of India (RBI) has gave in-principle approvals to infrastructure financier IDFC Ltd and microlender Bandhan Financial Services Pvt. Ltd to start new banks in 2014.

Q9. Which bank first introduced Automated Teller Machine (ATM) in India (1987)?

(a) SBI

(b) Punjab National Bank

(c) Federal Bank

(d) HSBC

(e) None of the given options is true

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. HSBC bank first introduced Automated Teller Machine (ATM) in India (1987).

Q10. PSLCs are tradable certificates issued against priority sector loans of banks. What does meaning of “Cs” in PSLCs?

(a) Cess

(b) Cities

(c) Census

(d) Certificates

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. PSLCs stands for Priority Sector Lending Certificates.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply