Banking Awareness Based on Loans & Advances | Daily Banking Awareness Quiz

Banking Awareness Based on Loans & Advances | Daily Banking Awareness Quiz

Banking Awareness Quiz for SBI Clerk, SBI PO, RBI, IBPS PO/Clerk/RRB/SO & other Banking & competitive exams 2020-21. Banking Awareness is an important part of any banking and Financial exam. You can Attempt Banking Awareness Quiz.

                               Topic-Loans & Advances

Q1. Loan given to small shop owners/farmers etc. by banks is known as
(a) Business Loan
(b) Priority Loan
(c) Corporate Loan
(d) Commercial Loan
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(b)
Exp. Loan given to small shop owners/farmers etc. by banks is known as priority loan.

Q2. A very large loan extended by a group of banks to a single borrower is known as
(a) Non-Recourse loan
(b) No Documentation loan
(c) Syndicated loan
(d) Secured loan
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(c)
Exp. A very large loan extended by a group of banks to a single borrower is known as syndicated loan.

Q3. Which type of loan is a bank guarantee?
(a) Unsecured
(b) Commercial
(c) Secured
(d) Personal
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(b)
Exp.

Q4. The banking company has a restriction to sanction loans to………
(a) Students going abroad
(b) Staff working in the bank
(c) Professionals
(d) Directors of the bank
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(d)
Exp.

Q5. In the self-help group, the loan and saving decisions are taken by
(a) Banks
(b) Government
(c) Group members
(d) Non-government organization
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(c)
Exp. In the self-help group, the loan and saving decisions are taken by group members.

Q6. CIBIL stands for
(a) Credit Information Banking India Ltd
(b) Credit Information Bureau Ltd
(c) Credit Information Bureau India Ltd
(d) Credit Investment Bureau India Ltd
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(c)
Exp. CIBIL stands for Credit Information Bureau India Limited. It helps in collection and maintaining records of Individual payment affecting loans and Credit Card.

Q7. The loan facility where neither ownership nor possession of asset is transferred as security to the bank
(a) Pledge
(b) Mortgage
(c) Property security
(d) Hypothecation
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(d)
Exp. Hypothecation occurs when an asset is pledged as collateral to secure a loan, without giving up title, possession or ownership rights, such as income generated by the asset.

Q8. The borrower repays his loan by way of fixed monthly installments to the bank is called?
(a) Equated money installment
(b) Equated monthly installment
(c) Equal money installment
(d) Equal month installment
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(b)
Exp. The borrower repays the loan in Equated Monthly Installments (EMIs) comprising both principal and interest.

Q9. On which rate method, the interest is charged on the full amount of the loan throughout the entire period of loan
(a) Fixed rate of interest
(b) Floating rate of interest
(c) Compound rate of interest
(d) Flat rate of interest
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.9.(d)
Exp. Flat Rate Interest is the type of interest that will stays the same on the principal loan amount throughout your loan tenure.

Q10. Prime lending rate is charged by
(a) Cooperative Bank
(b) Commercial Bank
(c) Merchant Bank
(d) Development Bank
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(b)
Exp. The prime rate (prime) is the interest rate that commercial banks charge their most creditworthy customers, generally large corporations.

Attempt More Banking Awareness Quiz Topic wise

Recommended PDF’s:

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

Leave a Reply