Banking Awareness Based on Monetary Policy | Daily Banking Awareness Quiz

Banking Awareness Based on Monetary Policy | Daily Banking Awareness Quiz

Banking Awareness Quiz for SBI Clerk, SBI PO, RBI, IBPS PO/Clerk/RRB/SO & other Banking & competitive exams 2020-21. Banking Awareness is an important part of any banking and Financial exam. You can Attempt Banking Awareness Quiz.

Topic- Monetary Policy

Q1. Who regulates monetary policy in India?
(a) The Reserve Bank of India
(b) Finance ministry
(c) NITI Aayog
(d) Finance Commission
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Q2. What is the primary objective of monetary policy?
(a) Price stability
(b) Foreign Reserve
(c) Regulating Current account deficit
(d) Regulating FDI
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Q3. In which year the RBI Act, 1934 was amended to provide a statutory basis for the implementation of the flexible inflation targeting framework?
(a) May 2014
(b) May 2016
(c) April 2013
(d) May 2015
(e) July 2012

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Q4. An empowered six-member monetary policy committee (MPC) was constituted by the Central Government by notification in the Official Gazette after amending RBI Act, 1934 by?
(a) The Finance Act, 2012
(b) The Finance Act, 2015
(c) The Finance Act, 2016
(d) The Finance Act, 2010
(e) The Finance Act, 2014

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Q5. Who is the chairperson of the six-member monetary policy committee (MPC)?
(a) Finance minister
(b) Finance Secretary
(c) Governor of the RBI
(d) Deputy Governor of RBI
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Q6. Members of the monetary policy committee (MPC) will hold office for a period of?
(a) 2 years or until further orders (whichever is earlier)
(b) 5 years or until further orders (whichever is earlier)
(c) 3 years or until further orders (whichever is earlier)
(d) 4 years or until further orders (whichever is earlier)
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Q7. Who determines the policy interest rate required to achieve the inflation target?
(a) The monetary policy committee
(b) The Fiscal policy committee
(c) Annual Budget Committee
(d) Planning commission
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Q8. The MPC is required to meet at least _____ times in a year.
(a) Five
(b) Six
(c) Four
(d) Three
(e) one

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Q9. What is the quorum for the meeting of the MPC?
(a) 3 members
(b) 5 members
(c) 8 members
(d) 4 members
(e) 2 members

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Q10. In the event of an equality of votes who has the power of a second or casting vote?
(a) Governor of the RBI
(b) Deputy governor of RBI
(c) Finance minister
(d) Finance Secretary
(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Read on APP in Real Time

Click to Subscribe Our Youtube Channel for Free Complete Banking & Insurance Course

Static GK Mock Test

Click here to Buy Static GK Online Test Series

Recommended PDF’s:

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

Leave a Reply