Banking Awareness Based on PMJDY | Daily Banking Awareness Quiz

Banking Awareness Based on PMJDY  | Daily Banking Awareness Quiz

Banking Awareness is the most important subject in the mains examinations of bank and insurance exams.  Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana is a very vital topic of the Banking awareness section. Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana is a very scoring topic. We are providing  Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana quiz based on the banking awareness syllabus. This  PMJDY awareness quiz provided on our website can be helpful for different exams such as IBPS PO, SBI PO, RRB PO, IBPS clerk, SBI clerk. This PMJDY awareness quiz on our website comes with analysis and explanation highlighting important areas of Banking awareness.

Q1.What is Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY)?
(a)A Crop Insurance Scheme is in line with One Nation – One Scheme theme.
(b)A nationwide scheme launched by the Government of India to ensure financial inclusion of every individual who does not have a bank account in India.
(c)An initiative by the government of India in which all farmers will get up to ₹6,000 per year as minimum income support.
(d)An initiative by the government to provide LPG connections to BPL households will ensure universal coverage of cooking gas in the country.
(e)All of the above

Answer & Explanation
Ans.1.(b)
Exp.PMJDY is a nationwide scheme launched by the Government of India to ensure financial inclusion of every individual who does not have a bank account in India

Q2. Which documents required to open an account under PMJDY?
(a)The passport
(b)The driving licence
(c)The Permanent Account Number (PAN) Card
(d)The Voter’s ID issued by Election Commission of India
(e)Any of the above

Answer & Explanation
Ans.2.(e)
Exp.An account under this scheme can be opened by presenting an officially valid document.
The passport
The driving licence
The Permanent Account Number (PAN) Card
The Voter’s ID issued by Election Commission of India
The Aadhar Card
Any other document as notified by the Central Government in consultation with the Regulator

Q3.Which statement is/are true regarding PMJDY?
(a)Accounts opened under PMJDY can be opened with Zero balance.
(b)The account holders under this scheme will be given a RuPay debit card which can be used across all ATMs for cash withdrawal.
(c)An individual can consider opening an account at any financial institution.
(d)Both (a)&(b)
(e)All(a),(b)&(c)

Answer & Explanation
Ans.3.(d)
Exp.under PMJDY-
Accounts can beopened under PMJDY can be opened with Zero balance
The account holders under this scheme will be given a RuPay debit card which can be used across all ATMs for cash withdrawal
An individual can consider opening an account under this scheme with any bank branch or Business Correspondent (Bank Mitr) outlet

Q4.What is the slogan of this scheme?
(a)Mera Khata – Bhagya Vidhata
(b)Mera bank-Mere Dwar
(c)Mera paisa-Mera account
(d)My cash-My Money
(e)None of the above

Answer & Explanation
Ans.4.(a)
Exp.The main slogan of this scheme is ‘Mera Khata – Bhagya Vidhata’. This means that my bank account is my god.

Q5.The account holders under this scheme can avail an overdraft facility upto?
(a)Rs1000
(b)Rs5000
(c)RS2500
(d)Rs10000
(e)Rs7500

Answer & Explanation
Ans.5.(d)
Exp.The account holders under this scheme can avail an overdraft facility upto Rs 5,000.

Q6.The account holders under this scheme will get an accidental insurance cover of how much amount?
(a)Rs1lakh
(b)RS2lakh
(c)Rs50,000
(d)RsRs75000
(e)Rs5lakh

Answer & Explanation
Ans.6.(a)
Exp.The account holders under this scheme will get an accidental insurance cover of Rs 1 lakh.

Q7.PMJDY was started in which year?
(a)2012U
(b)2013
(c)2014
(d)2015
(e)2015

Answer & Explanation
Ans.7.(c)
Exp.The scheme was launched on August 28, 2014 with an aim to provide universal access to banking facilities to the people in the country.

Q8.PMJDY was launched by-
(a)Ram nath kovind
(b)Rajnath singh
(c)Smriti Irani
(d)Narendra Modi
(e)Nirmala sitaraman

Answer & Explanation
Ans.8.(d)
Exp.PMJDY was launched by Narendra Modi.

Q9.What are the pillars of PMJDY?
(a)Universal access to banking services
(b)Financial Literacy Programme
(c)Micro-Insurance
(d)Pension scheme for unorganised sector
(e)All of the above

Answer & Explanation
Ans.9.(e)
Exp. The pillars of PMJDY are-
(a)Universal access to banking services
(b)Financial Literacy Programme
(c)Micro-Insurance
(d)Pension scheme for unorganised sector

Q10.what amount was credited into women account holders in th months of april2020 to june2020 under PMJDY?
(a)750
(b)250
(c)1000
(d)500
(e)2500

Answer & Explanation
Ans.10.(d)
Exp.Rs 500 was credited into women account holders in th months of april2020 to june2020 under PMJDY.

Attempt More Banking Awareness Quiz Topic wise

Recommended PDF’s:

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here

 

 

Leave a Reply