Banking Awareness Based on RRBs | Daily Banking Awareness Quiz

Banking Awareness Based on RRBs  | Daily Banking Awareness Quiz

Banking Awareness is the most important subject in the mains examinations of bank and insurance exams.  RRBs is a very vital topic of the Banking awareness section. RRBs is a very scoring topic. We are providing  Regional rural bank quiz based on the banking awareness syllabus. This  Regional rural bank awareness quiz provided on our website can be helpful for different exams such as IBPS PO, SBI PO, RRB PO, IBPS clerk, SBI clerk. This Regional rural bank awareness quiz on our website comes with analysis and explanation highlighting important areas of Banking awareness.

 

Q1. Regional Rural Banks were set up on

(a) 1985

(b) 1975

(c) 1976

(d) 1973

(e) 1980

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. Regional Rural Banks were established under the provisions of an Ordinance passed on 26 September 1975.

Q2. RRBs are owned by

(a) State Govt.
(b) Central Govt.
(c) Sponsor Bank
(d) Jointly by all of the above

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. The Regional Rural Banks were owned by the Central Government, the State Government and the Sponsor Bank (Any commercial bank can sponsor the regional rural banks) who held shares in the ratios as follows Central Government – 50%, State Government – 15% and Sponsor Banks – 35%.

Q3. For the purpose of Income Tax Act, 1961, the RRBs are treated as

(a) Scheduled commercial banks

(b) Co-operative banks

(c) Non-scheduled banks

(d) Nationalized banks

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. “For the purpose of the Income-tax Act, 1961, or any other enactment for the time being in force relating to only tax on income, profits or gains, a regional rural bank shall be deemed to be a co-operative society.

Q4. Which committee recommended the establishment of the RRBs?

(a) Keller Committee

(b) Mehta Committee

(c) Narasimham Committee

(d) K Basu Committee

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. Narasimham Committee recommended the establishment of RRBs.

Q5. What is the share of Sponsor Banks in the Regional Rural Banks?

(a) 25 %

(b) 35 %

(c) 50 %

(d) 30 %

(e) 15 %

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. Shares in the ratios as follows Central Government – 50%, State Government – 15% and Sponsor Banks – 35%.

Q6.  Which committee reviewed the financial position of all RRBs in 2010 and recommended for recapitalization?

(a) Nayak Committee

(b) Chakrabarty Committee

(c) Mehta Committee

(d) Vyas Committee

(e) None of the Above

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. The Government had constituted a Committee in September 2009 (Chairman : Dr. K. C. Chakrabarty) to study the current level of Capital-to-Risk-Weighted Assets Ratio (CRAR) of RRBs.

Q7. The first RRB named Prathama Grameen Bank was sponsored by ______?

(a) Bank of Baroda

(b) Punjab National Bank

(c) State Bank of India

(d) Syndicate Bank

(e) Bank of India

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. Syndicate Bank sponsored the first regional rural bank in India by name Prathama Bank in Uttar Pradesh.

Q8. Which is the first Indian RRB that achieved Core Banking Solution (CBS) in 2011?

(a) Baroda UP Gramin Bank

(b) Allahabad UP Gramin Bank

(c) Rushikulya Gramya Bank

(d) Prathama Grameen Bank

(e) Pallavan Bank

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. Rushikulya Gramya Bank (RGB) has become the first regional rural bank (RRB) in Orissa with full core banking solution.

Q9. Which of the following bank is the sponsor bank of Chhattisgarh Rajya Gramin Bank?

(a) Punjab National Bank

(b) State Bank of India

(c) UCO Bank

(d) Bank of India

(e) Andhra Bank

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. State Bank of India is the sponsor bank of Chhattisgarh Rajya Gramin Bank.

Q10. In which states RRBs are not working?

(a) Goa

(b) Uttar Pradesh

(c) Bihar

(d) Assam

(e) Gujarat

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. RRBs are not working in Goa.

 

Attempt More Banking Awareness Quiz Topic wise

Recommended PDF’s:

2020 Preparation Kit PDF

Most important PDF’s for Bank, SSC, Railway and Other Government Exam : Download PDF Now

AATMA-NIRBHAR Series- Static GK/Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English) Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series- Banking Awareness Practice Ebook PDF Get PDF here
Computer Awareness Capsule 2.O Get PDF here
AATMA-NIRBHAR Series Quantitative Aptitude Topic-Wise PDF 2020 Get PDF here
Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered Get PDF here
Caselet Data Interpretation 200 Questions Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1) Get PDF here
ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2.O E-book Get PDF here
3

Leave a Reply