Banking Regulation: Quiz 3

Banking Regulation: Quiz 3

JAIIB Exam Quiz 2021: JAIIB exam is schedule for the 2021 by IIBF. here we are providing the JAIIB MCQ Based Quiz on a regular basis. You can Attempt the Quiz on a regular basis for upcoming JAIIB Exam. Quiz will be provided Module Wise and Unit Wise etc. You can attempt the JAIIB Quiz from the below and make improvement in your preparation by attempting JAIIB Quizzes provided by Ambitious Baba on a regular basis. This Quiz will help you to boost your score in jaiib exam and Provide you the way to clear your exam in 1st Attempt.

1.Under Cooperative  Banks are controlled by _______ and _________.

(a)Central Govt. and RBI

(b)State Govt. and RBI

(c) NABARD and RBI

(d) SEBI and NABARD

Answer & Explanation
Ans:B

Exp: State Govt. and RBI

2.Leasing, hire purchase and bill discounting are the domain is ________.

(a)NBFC

(b)Mutual fund

(c) Commercial Bank

(d) Cooperative Bank

Answer & Explanation
Ans: A

Exp: Non banking finance companies’

3.The ________ provide clearing house facilities for netting of payments and securities delivery.

(a)Primary dealers

(b)Stoke exchanges

(c) RBI

(d)Both B and C

Answer & Explanation
Ans: B

Exp: Stoke exchanges

4.RBI is a _________ owned institution

(a)State

(b)Self

(c)Semi govt.

(d)Private

Answer & Explanation
Ans: A

Exp: State

5.Monetary and Credit policy is issued by RBI each year _________ times.

(a)One

(b)Two

(c)Four

(d)Six

Answer & Explanation
Ans:2,

Exp: Two

6.Which of the following is the banker-customer relationship in credit card payment?

(a) Agent-Principal

(b) Principal-Agent

(c) Creditor-Debtor

(d) Debtor-Creditor

Answer & Explanation
Ans:C,

Exp: The bank-customer relationship in credit card payment is called creditor- debtor.

7.The Corporate Securities are held in electronic form instead of physical form by:

(a)Mutual funds

(b)Depositories

(c)Registrars

(d)Custodians

Answer & Explanation
Ans:B

Exp: Depositories

8.RBI continuously taken initiatives to maintain the _______ of the banks and financial institutions.

(a)Profit stability

(b)Financial stability

(c)Profits

(d)Profitability

Answer & Explanation
Ans:B

Exp: Financial stability

JAIIB Online Mock test with Explanation

JAIIB/DBF Paper Mock Link
JAIIB/DBF Paper-I (Principle and Practices of Banking) Online Mock TestsVisit-test.ambitiousbaba.com
  • Unit wise Mock- 450questions
  • Module Wise Mock- 250 Questions
  • Full length Mock 5- 600 Questions (Each Mock 120 Q)
  • Memory based Mock
  • Case Study Mock test

Click here -Mock Link

Total- 1500+ Questions

JAIIB/DBF Paper-II (Accounting & Financial for Bankers) Online Mock TestsVisit-test.ambitiousbaba.com
  •  Unit wise Mock- 250+Questions
  • Module Wise Mock- 200 Questions
  • Full length Mock 5- 600 Questions(Each Mock 120 Q)
  • Memory based Mock
  • Case Study Mock test

Click Here- Mock Link

Total- 1200+ Questions

JAIIB/DBF Paper-3 (Legal and Regulatory Aspects of Banking) Online Mock TestsVisit-test.ambitiousbaba.com
  • Unit wise Mock- 500+Questions
  • Module Wise Mock- 200 Questions
  • Full length Mock 5- 600 Questions(Each Mock 120 Q)
  • Memory based Mock

Click here-Mock Link

(1500+ Questions)

ComboVisit-test.ambitiousbaba.com
  •  Approx (4500Questions) + Capsule PDF

Click here-Mock Link

 

Related Links:

Paper 1 Module-Wise PDF

Paper 2 Module-Wise PDF

Paper 3 Module-Wise PDF

JAIIB/ DBF Capsule PDF

Download JAIIB Paper-3 CAPSULE PDF 2.0 (Legal & Regulation Aspects of Banking)

JAIIB Paper-2 CAPSULE PDF 2.0 (Accounting & Finance for Bankers)

JAIIB Paper-1 CAPSULE PDF 2.O (Principles & Practices of Banking)

 

 

Leave a Reply