Computer Awareness 3rd October 2019: Updates Quiz

Computer Awareness 3rd October 2019:Daily Computer Awareness quiz is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. What is the maximum limit of free cloud storage on Google drive?

(a) 2GB

(b) 10GB

(c) 15GB

(d) 20GB

(e) 80GB

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.Google drive offers 15GB of free storage space.

Q2. Type _______to start a numbered list, and then press SPACEBAR or the TAB key.

(a) 1#

(b) 1$

(c) 1.

(d) 1*

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp.-> Spacebar -> enter, will start numbered list.

Q3. UNIVAC stand for:

(a) Universal Automatic Computer

(b) Universal Adding Calculator

(c) Universal Assumable Calculator 

(d) Unique Numerical Integrator and Computer

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp.UNIVAC is the name of a line of electronic digital stored-program computers starting with the products of the Eckert-Mauchly Computer Corporation.  . UNIVAC, which stood for Universal Automatic Computer, was developed by J. Presper Eckert and John Mauchly, makers of ENIAC, the first general-purpose electronic digital computer.

Q4. Which of the following options is a popular keyboard most of the commonly available personal computers/laptops?

(a) QWERTY

(b) QOLTY

(c) ALTER

(d) UCLIF

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp.QWERTY is a keyboard layout. The name comes from reading the first six keys appearing on the top left letter row of the keyboard (Q W E R T Y) from left to right.

Q5. Which among the following options is a valid file extension for MS Word  file?

(a) .jpeg 

(b) .png

(c) .doc

(d) .exe

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. .doc is file extension for a Word file.

Q6. Which of the following is not true about Hotspot (Wi Fi)?

(a) A hotspot is a physical location where people may obtain Internet access.

(b) Security is a serious concern in connection with Hotspots.

(c) Hotspot 2.0, also known as HS2 and Wi-Fi Certified Passpoint.

(d) Using an open public network is the easiest way to create a free hotspot.

(e) All of the above are true

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. All these statements are true about Hotspot (Wi-Fi). Wireless (or Wi-Fi) hotspots are essentially wireless access points providing network and/or Internet access to mobile devices like your laptop or smartphone, typically in public locations. To put it more simply, they’re places where you can take your laptop or other mobile device and wirelessly connect to the Internet; some devices and smartphones also act as mobile Wi-Fi hotspots.

Q7.  In Excel _________ create Excel names that refer to cells, a range of cells, a constant value, or a formula.

(a) Worksheet 

(b) Value

(c) Cell reference

(d) Named Ranges

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. Those names are used in formulas, to replace values or cell references. If Excel names refer to cells or a range of cells, you can use the names for navigation, to quickly select the named range.

Q8. Arial, Cambria, Verdana, Times New Roman are the name of ______.

(a) Text 

(b) Highlights

(c) Alignment

(d) Font face

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. They all are examples of Font Face.

Q9. A computer can perform which of the following tasks?

(a) Computation

(b) Storing data

(c) Processing

(d) All of the above

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp.A computer can perform all of the following tasks.

Q10. Which of the following group consist of only output devices?

(a) Monitor, Printer, Loudspeaker 

(b) Mouse, Keyboard, Monitor

(c) Mouse, Keyboard, Scanner

(d) Monitor, Printer, Keyboard

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Monitor, Printer, Loudspeaker are all output devices.

Related Links

For computer Notes

 

Leave a Reply