Computer Awareness 4th October 2019: Updates Quiz

Computer Awareness 4th October 2019:Daily Computer Awareness quiz is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Who developed the basic architecture of Computers?

(a) Charles Babbage 

(b) Blaise Pascal

(c) Steve Newton

(d) John Von Neumann

(e) Henery Johns

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp.  The von Neumann architecture, also known as the von Neumann model is a computer architecture by John Von Neumann.

Q2. Which is the following is not an option in clipboard?

(a) Copy

(b) Paste

(c) Cut

(d) Format Painter

(e) Page setup

Answer & Explanation
Ans.2. (e)

Exp.  Page Setup is not on Clipboard.

Q3. To decrease the font of selected text by 1 point in MS Word, which shortcut key is used?

(a) Ctrl+ A

(b) Ctrl+ <

(c) Ctrl+]

(d) Ctrl+[

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp.    Ctrl+ [ can be used to decrease font by one point at a time.

Q4. Who among the following(s) is/are the founder of Microsoft Company?

(a) Paul Allen 

(b) Steve Wozniak

(c) Bill Gates

(d) Steve Jobs

(e) Both a) and c)

Answer & Explanation
Ans.4.(e)

Exp.   Microsoft was founded by Paul Allen and Bill Gates on April 4, 1975, to develop and sell BASIC interpreters for Altair 8800.

Q5. DBMS ensures data integrity by managing transactions through ACID test. What does ACID stands for in computer science?

(a) Artistic, collaborative, inference, durability

(b) analytic, consistency, inference, duration

(c) Atomicity, consistency, isolation, durability

(d) Atomicity, collaborative, inference duration

(e) Adherence, consistency, isolation, durability

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp.    ACID (Atomicity, Consistency, Isolation, and Durability) is a set of properties of database transactions.

Q6. A micro-computer is a small, relatively inexpensive computer with a microprocessor. Which is the first micro-computer? 

(a) Z2

(b) Titan-1

(c) MARK-B

(d) Altair

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp.   The Altair is widely recognized as the spark that ignited the microcomputer revolution as the first commercially successful personal computer

Q7.  Which of the following is the short cut key combination to make text bold in MS Excel?

(a) Ctrl + Down Arrow Key

(b) Ctrl + 2

(c) Ctrl + 3

(d) Ctrl + 4

(e) Shift+Alt

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp.  Ctrl + 2 is the shortcut key to make text bold in Excel

Q8. Which of the following supports 32-bit processor?

(a) Windows 2000

(b) Windows 7

(c) Windows 8.1

(d) All of the above

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. All of the given options support 32-bit processor

Q9. Which among the following is the smallest unit of storage

(a) Byte

(b) Bit

(c) Bug

(d) Nibble

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Bit is smallest unit of storage, Nibble= 4Bits, Byte= 8Bits.

Q10. Which among the following is a language directly understood by CPU?

(a) Machine

(b) C

(c) C++

(d) Java

(e) HTML

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. CPU doesn’t understand the C++ language (or any high level programming language). All the High level language statements must be translated into machine code before they can be executed.

Related Links

For computer Notes

 

 

 

Leave a Reply