Computer Awareness 5th October 2019: Updates Quiz

Computer Awareness 5th October 2019:Daily Computer Awareness quiz is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Which action can a user perform using an output device?

(a) input data

(b) store data

(c) scan data

(d) view or print data

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1. (d)

Exp. Output devices can be used to view/ print data. Output devices provides processed output by the system to the user.

Q2. Which among the following statement is closely related to secondary storage?

(a) It is non-volatile and its content remains after power is switched off

(b) It does not use magnetic media

(c) It consists of four main types of devices

(d) It does not store information for later retrieval

(e) It’s main purpose is to make interconnections of networks

Answer & Explanation
Ans.2. (a)

Exp. Secondary storage is non-volatile.

Q3. Which one of the following statements is not true for data Buffer?

(a) A data buffer is a region of a physical memory storage used to temporarily store data

(b) A buffer often adjusts timing by implementing a queue (or FIFO) algorithm in memory

(c) A majority of buffers are implemented in software, which typically use the ROM to store temporary data

(d) Buffers are often used in conjunction with I/O to hardware, such as disk drives, sending or receiving data to or from a network

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.3. (c)

Exp. Majority of buffers use the faster RAM to store temporary data not the ROM, due to the much faster access time compared with hard disk drives.

Q4. Which among the following is software application commonly used to prepare a presentation/slide show?

(a) Adobe

(b) Power Point

(c) Outlook Express

(d) Internet Explorer

(e) Windows Explorer

Answer & Explanation
Ans.4. (b)

Exp.PowerPoint is used to make presentations/slide shows.

Q5. A CD player can access data/information using which method?

(a) Sequential access

(b) Random access

(c) Multivariate access

(d) All of these

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5. (b)

Exp.

Q6. Each box in a spreadsheet is called a ________.

(a) Cell

(b) Block

(c) Field

(d) Table

(e) Empty space

Answer & Explanation
Ans.6. (a)

Exp.Each box in a spreadsheet is called a cell.

Q7. ________key is the example of Toggle key

(a) Alt

(b) Shift

(c) Control

(d) Escape

(e) Caps Lock

Answer & Explanation
Ans. 7.(e)

Exp.A Toggle key is a key that is operated the same way but with opposite effect on successive occasions

Q8. Which among the following is one of the category of the programs of system software?

(a) Utility Programs

(b) Operating System

(c) Language Translator

(d) All of the above

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8. (d)

Exp. All are types of system software.

Q9. Why is it unethical to share copyrighted files with your friends?

(a) It is not unethical, because it is legal.

(b) It is unethical because the files are being given for free.

(c) Sharing copyrighted files without permission breaks copyright laws.

(d) It is not unethical because the files are being given for free.

(e) It is not unethical – anyone can access a computer

Answer & Explanation
Ans.9. (c)

Exp. It is illegal to break copyright laws. Copyright infringement is the use of works protected by copyright law without permission, infringing certain exclusive rights granted to the copyright holder, such as the right to reproduce, distribute, display or perform the protected work, or to make derivative works. Copyright infringement disputes are usually resolved through direct negotiation, a notice and take down process, or litigation in civil court.

Q10. Some viruses have delayed payload, which is sometimes called a ____.

(a) time

(b) anti-virus

(c) bomb

(d) action

(e) call

Answer & Explanation
Ans.10. (c)

Exp. Some viruses have a delayed payload, which is sometimes called a bomb. For example, a virus might display a message on a specific day or wait until it has infected a certain number of hosts. A time bomb occurs during a particular date or time, and a logic bomb occurs when the user of a computer takes an action that triggers the bomb.

Related Links

For computer Notes

 

Leave a Reply