Computer Awareness For IBPS RRB CLERK MAINS 2019| 15th October 2019: Updates Quiz

Computer Awareness 15th October 2019:Daily Computer Awareness quiz is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. In MS-DOS 6.22, which part identifies that product uniquely?

(a) MS

(b) DOS

(c) Ms – DOS

(d) 6.22

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. MS-DOS 6.22; 6.22 is the version number which identifies it uniquely.

Q2. DOS stands for _____.

(a) Disk Orientation system

(b) Disk Operating Signal

(c) Disk Operating System

(d) Disk Orientaional Signal 

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. DOS stands for Disk Operating System

Q3. _____ is a set of programs that are hardcoded on a chip to load into ROM at startup.

(a) BIOS

(b) BOIS

(c) BSIO

(d) BSSO

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. BIOS is a set of programs that are hardcoded on a chip to load into ROM at startup. Short for Basic Input/Output System, the BIOS is a ROM chip located on all motherboards that allows you to access and set up your computer system at the most basic level.

Q4. The ability of an operating system to run more than one application at a time is called _________.

(a) Multi-tasking

(b) Object-oriented programming

(c) Multi-user computing

(d) Real-Time

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. The ability of an operating system to run more than one application at a time is called Multi-tasking

Q5. Which one of the following(s) is/are/ real time operating system?

(a) VxWorks

(b) Windows CE

(c) RTLinux

(d) All of these

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. VxWorks, Windows CE, RTLinux are real time OS.

Q6. Which of the following is not a type of database?

(a) Hierarchical

(b) Relational

(c) Network

(d) Transition

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. There is no transition database.

Q7. Which among the following is an organised collection of data about a single entity?

(a) file

(b) database

(c) dictionary

(d) library

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. Record is the correct answer, as it is not in the given options none of these is correct.

Q8. Which of the following is not a DBMS software?

(a) dBASE

(b) FoxPro

(c) Oracle

(d) Sybase

(e) Database2000

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. Database2000 is not a DBMS Software.

Q9. DBMS helps to achieve:

(a) data independence

(b) more redundancy

(c) centralized manner to control of data

(d) Both (a) and (c)

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. DBMS helps to achieve data independence and centralized manner to control of data. It controls data redundancy.

Q10. A Database Administrator (DBA) is a _______.

(a) program

(b) person

(c) application

(d) operating system

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp.DBA is a person.

Related Links

For computer Notes

Leave a Reply