Computer Awareness For IBPS RRB MAINS 2019| 10th September 2019: Updates Quiz

Computer Awareness 10th September 2019:Daily Computer Awareness quiz is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Which of the following is/are modifier keys in a computer?

(a) Ctrl

(b) Alt 

(c) Shift 

(d) Both b) and c)

(e) All of the above

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. Modifier keys include Alt, Ctrl, Shift. A modifier key is a key that modifies the action of another key when the two are pressed together.

Q2. Which among the following is associated with Internet Mail?

(a) Inbox

(b) Server 

(c) Cursor   

(d) Dropbox 

(e) One Drive

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Inbox is the name given to the folder where your newly-delivered email messages appear.

Q3. What is a cursor? 

(a) It is an indicator

(b) It shows the position on a computer monitor

(c) Cursor is Latin for ‘runner.

(d) Both a) and b)

(e) All of the above

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. It is a movable indicator on a computer screen identifying the point that will be affected by input from the user.

Q4. The full form of VDA is

(a) Virtual Desktop Access

(b) Visual Desktop Array

(c) Virtual Desktop Array

(d) Visual Desktop Access

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. Windows Virtual Desktop Access (VDA) is an authorization strategy that requires each device seeking access to a Windows virtual desktop in a virtual desktop infrastructure (VDI) to be licensed.

Q5. WAN stands for

(a) Whole Area Network

(b) Wide Area Network

(c) Wide Array Net

(d) Wireless Area Network

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. A wide area network (WAN) is a network that exists over a large-scale geographical area. A WAN connects different smaller networks, including local area networks (LAN) and metro area networks (MAN).

Q6. Which among the following is an Input Device?

(a) Monitor

(b) Joystick

(c) Plotter

(d) Both (a) and (b)

(e) All of the above

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. Monitor and Plotter are output devices.

Q7. A saved document is referred to as _________  

(a) file

(b) folder

(c) project

(d) data

(e) word

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. A computer file is a resource for storing information, which is a saved data document available to a computer program and is usually based on some kind of durable storage.

Q8. Which of the following is not example of Utility Software?

(a) Backup software

(b) Antivirus software

(c) Disk tools

(d) Media Players

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. Utility software is system software designed to help analyse, configure, optimize or maintain a computer. 

Q9. Example of telecommunication device is a ________

(a) modem

(b) printer

(c) keyboard

(d) scanner

(e) mouse

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. A telecommunication device is an electronic device used for communication via a telecommunication network.

Q10. A device that not only provides surge protection, but also furnishes the computer with battery backup power during a power outage is ______ 

(a) Battery strip

(b) UPS

(c) Surge strip

(d) USB

(e) Memory

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp.  An uninterruptible power supply, also uninterruptible power source, UPS or battery/flywheel backup, is an electrical apparatus that provides emergency power to a load when the input power source or mains power fails.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply