Computer Awareness For IBPS RRB MAINS 2019| 26th September 2019: Updates Quiz

Computer Awareness 26th September 2019:Daily Computer Awareness quiz is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. The most widely used type of database management system is the:

(a) Flat database

(b) Network database

(c) Relational database

(d) Hierarchical database

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. A relational database management system (RDBMS) is a database management system (DBMS) that is based on the relational model as invented by E. F. Codd. Relational databases have often replaced legacy hierarchical databases and network databases because they are easier to understand and use.

Q2. Setting fonts for the text in your document is an example of:

(a) Formatting

(b) Formulas

(c) Tracking changes

(d) Tools

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Formatting refers to changing font, font-size, indentation, appearance of the text.

Q3. Inheritance is the ability of an object to pass on its characteristics to its ____________.

(a) subclasses

(b) off-spring

(c) super classes

(d) parents

(e) none of the above

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. A superclass passes its characteristics to it’s subclass in concept of inheritance in programming languages.

Q4. Linux is a_____

(a) Utility program for peer-to-peer file sharing

(b) Real-time operating system

(c) Network operating system

(d) PDA platform

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. RT Linux is a hard real time RTOS microkernel that runs the entire Linux operating system as a fully preemptive process. The hard real-time property makes it possible to control robots, data acquisition systems, manufacturing plants, and other time-sensitive instruments and machines from RTLinux applications.

Q5. Device on one network can communicate with devices on another network via_______

(a) File Server

(b) Utility Server

(c) Printer Server

(d) Gateway

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Explanation: In computer networking and telecommunications, a gateway is a component that is part of two networks, which use different protocols. The gateway will translate one protocol into the other.

Q6. WORM stands for?

(a) Write Once Read Many

(b) Wanted Once Read Memory

(c) Wanted Original Read Memory

(d) Write Original Read Memory

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. In computer storage media, WORM (write once, read many) is a data storage technology that allows information to be written to a disc a single time and prevents the drive from erasing the data. The discs are intentionally not rewritable, because they are especially intended to store data that the user does not want to erase accidentally.

Q7. Website address is such a unique name which recognizes a specific ______ on web.

(a) Web browser

(b) Website

(c) PDA

(d) Link 

(e) Personal Computer

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. A URL is one type of Uniform Resource Identifier (URI); the generic term for all types of names and addresses that refer to objects on the World Wide Web. The term “Web address” is a synonym for a URL that uses the HTTP or HTTPS protocol.

Q8. The ______ button on the Quick Access Toolbar allows you to cancel your recent commands or activities.

(a) Search

(b) Cut 

(c) Undo

(d) Redo

(e) Shift

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. To undo an action Click Undo Button on the Quick Access Toolbar. Keyboard shortcut Press CTRL+Z or F2. For the F2 function key to undo your last action, you might need to press the F-Lock key.

Q9. _____ and _____ are the two types of computer memory.

(a) RAM and CPU

(b) ROM and CPU

(c) RAM and ROM

(d) RAM and BIOS

(e) BIOS and ROM

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. RAM-Random Access Memory, ROM- Read Only Memory. RAM (Random Access Memory) and ROM (Read Only Memory) are types of computer memory that provide users with access to information stored on a computer.

Q10. 30,000 bytes is nearly equal to _________.

(a) 30 KB

(b) 3 MB  

(c) 3 GB

(d) 3 TB 

(e) None of the above 

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. 1024 bytes = 1KB, hence 30,000 bytes are nearly equal to 30 KB.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply