Computer Awareness For IBPS RRB MAINS 2019| 20th September 2019: Updates Quiz

Computer Awareness 20th September 2019:Daily Computer Awareness quiz is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Which of the following is a programming language?

(a) Lotus

(b) Pascal

(c) MS-Excel

(d) Netscape

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. Pascal is the only programming language among given options.

Q2. What is the term used for measurement of how fast data moves from one place to another?

(a) data per unit

(b) bits per second

(c) bits per hour

(e) ratio per bit

(d) None of the above

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. Bits per second is the term used for measurement of how fast data moves from one place to another. The bit rate is quantified using the bits per second unit (symbol: “bit/s”), often in conjunction with an SI prefix such as “kilo”.

Q3. __________ has the shortest access times.

(a) Cache Memory

(b) Virtual Memory

(c) Secondary Memory

(d) All of the above

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. Cache Memory has shortest access time. Cache memory, also called CPU memory, is random access memory (RAM) that a computer microprocessor can access more quickly than it can access regular RAM

Q4. Which of the following is any malicious computer program which is used to hack into a computer by misleading users of its true intent?

(a) Worm

(b) Spyware

(c) Trojan horse

(d) Key logger

(e) VGA file

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp.In computing, Trojan horse, or Trojan, is any malicious computer program which is used to hack into a computer by misleading users of its true intent.

Q5. Which among the following was the first graphical web browser?

(a) Mosaic

(b) WAIS

(c) CERN

(d) Gopher

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. NCSA Mosaic, or simply Mosaic, is a discontinued early web browser. It has been credited with popularizing the World Wide Web. It was the first graphical web browser.

Q6. Which of the following is the correct option that allows users to bring together copies of workbooks that other users have worked on independently in MS Excel?

(a) Copying

(b) Merging

(c) Pasting

(d) Compiling

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp.  Merging allows users to bring together copies of workbooks in Excel

Q7. EBCDIC stands for?

(a) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

(b) Enlarged Binary Code Digital Interchange Code

(c) Extended Bilingual Coded Decimal Interchange Code

(d) Encoded Bilingual Coded Division Interchange Code

(e) None of the above is correct

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp.  EBCDIC stands for Extended Binary Coded Decimal Interchange Code. It is a binary code for alphabetic and numeric characters that IBM developed for its larger operating systems.

Q8. __________ ports connect special types of music instruments to sound cards.

(a) MIDI

(b) CPU

(c) USB

(d) BUS

(e) OCR

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp.  MIDI stands for Musical Instrument Digital Interface, is a technical standard that describes a protocol, digital interface and connectors and allows a wide variety of electronic musical instruments, computers and other related devices to connect and communicate with one another.

Q9. Which program, installed on the user’s computer help him to communicate or send request on the network?

(a) Paint

(b) File Manager

(c) Browser

(d) Word

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. A web browser (commonly referred to as a browser) is a software application for retrieving, presenting and traversing information resources on the World Wide Web.

Q10. A collection of unprocessed items is ________.

(a) information

(b) data

(c) memory

(d) reports

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. Data is collection of unprocessed items.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

Leave a Reply