Computer Awareness For IBPS RRB MAINS 2019| 8th October 2019: Updates Quiz

Computer Awareness 8th October 2019:Daily Computer Awareness quiz is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. An error in a computer program is called a _________.

(a) crash

(b) power failure

(c) bug

(d) virus

(e) fatal error

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.A software bug is an error, flaw, failure or fault in a computer program or system that causes it to produce an incorrect or unexpected result, or to behave in unintended ways.

Q2.Which of the following is not a binary number?

(a) 10100

(b) 10100

(c) 20000

(d) 11001

(e) 01100

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. A binary number consist of combinations of only ‘0’ and ‘1’.

Q3.Different components on the motherboard of a PC unit are linked together by sets of parallel electrical conducting lines. What are these lines called?

(a) Conductors

(b) Buses

(c) Connectors

(d) Consecutives

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. In computer architecture, a bus is a communication system that transfers data between components inside a computer, or between computers. Early computer buses were parallel electrical wires with multiple connections, but the term is now used for any physical arrangement that provides the same logical function as a parallel electrical bus. Modern computer buses can use both parallel and bit serial connections.

Q4. Which among the following statement is true about motherboard?

(a)  Motherboard usually contains significant sub-systems such as the central processor, the chipset’s input/output and memory controllers, interface connectors, and other components

(b) Motherboard specifically refers to a PCB with expansion capability

(c) It is the main printed circuit board (PCB) found in general purpose microcomputers and other expandable systems

(d) All of the above

(e) None of the above

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. All of the above statements are true about Motherboard

Q5. When the pointer is positioned which of the following, it is shaped like a hand?

(a) Grammar error

(b) Hyperlink

(c) Screen Tip

(d) Spelling error

(e) Syntax error

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. A pointer changes its shape to a hand when it is placed on a hyperlink.

Q6. Which of the following is the correct option that allows users to bring together copies of workbooks that other users have worked on independently in MS Excel?

(a) Copying

(b) Merging

(c) Pasting

(d) Compiling

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. Merging allows users to bring together copies of workbooks in Excel

Q7. EBCDIC stands for?

(a) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code

(b) Enlarged Binary Code Digital Interchange Code

(c) Extended Bilingual Coded Decimal Interchange Code

(d) Encoded Bilingual Coded Division Interchange Code

(e) None of the above is correct

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. EBCDIC stands for Extended Binary Coded Decimal Interchange Code. It is a binary code for alphabetic and numeric characters that IBM developed for its larger operating systems.

Q8. If your computer keeps rebooting itself, then it is likely that _______.

(a) It has a virus

(b) It does not have enough memory

(c) There is no printer

(d) There has been a power surge

(e) It needs a CD-ROM

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. Some computer viruses, such as the blaster virus, are designed to reboot your computer without warning.

Q9. In PROM, P stands for?

(a) Plausible

(b) Program

(c) Programmable

(d) Proper

(e) Preferred

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. PROM is an acronym for Programmable Read Only Memory.

Q10. __________ ports connect special types of music instruments to sound cards.

(a) MIDI

(b) CPU

(c) USB

(d) BUS

(e) OCR

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. MIDI stands for Musical Instrument Digital Interface, is a technical standard that describes a protocol, digital interface and connectors and allows a wide variety of electronic musical instruments, computers and other related devices to connect and communicate with one another.

Related Links

For computer Notes

 

Leave a Reply