Computer Quiz 12th September 2018

  1. Which one of these is not a characteristic or a function of computer?

(a) Data collection   

(b) Data storage       

(c) Data processing

(d) Data output        

(e) Data copy

  1. Arithmetic operations—?

(a) Involve matching one data item with another to determine if the first item is greater than or equal to or less than the other item

(b) Sort data items according to standard, predefined criteria in ascending order or descending order

(c) Use conditions with operator such as AND, OR and NOT

(d) Include addition, subtraction, multiplication and division

(e) None of these

  1. Computers manipulate data in many ways, and this manipulation is called …………?

(a) ‘ utilizing              

(b) batching              

(c) Upgrading                  

(d)  processing         

(e) None of these 

  1. Hardware used to translate words, sounds, images, and actions that people understand into a form that the system unit can process is known as …………?

(a) device drivers    

(b) device readers  

(c) input devices

(d) output devices  

(e) None of these

  1. In production of I.C. chip of computer what is needed in the following—?

(a) Chromium           

(b) Silicon   

(c) Platinum

(d) Gold                       

(e) None of these

  1. Which generation of computer is worked with FORTRAN?

(a) First                       

(b) Second  

(c) Third     

(d) Fourth                  

(e) None of these

  1. Minicomputer is converted into super minicomputer by using the super chip—?

(a) 80586                   

(b) 80386

(c) 70508   

(d) 70309

(e) None of these

  1. Great contributor in development of blueprint of rhythmical computer was—?

(a) H. Hallerilt          

(b) C. Babbage                          

(c) Baise pascal

(d) Willium Buras   

(e) None of these

  1. Computer Which of following produces high quality output—?

(a) Impact printer  

(b) Non-impact printer                        

(c) Plotter

(d) (a) and (b)           

(e) Non plotter

  1. Which of following groups have only output devices?

(a) Scanner, Printer, Monitor             

(b) Keyboard, Printer, Monitor          

(c) Mouse, Printer, Monitor

(d) Platter, Printer, Monitor                               

(e) None of these

  1. The …………………… key and the …………………… key can be used in combination with other keys to perform shortcuts and special tasks?

(a) Control, Alt                         

(b) Function, toggle

(c) Delete, insert      

(d) Caps lock, num lock         

(e) None of these

  1. Digital photos and scanned images are typically stored as … graphics with extensions such as .bmp, .png, .jpg, .tif, or .gif?

(a) vector                    

(b) bitmap image    

(c) either vector or bitmap

(d) neither vector nor bitmap                            

(e) None of these

  1. If you open a menu and then decide you don’t want to select an option after all, click the menu title again or press the … key to close the menu?

(a) Shift       

(b) Tab                        

(c) F1           

(d) Esc         

(e) None of these

  1. What is the capacity of super computers floppy disc?

(a) 400 M    

(b) 500 M   

(c) 600 M    

(d) 700 M   

(e) None of these

  1. By firmware we understand …………..?

(a) Physical equipment used in a computer system

(b) A set of instructions that causes a computer to perform one or more tasks

(c) The people involved in the computing process

(d) A set of programs that it pre-installed into the read only memory of a computer during the time of manufacturing

(e) None of these

Solution

  1. (e)
  2. (d)
  3. (d)
  4. (c)
  5. (b)
  6. (b)
  7. (b)
  8. (c)
  9. (c)
  10. (d)
  11. (a)
  12. (b)
  13. (d)
  14. (b)
  15. (d)

Subscribe Our Youtube Channel click here

Mail us at:-  ambitiousbaba1@gmail.com

Leave a Reply