Current Affairs 10th August 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 10th August 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. The NITI Aayog will launch the 4th edition of Women Transforming India (WTI) Awards. What will be the theme for this year’s awards?

(a) Women and Engineering

(b) Women and Entrepreneurshi

(c) Women and Executive

(d) Women and Entreprises

(e) Women and Environment

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. The NITI Aayog will launch the 4th Edition of Women Transforming India (WTI) Awards. This year’s theme is ‘Women and Entrepreneurship’.

Q2. The Asia Book of Records has confirmed the record of ‘maximum footfall in a museum in a day’ in the name of Virasat-e-Khals which is located in Anandpur Sahib town of …………………. The name of museum will feature in the next edition of the Asia Book of Records.

(a) Haryana

(b) Himachal Pradesh

(c) Karnataka

(d) Maharashtra

(e) Punjab

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. The Asia Book of Records has confirmed the record of ‘maximum footfall in a museum in a day’ in the name of Virasat-e-Khals which is located in Anandpur Sahib town of Punjab. The name of museum will feature in the next edition of the Asia Book of Records.

Q3. Name the South African batsman who has retired from all formats of international cricket and has played 124 Tests, 181 ODIs and 44 T20Is between his 15-year-long cricketing career.

(a) Aiden Markram

(b) Hashim Amla

(c) Graeme Smith

(d) Faf Du Plessis

(e) Quinton de Kock

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. South African batsman Hashim Amla has retired from all international cricket. Amla played 124 Tests, 181 ODIs and 44 T20Is between his 15-year-long cricketing career.

Q4. Name the country which has unveiled 3 precision-guided air-to-air missiles named the “Yasin”, “Balaban” and a new series of the “Ghaem”.

(a) Iran

(b) Russia

(c) France

(d) Iraq

(e) Israel

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. Iran unveiled 3 precision-guided missiles air-to-air missiles named the “Yasin”, “Balaban” and a new series of the “Ghaem”

Q5. India and ……………….. have agreed to set up a Joint Technical committee for optimum use of Ganges water.

(a) Bhutan

(b) Nepal

(c) Bangladesh

(d) Pakistan

(e) China

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. India and Bangladesh have agreed to set up a Joint Technical committee for optimum use of Ganges water.

Q6. The World Archery (WA) has suspended the Archery Association of which country for violating the WA’s guidelines by electing two parallel bodies.

(a) India

(b) Australia

(c) Russia

(d) China

(e) Indonesia

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. The World Archery (WA) has suspended the Archery Association of India for violating the WA’s guidelines by electing two parallel bodies.

Q7. Asian Development Bank (ADB) has approved a USD 200 million loan for improving road infrastructure in 34 districts of which of the following Indian states?

(a) Rajasthan

(b) Nagaland

(c) Maharashtra

(d) Manipur

(e) Jharkhand

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. Asian Development Bank (ADB) has approved a USD 200 million loan for improving road infrastructure in 34 districts of Maharashtra.

Q8. Which day is celebrated by United Nations every year as International Day of the World’s Indigenous Peoples to raise awareness of the needs of these population groups.

(a) 08th August

(b) 11th August

(c) 12th August

(d) 09th August

(e) 19th August

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. United Nations observes 9th August every year as International Day of the World’s Indigenous Peoples.

Q9. 5 lakh Rohingya refugees living in Bangladesh have been issued fraud-proof cards named “BIMS” as an identity document, jointly issued by Bangladeshi authorities and UNHCR. BIMS stands for ………………………….

(a) Bio-metric Identity Management System

(b) Bio-metric Identification Management System

(c) Bangladesh Identity Management System

(d) Bangla Identity Management System

(e) Biological Identity Management System

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. 5 lakh Rohingya refugees living in Bangladesh have been issued fraud-proof cards named Bio-metric Identity Management System (BIMS) as an identity document, jointly issued by Bangladeshi authorities and UNHCR.

Q10. President Ram Nath Kovind has signed National Medical Commission Bill which will replace the nearly 63-year-old Indian Medical Council Act. Who is the Union Health Minister of India?

(a) J P Nadda

(b) Mahesh Sharma

(c) Harsh Vardhan

(d) Smriti Irani

(e) Ashwini Kumar Choube

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. President Ram Nath Kovind has signed National Medical Commission Bill which will replace the nearly 63-year-old Indian Medical Council Act. Harsh Vardhan is the Union Health Minister of India.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

Leave a Reply