Current Affairs 10th June 2019: Quiz

Current Affairs 10th June 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Who has been sworn-in as the President of El Salvador recently?

(a) Prince Naruhito

(b) Sebastian Kurz

(c) Nayib Bukele

(d) Muhammadu Buhari

(e) James Marape

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.  In the Central American country of El Salvador, Nayib Bukele has been sworn-in as the nation’s President. Bukele was sworn-in by the Speaker of the National Assembly in downtown San Salvador.

Q2. Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa has left for Sweden on a four-day official visit recently. What is the capital of Sweden?

(a) Stockholm

(b) Oslo

(c) Dublin

(d) Lisbon

(e) Brussels

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp.  Air Chief Marshal Birender Singh Dhanoa has left for Sweden on a four-day official visit. He will visit various operational and training units as well as interact with senior functionaries of the Swedish Air Force amongst others. Stockholm is the capital of Sweden.

Q3. Which of the following state cabinet has passed a resolution to increase reservation quota for Other Backward Classes (OBC) from existing 14 percent to 27 percent recently?

(a) Rajasthan

(b) West Bengal

(c) Assam

(d) Madhya Pradesh

(e) Kerala

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. Madhya Pradesh Cabinet has passed a resolution to increase reservation quota for Other Backward Classes (OBC) from existing 14 percent to 27 percent. The matter will now be taken up in the monsoon session of the state Assembly.

Q4. UAE’s Federal Authority for Identity and Citizenship (ICA) has issued the _______________ Golden Residence Permit in Abu Dhabi, as part of the Investors Permanent Residence System aimed to attract investors, entrepreneurs and qualified individuals who meet its criteria.

(a) seventh

(b) fourth

(c) first

(d) sixth

(e) second

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp.UAE’s Federal Authority for Identity and Citizenship (ICA) has issued the first Golden Residence Permit in Abu Dhabi, as part of the Investors Permanent Residence System aimed to attract investors, entrepreneurs and qualified individuals who meet its criteria.

Q5. To encourage digital payments, the ____________________ committee has suggested a host of measures, including elimination of charges, round-the-clock RTGS and NEFT facility, and duty-free import of point-of-sales machines.

(a) Vishal Sikka

(b) Nandan Nilekani

(c) Kiran Mazumdar-Shaw

(d) Salil Parekh

(e) NR Narayana Murthy

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. To encourage digital payments, the Nandan Nilekani committee has suggested a host of measures, including elimination of charges, round-the-clock RTGS and NEFT facility, and duty-free import of point-of-sales machines. The committee, which was appointed by the RBI had submitted its suggestions on promoting digital payments to Governor Shaktikanta Das last month.

Q6. When is World Environment Day observed?

(a) June 1st

(b) June 3rd

(c) June 8th

(d) June 5th

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp.The World Environment Day (WED) is celebrated annually on June 5 to encourage awareness and action for the protection of the environment. It was first observed in 1974.

Q7. Which among the following political alliances have called off their ties temporarily?

(a) BSP- SP

(b) JDU-BJP

(c) BJP-Shiv Sena

(d) Cong-DMK

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp.BSP Chief Mayawati held a press conference on June 4, 2019, calling off her party’s alliance with Akhilesh Yadav’s Samajwadi Party (SP). She, however, clarified that the breakup was not permanent.

Q8. Which IAF aircraft has gone missing with 13 people onboard on June 3?

(a) IAF AN-32

(b) IAF CN-3A

(c) IAF BS-45

(d) IAF NU-14

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp.The Indian Air Force (IAF) transport aircraft AN-32 that took off from Assam’s Jorhat with 13 people onboard on June 03,2019 has gone missing over over hilly terrain in the Northeast.

Q9.Who has been selected as the new President of the United Nations (UN) General Assembly to preside its 73rd session from September 2018?

(a) Mary Elizabeth Flores Flake

(b) Maria Fernanda Espinosa Garces

(c) Haya Rashed Al-Khalifa

(d) Angie Elizabeth Brooks

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp.The United Nations (UN) General Assembly has appointed Maria Fernanda Espinosa Garces to be its next President. Maria, Ecuador’s Minister for Foreign Affairs and Human Mobility, succeeds Slovakia’s Miroslav Lajcak and will preside over the 73rd session of the Assembly starting from September for a tenure of one year. She beat Mary Elizabeth Flores Flake, permanent representative of Honduras to the United Nations, by 128-62 votes. The 193-member General Assembly, one of the highest policy-making bodies at the United Nations, will have a woman presiding over it for the fourth time in UN history.

Q10.The 11th edition of the Seminar on Geo-Intelligence Asia 2018 took place in which city?

(a) Bengaluru

(b) Mumbai

(c) Hyderabad

(d) New Delhi

Answer & Explanation
Ans.(d)

Exp.The 11th edition of Geo-Intelligence Asia 2018 took place at Manekshaw Centre, New Delhi on 04-05 June 2018. The theme of Seminar was ‘GeoSpatial : A Force Multiplier for Defence and Industrial Security’. The Seminar was organised by GeoSpatial Media and Communication with Directorate General of Information System as Knowledge Partners and Military Survey as Co-organisers.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

LIC ADO Combo Test SeriesLIC ADO Mains Test SeriesLIC ADO Pre Test Series

 

 

Leave a Reply