Current Affairs 10th May 2019: Quiz

Current Affairs 10th May 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. India recently was re-elected as Observer to which international forum?

(a) Arctic Council

(b) World Bank

(c) United Nations Mission in South Sudan

(d) United Nations Commission on the Status of Women

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp.On May 7, 2019, India was re-elected as an Observer to the Arctic Council. India first got the Observer status to the Council in the year 2013 during the Kiruna Ministerial meeting held in Sweden.

Q2. As per the report released by digital marketing platform SEMrush, who is the most followed politician globally?

(a) Narendra Modi

(b) Barack Obama

(c) Donald Trump

(d) Vladimir Putin

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.Former US President Barack Obama is the world’s most followed politician with a total following of 182.7 million, as per the report released by digital marketing platform SEMrush on May 7, 2019. Indian Prime Minister Narendra Modi is the second most followed politician globally.

Q3. Name the Father of modern legal education in India who passed away recently.

(a) Kirpal Singh

(b) Ajit Bedi

(c) NR Madhava Menon

(d) Vikas Grover

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.Father of modern legal education in India, NR Madhava Menon passed away recently. He was 84. Menon conceptualised 5-year integrated LLB course, replacing the earlier 3-year course.

Q4. Purple frog will soon be crowned as amphibian of which state?

(a) Odisha

(b) Tamil Nadu

(c) Karnataka

(d) Kerala

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4. (d)

Exp.Purple frog will soon be crowned as Kerala’s state amphibian. The species is also known as Maveli frog. It is endemic to Western Ghats and is listed as ‘endangered’ by the International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Q5. Which Indian has been re-elected to International Narcotics Control Board?

(a) Amartya Sen

(b) Jagdish Bhagwati

(c) Gita Gopinath

(d) Jagjit Pavadia

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5. (d)

Exp.India’s Jagjit Pavadia was on May 7, 2019 re-elected for another term to the International Narcotics Control Board (INCB). The 60-year-old won the election of the narcotics control board with the highest number of votes at 44. The announcement of her victory was made by India’s Permanent Representative to the UN Ambassador Syed Akbaruddin after the election results were announced.

Q6. Which nation has pulled from some key commitments under the 2015 nuclear deal?

(a) Germany

(b) Britain

(c) Iran

(d) Russia

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6. (c)

Exp.Iran on May 8, 2019 announced its withdrawal from some commitments under the 2015 international nuclear deal. The nation stated that it will resume higher enrichment of uranium in 60 days unless a new agreement can be reached.

Q7. Which nation has appealed to the international community to lift travel warnings?

(a) New Zealand

(b) Sri Lanka

(c) Australia

(d) China

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7. (b)

Exp.Sri Lankan President Maithripala Sirisena has appealed to the international community to lift travel warnings issued after the Easter Sunday attacks.India, United States, China, UK and Australia are among the countries which issued travel warnings after Easter attacks.

Q8. Which country has terminated its Black List of Indian-origin people?

(a) India

(b) Australia

(c) New Zealand

(d) China

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8. (a)

Exp.The Home Ministry has decided to discard its ‘Black List’ of Indian-origin people. The list mostly comprised the names of people belonging to the Sikh Community, who have taken asylum abroad under the plea of alleged persecution in India.

Q9. What is the capital of New Zealand?

(a) Jakarta

(b) Baku

(c) Wellington

(d) Moscow

(e) Vienna

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. Wellington is the capital of New Zealand. New Zealand dollar is the currency of New Zealand.

Q10. Kanha National Park is located in

(a) New Delhi

(b) Uttar Pradesh

(c) Haryana

(d) Madhya Pradesh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. This is one of the most beautiful and well maintained wildlife sanctuaries in India. Located in Madhya Pradesh, Kanha National Park was established in the year 1955. This wildlife sanctuary also forms the heart of the Kanha Tiger Reserve, created in 1974 under Project Tiger.

For More Current Affairs Quizzes click here

Leave a Reply