Current Affairs 10th September 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 10th September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.The International conference ‘ANGAN’ has been organized in which city?

(a) Berlin

(b) Geneva

(c) Paris

(d) New Delhi

(e) Australia

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp.On 9th September 2019, a 3-day long International conference ANGAN for Energy Efficiency in Building Sector is being organized by Bureau of Energy Efficiency (BEE)  in New Delhi. Indo-German Technical Co-operation is also partnering in the event. Experts and policy makers from 16 countries are participating in this event to discuss various alternative options and technologies in the field of design and construction of energy efficient commercial as well as residential buildings.

Q2.Who won the 2019 edition of men’s singles US Open Tennis title?

(a) Novak Djokovic

(b) Roger Federer

(c) Rafael Nadal

(d) Daniil Medvedev

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp.Spain’s Rafael Nadal has won the 2019 edition of men’s singles US Open Tennis title by defeating Daniil Medvedev in a five-set epic with a thrilling 7-5, 6-3, 5-7, 4-6, 6-4. This is his 4th US Open title and 19th Grand Slam trophy. He moved one shy of Roger Federer’s all-time men’s record 20 Grand Slam triumphs and became the 2nd-oldest New York champion in the Open era after Ken Rosewall in 1970 at age 35.

Q3.Asia’s first 5th Generation – VR based Advanced Driver Training simulator centre launched at which city?

(a) Kolkata

(b) Chennai

(c) Dehradun

(d) Bhopal

(e) New Delhi

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp.Asia’s first 5th Generation – Virtual Reality based Advanced Driver Training Simulator Centre was launched at the Automobile Association of Southern India Centre (AASI), Chennai. In the first 6 months, AASI will train 200 Ambulance drivers free of cost, under ‘Safe Drivers Campaign’. In the first 6 months, AASI will train 200 Ambulance drivers free of cost under ‘Safe Drivers Campaign’. The simulator was ideated, designed and developed by Chennai based Red Chariots Technologies Pvt Ltd

Q4.Which country is hosting the multi-nation Exercise TSENTR 2019?

(a) India

(b) Russia

(c) China

(d) Uzbekistan

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4,(b)

Exp.Indian Army is participating in the multi-nation war games Exercise TSENTR 2019 along with armies of China, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan, Pakistan and Uzbekistan.  The exercise is being conducted by Central Military Commission of Russia between September 9 to 23 at Donguz training ranges in Orenburg.

Q5. Pradeep Dash will be conferred with the 40th edition of prestigious Sarala Puraskar for his poetry work Charu Chibar O Charjya. He belongs to which state?

(a) Jharkhand

(b) Odisha

(c) Bihar

(d) Karnataka

(e) Assam

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. Noted Odia writer Pradeep Dash will be conferred with the 40th edition of prestigious Sarala Puraskar for his poetry work Charu Chibar O Charjya. He is from Odisha.

Q6. The 6th India-China Strategic Economic Dialogue was recently held in _____________________________

(a) New Delhi

(b) Beijing

(c) Mumbai

(d) Shanghai

(e) Guangzhou

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. The 6th India-China Strategic Economic Dialogue was held in New Delhi.

Q7. Name the chairman of Cipla who has been recently inducted as honorary fellow of the Royal Society for his service to the cause of science.

(a) Dilip Shanghvi

(b) Vinita D. Gupta

(c) Erez Israeli

(d) Yusuf Hamied

(e) Pankaj Patel

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. Dr Yusuf Hamied, chairman of Cipla, a pharmaceutical company has been inducted as honorary fellow of the Royal Society for his service to the cause of science.

Q8. What amount of humanitarian assistance has been announced by India to help people in the Bahamas affected by Hurricane Dorian?

(a) USD 3 million

(b) USD 2.5 million

(c) USD 2 million

(d) USD 1.5 million

(e) USD 1 million

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. India announced humanitarian assistance of USD 1 million to help people in the Bahamas affected by Hurricane Dorian.

Q9. Which of the following organization has signed a port service agreement with Kakinada Seaports Limited to develop a liquified natural gas regasification and reloading terminal at Kakinada port?

(a) Indian Oil Corporation

(b) Oil and Natural Gas Corporation

(c) H-Energy

(d) Gail India Limited

(e) Bharat Petroleum

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. Hiranandani Group energy arm H-Energy has signed a port service agreement with Kakinada Seaports Limited to develop a liquified natural gas regasification and reloading terminal at Kakinada port.

Q10. The Indian side was led by Vice Chairman, NITI Aayog in the 6th India-China Strategic Economic Dialogue. Who among the following is the Vice Chairman of NITI Aayog?

(a) Piyush Goyal

(b) Rajiv Kumar

(c) Vinod Paul

(d) V. K. Saraswat

(e) Amitabh Kant

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. The Indian side was led by Dr. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog in the 6th India-China Strategic Economic Dialogue.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

 

Leave a Reply