Current Affairs 11th May 2019: Quiz

Current Affairs 11th May 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. The Indian Army is commemorating 2019 as the__________.

(a) Year of Next of Kin

(b) Year of Defence Forces                                                                                                                       

(c)  Year of The Prevalence of Mental Health Disorders

(d) Year of The Mental Health

(e) Year of The Wives of Martyrs

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. The Indian Army is commemorating this year as the ‘Year of Next of Kin’ and plans to reach out to the next of kin of battle casualties, ex-servicemen and serving soldiers to inform them of entitled financial benefits, welfare schemes and help resolve pension-related problems.

Q2. Reliance Industries Ltd. (RIL) acquired British toy retailer ‘Hamleys’ in about INR ________.

(a) 730 cr

(b) 540 cr

(c) 890 cr

(d) 620 cr

(e) 460 cr

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. Reliance Industries Ltd. (RIL) acquired British toy retailer ‘Hamleys’ in an all cash deal. RIL has acquired Hamleys in 67.96 million pounds (about Rs. 620 cr).

Q3. Facebook has chosen _______as the centre for the global roll-out of WhatsApp pay.

(a) Doha

(b) Mumbai

(c) New York

(d) Paris

(e) London

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. Facebook has chosen London as the centre for the global roll-out of WhatsApp pay, before the social media giant launches its digital payments service on the mobile messaging platform in India.

Q4. The 5th United Nations Global Road Safety Week observed from____to___ 2019.

(a) May 20-26

(b) May 13-19

(c) May 6-12

(d) May 27- Jun 2

(e) None of the above option is the right answer

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. The 5th United Nations Global Road Safety Week is being observed from May 6 to 12, 2019.

Q5. The theme of the Road Safety Week is 2019 is ____________.

(a) Dont Drink and Drive

(b) Difficult Times

(c) Leadership in Difficult Times

(d) Road Safety for Everyone

(e) Leadership for Road Safety

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. The theme of the Road Safety Week is ‘Leadership for Road Safety’.

Q6. The Australian flight carrier, _______has operated the world’s first zero-waste commercial flight from Sydney to Adelaide.

(a) Virgin Australia

(b) Qantas

(c) Jetstar

(d) Tigerair

(e) Rex

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. The Australian flight carrier, Qantas has operated the world’s first zero-waste commercial flight from Sydney to Adelaide which disposed of all waste through compost, reuse or recycle.

Q7. Bank credit grew by______in the financial year 2018-19 as compared to 10.3% in the previous financial year, mainly aided by loans to services and retail sector.

(a) 10.2

(b) 11.9

(c) 15.8

(d) 9.3

(e) 13.2%

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. Bank credit grew by 13.2% in the financial year 2018-19 as compared to 10.3% in the previous financial year, mainly aided by loans to services and retail sector. Deposit growth also gained momentum, growing by 10% as compared to 6.7% a year ago.

Q8. India Ratings has downgraded the YES bank’s long-term rating to_______with a negative outlook, while reaffirming short-term rating.

(a) IND C- 

(b) IND AB- 

(c) IND AA- 

(d) IND AB+

(e) IND A-

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.India Ratings has downgraded the YES bank’s long-term rating to ‘IND AA-’ with a negative outlook, while reaffirming short-term rating. ICRA has also downgraded the long-term ratings of the lender.

Q9. In a meeting at New Delhi, a protocol was signed for export of chilli meal from India to ______.

(a) Singapore

(b) Nepal

(c) Japan

(d) China

(e) Bhutan

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp.Commerce Secretary, Anup Wadhawan and Vice Minister, General Administration of Customs of China (GACC), Li Guo, held a meeting in New Delhi. At the end of the meeting, a protocol was signed for export of chilli meal from India to China.

Q10. A WTO Ministerial meeting of developing countries will be hosted by India in_______.

(a) Mumbai

(b) New Delhi

(c) Goa

(d) Kochi                                      

(e) Dehradun

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. A WTO Ministerial meeting of developing countries will be hosted by India in New Delhi.

For More Current Affairs Quizzes click here

 

 

 

 

Leave a Reply