Current Affairs 12th August 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 12th August 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Which state has launched a campaign to eradicate Encephalitis disease?

(a) Jharkhand

(b) Bihar

(c) Uttar Pradesh

(d) Madhya Pradesh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.A large scale campaign to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome and Japanese Encephalitis disease was launched in Uttar Pradesh on July 1, 2019.

Q2. Name the tennis player who defeated Andrey Rublev to successfully defend his title at the German Tennis Championships.

(a) Roger Federer

(b) Rafael Nadal

(c) Novak Djokovic

(d) Nikoloz Basilashvili

(e) Dominic Thiem

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. Nikoloz Basilashvili wins the German Tennis Championships. He defeated Andrey Rublev to successfully defend his title at the German Tennis Championships.

Q3. Which of the following country has been invited as the partner country for ‘Gita Jayanti Mahotsav 2019’ scheduled to be held at Kurukshetra, Haryana?

(a) Nepal

(b) Japan

(c) Sri Lanka

(d) Russia

(e) Indonesia

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar has invited Nepal to be the partner country for this year’s ‘Gita Jayanti Mahotsav 2019’ scheduled to be held at Kurukshetra.

Q4. HSBC has announced the departure of its Chief Executive Officer John Flint Noel Quinn, the head of HSBC’s Global Commercial Banking unit. What is the full form of HSBC.

(a) Hongkong and Shanghai Banking Corporation

(b) Hongkong and Switzerland Banking Corporation

(c) Hongkong and Sweden Banking Corporation

(d) Hongkong and Sudan Banking Corporation

(e) Hongkong and Swaziland Banking Corporation

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. The Full form HSBC is Hongkong and Shanghai Banking Corporation.

Q5. Name the IT Company who recently appoints Debashis Chatterjee as MD and CEO.

(a) Microsoft

(b) Accenture

(c) Wipro

(d) Mindtree

(e) HCL

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Indian IT company Mindtree Ltd has announced the appointment of Debashis Chatterjee as its new Managing Director and Chief Executive Officer.

Q6. Name an Indian off-spinner who has been named as Professional Cricketers Association’s Player of the month of July 2019.

(a) Yuzvender Chahal

(b) Harbhajan Singh

(c) Ravichandran Ashwin

(d) Kuldeep Yadav

(e) Washington Suder

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. Indian off-spinner Ravichandran Ashwin has been named as Professional Cricketers Association’s Player of the month of July 2019.

Q7. Name the country which was recently officially labeled by the United States as a “currency manipulator”.

(a) North Korea

(b) China

(c) Zimbabwe

(d) Venezuela

(e) Vietnam

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. China was recently officially labeled by the United States as a “currency manipulator”.

Q8. The Rajya Sabha has passed the Consumer Protection Bill, 2019 which aims to set up a Central Consumer Protection Authority to promote, protect and enforce the rights of consumers as a class. The bill will replace the Consumer Protection Act, …………….

(a) 1996

(b) 2006

(c) 1976

(d) 1986###

(e) 1966

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. The Rajya Sabha has passed the Consumer Protection Bill, 2019 which aims to set up a Central Consumer Protection Authority to promote, protect and enforce the rights of consumers as a class. The bill will replace the Consumer Protection Act, 1986.

Q9. Name the Australian tennis star who defeated Russia’s Daniil Medvedevhas to won the ATP Washington Open title.

(a) Bernard Tomic

(b) Nick Kyrgios###

(c) Lleyton Hewitt

(d) Thanasi Kokkinakis

(e) Matthew Ebden

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. Australia’s Nick Kyrgios defeated Russia’s Daniil Medvedevhas to won the ATP Washington Open title.

Q10. Which state government has launched new higher education model “Resource Assistance for Colleges with Excellence” to create a pool for sharing of facilities which will benefit the colleges lacking infrastructure.

(a) Punjab

(b) Rajasthan

(c) Himachal Pradesh

(d) Bihar

(e) West Bengal

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. Rajasthan has launched new higher education model “Resource Assistance for Colleges with Excellence” to create a pool for sharing of facilities which will benefit the colleges lacking infrastructure.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

 

Leave a Reply