Current Affairs 12th July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 12th July 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.Which Indian weightlifter has won Gold in 81 kg category at the 2019 Commonwealth Championships in Apia?

(a) Gurdeep Singh

(b) Rustam Sarang

(c) Ajay Singh

(d) Deepak Lather

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.On 12th July 2019, Indian weightlifter Ajay Singh has won Gold in 81 kg category at the Commonwealth Championships in Apia, city of Samoa. He has also created a new Commonwealth record in the clean and jerk category by lifting more than double his body weight (190kg) to score vital points at the Olympic qualifying event. He also smashed the national record in the same category. The other Indian in the 81kg category, Papul Changmai clinched the silver medal by lifting a total of 313kgs.

Q2. Name the australian player who has been roped in to conduct a 7 day camp with Indian defenders at the Sports Authority of India Centre in Bengaluru?

(a) Fergus Kavanagh

(b) Rick Charlesworth

(c) Mark Knowles

(d) Andrew Charter

(e) Blake Govers

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Fergus Kavanagh has been roped in to conduct a 7 day camp with Indian defenders at the Sports Authority of India Centre in Bengaluru. He will be working closely with 14 Indian defenders identified by Hockey India.

Q.3. Prasar Bharati have signed an MoU with which of the following educational institution for research collaboration in newly emerging technologies and broadcasting-related areas in New Delhi to boost research activities in the broadcasting field?

(a) IIT Kanpur

(b) IIT Guwahati

(c) IIT BHU

(d) IIT Delhi

(e) IIT Mumbai

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. Prasar Bharati and IIT Kanpur signed an MoU for research collaboration in newly emerging technologies and broadcasting-related areas in New Delhi. The move is likely to boost research activities in the broadcasting field.

Q4. Indian girl, Isha Kanth is one of the two persons in the world to have bagged an internship programme at the International Court of Justice. Where are the headquarters of ICJ?

(a) New York

(b) London

(c) The Hague

(d) Paris

(e) Basel

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. Indian girl, Isha Kanth is one of the two persons in the world to have bagged an internship programme at the International Court of Justice.

Q5. Rakhi Halder and Davinder Kaur has won a gold medal each in the senior women’s section in the Commonwealth Championships. They are associated with which game?

(a) Weightlifting

(b) Archery

(c) Shooting

(d) Chess

(e) Badminton

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. Rakhi Halder and Davinder Kaur has won a gold medal each in the senior women’s section of weightlifting in the Commonwealth Championships.

Q6. MP Govt announced the allocation of Rs 8,000 crore to waive loans of 20 lakh farmers of the state. Who is the CM of Madhya Pradesh?

(a) Kamal Nath

(b) Ganeshi Lal

(c) Pema Khandu

(d) Vijay Rupani

(e) Ashok Gehlot

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. MP Govt announced the allocation of Rs 8,000 crore to waive loans of 20 lakh farmers of the state. Madhya Pradesh CM: Kamal Nath.

Q7. Name the Indian who has been appointed by LinkedIn as the new country manager for India operations.

(a) Vijay Shekhar Sharma

(b) Ashutosh Gupta

(c) Sundar Pichai

(d) Renu Satti

(e) Bhavish Aggarwal

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. LinkedIn has appointed Ashutosh Gupta as the new country manager for India operations. Gupta will replace Mahesh Narayanan, who was the country manager for India for period from January-June 2019.

Q8. Which day is observed as World Population Day every year by United Nations? This year’s World Population Day calls for global attention to the unfinished business of the 1994 International Conference on Population and Development.

(a) 10 July

(b) 09 July

(c) 12 July

(d) 13 July

(e) 11 July

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp.The United Nations observes 11 July every year as World Population Day. This year’s World Population Day calls for global attention to the unfinished business of the 1994 International Conference on Population and Development.

Q9. India will host the 14th conference of the parties from September 02 to 13 in which of the following indian cities?

(a) Mumbai

(b) Mangaluru

(c) Patna

(d) Greater Noida

(e) Jaipur

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. India will host the 14th conference of the parties from September 02 to 13 in Greater Noida. 197 countries are expected to participate in the conference.

Q10. For the imports of which of the following power plants, Government of India has waived off basic customs duty (BCD)?

(a) Hydroelectric power plants

(b) Nuclear power plants

(c) Thermal power plants

(d) Solar power plants

(e) Wind power plants

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. GoI has waived off basic customs duty (BCD) on products imported for nuclear plants. “All goods for use in generation of nuclear power” and “all forms of uranium ores and concentrates for generation of nuclear power” will now have to pay no basic customs duty.

 

 

3

Leave a Reply