Current Affairs 13th April 2019: Quiz

Current Affairs 13th April 2019 for Bank, SSC & Railway Exams

Q1. In which year did the Jallianwala Bagh Massacre took place?

(a) 1919

(b) 1927

(c) 1967

(d) 1974

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1. (a)

Exp.The Year 2019 marks the Centenary of the Jallianwala Bagh Massacre, also known as the Amritsar Massacre that occurred on April 13, 1919. The massacre exposed the inhuman approach of the British when the British troop cold-bloodedly open fire into an unarmed crowd without any warning.

Q2. When the International Day of Human Space Flight is observer every year?

(a) 11 April

(b) 12 April

(c) 13 April

(d) 14 April

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2. (b)

Exp.The International Day of Human Space Flight was observed across the world on April 12, 2019. The day celebrates the anniversary of the first ever human space flight undertaken by Yuri Gagarin, a Soviet Union citizen then.

Q3. Which space agency made its first commercial launch by placing a Saudi satellite in orbit on April 11, 2019?

(a) ISRO

(b) NASA

(c) SpaceX

(d) JAXA

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3. (c)

Exp.US space flight company SpaceX carried out its first commercial launch with its Falcon Heavy rocket by placing a Saudi satellite in orbit on April 11, 2019. The 13,000-pound Saudi Arabian telecommunication satellite is operated by Arabsat and is expected to provide television, internet and mobile phone service to the Middle East, Africa and Europe.

Q4. Exercise ‘Bold Kurukshetra-2019’ culminated recently. The exercise was held between India and which country?

(a) Malaysia

(b) Indonesia

(c) Sri Lanka

(d) Singapore

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4. (d)

Exp.The 12th edition of joint military exercise between India and Singapore ‘Bold Kurukshetra 2019’, culminated on April 11, 2019 after an impressive closing ceremony held at Babina Military Station, Jhansi, Uttar Pradesh.

Q5. India’s flagship programme, Namami Gange was felicitated with the coveted Public Water Agency of the Year award at the Global Water Summit. The Summit was held in which city?

(a) London

(b) New Delhi

(c) Beijing

(d) Moscow

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5. (a)

Exp.India’s flagship programme, National Mission for Clean Ganga or Namami Gange was felicitated with the coveted Public Water Agency of the Year award at the Global Water Summit on April 9, 2019 at London.

Q6. India and which nation agreed to strengthen bilateral ties on April 11, 2019?

(a) Netherlands

(b) Switzerland

(c) Sweden

(d) Germany

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6. (a)

Exp.India and the Netherlands on April 11, 2019 discussed ways to strengthen bilateral, political and economic ties, including boosting cooperation at the United Nations and other international forum.The two nations used the dialogue exchange as an opportunity to review the entire extent of bilateral relations, including political, economic, commercial, scientific and cultural cooperation.

Q7. Who has been appointed as first Chief Justice of new Andhra Pradesh High Court?

(a) Surya Kant

(b) Govind Mathur

(c) Gita Mittal

(d) Vikram Nath

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7. (d)

Exp.Justice Vikram Nath, the senior most judge of Allahabad High Court, was on April 10, 2019 appointed as the first Chief Justice of the newly-constituted Andhra Pradesh High Court. The new Andhra Pradesh High court was established on January 1, 2019 following the division of a combined high court of Telangana and Andhra Pradesh.

Q8. Professor Najma Akhtar has been appointed as the first women Vice-Chancellor of which university?

(a) DU

(b) JNU

(c) BHU

(d) Jamia

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp.Professor Najma Akhtar of the National Institute of Educational Planning and Administration, New Delhi was appointed as the Vice-Chancellor of Jamia Millia Islamia University on April 11, 2019.  Akhtar is the first woman to be appointed as the JMI V-C. She has four decades of academic scholarship in educational leadership.

Q9. The lawmakers of which nation have introduced a new bill to strengthen the strategic partnership between their nation and India?

(a) United Kingdom

(b) Australia

(c) United States

(d) Canada

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp.The lawmakers in the United States have introduced a new legislation, Bill HR 2123, in House of Representatives to strengthen US-India strategic partnership. If enacted, the legislation would ensure that the US State Department treat India as a NATO ally for the purposes of the Arms Export Control Act.

Q10. In Libya, General Khalifa Haftar, who is viewed by his opponents as a new dictator, is the leader of which party?

(a) Government of National Accord

(b) Tobruk government

(c) Libyan National Army

(d) National Liberation Party

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp.Libya, which has undergone years of conflict, has no single government currently, with General Khalifa Haftar’s LNA backing the Tobruk-based parliament which governs eastern Libya and the GNA which controls Libya’s western parts from Tripoli.

For More Current Affairs Quizzes click here

Leave a Reply