Current Affairs 13th August 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 13th August 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Which player has been been awarded the UEFA’s Goal of the Season award for 2018-19?

(a) Cristiano Ronaldo

(b) Kylian Mbappé

(c) Luka Modric

(d) Antoine Griezmann

(e) Lionel Messi

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. Barcelona’s Lionel Messi has been awarded UEFA’s Goal of the Season award 2018-19 for his free-kick against Liverpool.

Q2. Name the tennis star who defeated Russian Daniil Medvedev by 6-3, 6-0 recently to win in Montreal to win 35th Masters crown.

(a) Roger Federer

(b) Rafael Nadal

(c) Novak Djokovic

(d) Andy Murray

(e) John Isner

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. Rafael Nadal wins in Montreal to win 35th Masters crown. He defeated Russian Daniil Medvedev by 6-3, 6-0.

Q3. Name the private sector bank who partnered with digital healthcare platform Practo to launch an industry-first co-branded health credit card.

(a) ICICI Bank

(b) Yes Bank

(c) HDFC Bank

(d) RBL Bank

(e) IDFC Bank

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. Private sector bank, RBL Bank and digital healthcare platform Practo have partnered to launch an industry-first co-branded health credit card.

Q4. The event, organised by Vasudhaiv Kutumbakam Foundation has entered the Champions Book of World Records (for the longest tricolour) after thousands of students and members of several social organisations unfurled a 15-km long national flag by forming a human chain ahead of the Independence day. The event was held in ……………….

(a) Rajasthan

(b) Chhattisgarh

(c) Tamil Nadu

(d) Kerala

(e) Karnataka

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. The event, organised by Vasudhaiv Kutumbakam Foundation has entered the Champions Book of World Records (for the longest tricolour) after thousands of students and members of several social organisations unfurled a 15-km long national flag by forming a human chain ahead of the Independence day. The event was held in Chhattisgarh.

Q5. Name an Indian wrestler who defeated Iran’s Peiman Bibyani by 2-0 in the 65 kg final of the men’s freestyle competition to win gold at Tbilisi Grand Prix held in Tbilisi, Georgia.

(a) Sushil Kumar

(b) Yogeshwar Dutt

(c) Naresh Kumar

(d) Amit Kumar Dahiya

(e) Bajrang Punia

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. Bajrang Punia defeated Iran’s Peiman Bibyani by 2-0 in the 65 kg final of the men’s freestyle competition to win gold at Tbilisi Grand Prix held in Tbilisi, Georgia.

Q6. World Biofuel Day is observed every year on …………. to create awareness about the importance of non-fossil fuels as an alternative to conventional fossil fuels.

(a) 10th August

(b) 13th August

(c) 12th August

(d) 15th August

(e) 14th August

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp.  World Biofuel Day is observed every year on 10th of August to create awareness about the importance of non-fossil fuels as an alternative to conventional fossil fuels.

Q7. Which technology company has announced a partnership with Reliance Jio to accelerate the digital transformation in India?

(a) Apple Inc.

(b) Dell

(c) Sony Corporation

(d) Microsoft

(e) Hewlett-Packard

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. Reliance Jio and Microsoft announced a partnership to accelerate the digital transformation in India.

Q8. Name an Indian scientist and innovator whose 100th birth anniversary was recently celebrated and who is also considered as the father of India’s space program.

(a) Homi Jehangir Bhabha

(b) A.P.J. Abdul Kalam

(c) Vikram A Sarabhai

(d) Chandrashekhara Venkata Raman

(e) Srinivasa Ramanujan

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. The country is celebrating the 100th birth anniversary of scientist and innovator Dr Vikram A Sarabhai. He is considered as the father of India’s space program.

Q9. Which country has decided to remove Japan from its preferred trade list because Japan has failed to uphold international principles while managing its export controls on sensitive materials?

(a) Russia

(b) North Korea

(c) China

(d) The United States of America

(e) South Korea

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. South Korea has decided to remove Japan from its preferred trade list. South Korea has taken this decision because Japan has failed to uphold international principles while managing its export controls on sensitive materials.

Q10. The 14th Session of the Conference of the Parties to the United Nations Convention to Combat Desertification (COP14), will take place on 2-13 September 2019 at ……………………., India.

(a) Greater Noida

(b) Patna

(c) Ranchi

(d) Lucknow

(e) Manesar

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. The 14th Session of the Conference of the Parties to the United Nations Convention to Combat Desertification (COP14), will take place on 2-13 September 2019 at Greater Noida, India.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

Leave a Reply