Current Affairs 13th December 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 13th December 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. A National Tribal Dance Festival will be held in Raipur. Raipur is the capital of?

(a) Haryana

(b) Andhra Pradesh

(c) Chhattisgarh

(d) Telangana

(e) Kerala

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. A National Tribal Dance Festival will be held in Chhattisgarh’s capital Raipur.

Q2. The ‘International Seminar on Climate Smart Farming Systems’ for BIMSTEC countries has began in?

(a) Mumbia

(b) Kolkata

(c) Patna

(d) Lucknow

(e) New Delhi

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. The  ‘International Seminar on Climate Smart Farming Systems’ for BIMSTEC countries began in New Delhi.

Q3. United States, Mexico and _____________ inked a revamped version of their regional trade pact USMCA agreement.

(a) Canada

(b) Argentina

(c) Uganda

(d) Zaire

(e) France

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. United States, Mexico and Canada inked a revamped version of their regional trade pact USMCA agreement.

Q4. Name the application created by Sky Analytics which has won the Copernicus Masters Award also called Space Oscars, under the Social Entrepreneurship category.

(a) Vuri

(b) Wuri

(c) Xuri

(d) Yuri

(e) Zuri

Answer & Explanation
Ans.4.(e)

Exp. Sky Analytics has created an application called ‘Zuri’ that won the Copernicus Masters Award also called Space Oscars, under the Social Entrepreneurship category.

 

Q5. Indian women’s hockey team captain Rani Rampal and ace pistol shooter ______________ won the Sports Person of the Year awards at the FICCI India Sports Awards 2019.

(a) Neeraj Chopra

(b) Sanjeev Rajput

(c) Saurabh Chaudhary

(d) Anish Bhanwala

(e) Anjum Moudgil

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Indian women’s hockey team captain Rani Rampal and ace pistol shooter Saurabh Chaudhary won the Sports Person of the Year awards at the FICCI India Sports Awards 2019.

 

Q6. Who among the following has been named as Time magazine’s Person of the Year for 2019?

(a) Greta Thunberg

(b) Naomi Klein

(c) Emma Thompson

(d) Sunita Narain

(e) Robert Redford

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. Sweden’s Greta Thunberg has been named as Time magazine’s Person of the Year for 2019.

Q7. Which state’s Cabinet has approved the Disha Bill, 2019 which paves the way for awarding the death penalty for the offences of rape and gang-rape and expediting the verdict in trials of such cases to 21 days?

(a) Arunachal Pradesh

(b) Telangana

(c) Himachal Pradesh

(d) Andhra Pradesh

(e) Sikkim

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. The Andhra Pradesh Cabinet has approved the Disha Bill, 2019 which paves the way for awarding the death penalty for the offences of rape and gang-rape and expediting the verdict in trials of such cases to 21 days.

Q8. Who among the following has been named as Time magazine’s Entertainer of the Year for 2019?

(a) Melissa Jefferson

(b) Billie Eilish

(c) Cardi B

(d) Missy Elliott

(e) Keke Palmer

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. Melissa Jefferson has been named as Time magazine’s Entertainer of the Year for 2019.

Q9. ______________ government has unveiled a start-up policy which aims to create a corpus fund of Rs 10 crores to support the setting up of start-up incubators and to develop co-working spaces.

(a) Chennai

(b) Daman & Diu

(c) Chandigarh

(d) Puducherry

(e) Ladakh

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. The Puducherry government unveiled a start-up policy which aims to create a corpus fund of Rs 10 crores to support the setting up of start-up incubators and to develop co-working spaces.

Q10. The Ministry of Shipping has announced that Mongla and Chattogram have been declared as Ports of Call under “Coastal Shipping Agreement” between India and?

(a) Sri Lanka

(b) Myanmar

(c) Bangladesh

(d) Pakistan

(e) Maldives

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. The Ministry of Shipping has announced that Mongla and Chattogram have been declared as Ports of Call under “Coastal Shipping Agreement” between India & Bangladesh.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

Leave a Reply