Current Affairs 13th May 2019: Quiz

Current Affairs 13th May 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. The Indian Army is commemorating 2019 as the__________.

(a) Year of Next of Kin

(b) Year of Defence Forces          

(c)  Year of The Prevalence of Mental Health Disorders

(d) Year of The Mental Health

(e) Year of The Wives of Martyrs

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. The Indian Army is commemorating this year as the ‘Year of Next of Kin’ and plans to reach out to the next of kin of battle casualties, ex-servicemen and serving soldiers to inform them of entitled financial benefits, welfare schemes and help resolve pension-related problems.

Q2. Reliance Industries Ltd. (RIL) acquired British toy retailer ‘Hamleys’ in about INR ________.

(a) 730 cr

(b) 540 cr

(c) 890 cr

(d) 620 cr

(e) 460 cr

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. Reliance Industries Ltd. (RIL) acquired British toy retailer ‘Hamleys’ in an all cash deal. RIL has acquired Hamleys in 67.96 million pounds (about Rs. 620 cr).

Q3. Facebook has chosen _______as the centre for the global roll-out of WhatsApp pay.

(a) Doha

(b) Mumbai

(c) New York

(d) Paris

(e) London

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. Facebook has chosen London as the centre for the global roll-out of WhatsApp pay, before the social media giant launches its digital payments service on the mobile messaging platform in India.

Q4. The 5th United Nations Global Road Safety Week observed from____to___ 2019.

(a) May 20-26

(b) May 13-19

(c) May 6-12

(d) May 27- Jun 2

(e) None of the above option is the right answer

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. The 5th United Nations Global Road Safety Week is being observed from May 6 to 12, 2019.

Q5. Which Indian has been re-elected to International Narcotics Control Board?

(a) Amartya Sen

(b) Jagdish Bhagwati

(c) Gita Gopinath

(d) Jagjit Pavadia

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5. (d)

Exp.India’s Jagjit Pavadia was on May 7, 2019 re-elected for another term to the International Narcotics Control Board (INCB). The 60-year-old won the election of the narcotics control board with the highest number of votes at 44. The announcement of her victory was made by India’s Permanent Representative to the UN Ambassador Syed Akbaruddin after the election results were announced.

Q6. Which nation has pulled from some key commitments under the 2015 nuclear deal?

(a) Germany

(b) Britain

(c) Iran

(d) Russia

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6. (c)

Exp.Iran on May 8, 2019 announced its withdrawal from some commitments under the 2015 international nuclear deal. The nation stated that it will resume higher enrichment of uranium in 60 days unless a new agreement can be reached.

Q7. Which nation has appealed to the international community to lift travel warnings?

(a) New Zealand

(b) Sri Lanka

(c) Australia

(d) China

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7. (b)

Exp.Sri Lankan President Maithripala Sirisena has appealed to the international community to lift travel warnings issued after the Easter Sunday attacks.India, United States, China, UK and Australia are among the countries which issued travel warnings after Easter attacks.

  1. Which sportsperson was awarded with the highest US civilian honour?

(a) Michael Jordan

(b) Serena Williams

(c) Tiger Woods

(d) Dwayne Johnson

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.US President Donald Trump on May 6, 2019 bestowed Tiger Woods with the Presidential Medal of Freedom, the nation’s highest civilian honour, describing the golfer as one of the greatest athletes in the history of sports. The 43-year-old is only the fourth and the youngest golfer ever to have received the highest American civilian award.

  1. Which nation has launched Ramzan campaign to benefit over 2.5 million people in Yemen?

(a) Bahrain

(b) Saudi Arabia

(c) Qatar

(d) UAE

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp.The UAE has launched its Ramzan campaign in Yemen, which will include a package of charity and humanitarian initiatives that will benefit over 2.5 million people, including 1.5 million children and 5 lakh women.

Q10. Who among the following has been appointed as the head coach of the men’s national team?

(a) Hugo Conte

(b) Dindin Santiago

(c) Mariusz Wlazly

(d) Karch Kiraly

(e) Dragan Mihailovic

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. The Volleyball Federation of India appointed Serbian Dragan Mihailovic as head coach of the men’s national team in a move linked to the long term goal of Olympic Games qualification. Mihailovic has more than 25 years of experience as a coach.

For More Current Affairs Quizzes click here

Leave a Reply