Current Affairs 14th August 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 14th August 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Name the patriotic song which is produced by Doordarshan to mark the occasion of Independence Day, 2019.

(a) Bharat

(b) Himmat

(c) Watan

(d) Desh

(e) Azaadi

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. Union Information and Broadcasting Minister has released a patriotic song “Watan” to mark the occasion of Independence Day, 2019. The patriotic song is produced by Doordarshan.

Q2. Which airline will become the 1st Indian airline to fly over the North Pole while connecting New Delhi and North America on Independence Day?

(a) IndiGo

(b) Air India Express

(c) GoAir

(d) SpiceJet

(e) Air India

Answer & Explanation
Ans.2.(e)

Exp. On the nation’s Independence Day, Air India will become the 1st Indian airline to fly over the North Pole while connecting New Delhi and North America.

Q3. The book, titled ‘Sridevi: Girl Woman Superstar’ will be launched on Sridevi’s 56th birth anniversary. The book is written by author-screenwriter ……………….

(a) Satyarth Nayak

(b) Jhumpa Lahiri

(c) Amrita Pritam

(d) Chetan Bhagat

(e) Vikram Seth

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. The book, titled ‘Sridevi: Girl Woman Superstar’ will be launched on Sridevi’s 56th birth anniversary. The book is written by author-screenwriter Satyarth Nayak.

Q4. Name the tennis star who won the Rogers Cup tennis tournament 2019 held in Toronto, Canada.

(a) Maria Sharapova

(b) Serena Williams

(c) Venus Williams

(d) Bianca Andreescu

(e) Simona Halep

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. Canadian teenager Bianca Andreescu wins Rogers Cup tennis tournament 2019 held in Toronto, Canada.

Q5. Name the mission recently launched by Indian Army in Jammu which aims to ensure basic necessities and essential services are available in the region post the abrogation of the provisions of Article 370 and reorganisation of Jammu and Kashmir.

(a) Mission Reach Out

(b) Mission Services

(c) Mission People Harmony

(d) Mission Jammu

(e) Mission Aapurti

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. “Mission Reach Out” was recently launched by Indian Army in Jammu. This Mission aims to ensure basic necessities and essential services are available in the region post the abrogation of the provisions of Article 370 and reorganisation of Jammu and Kashmir.

Q6. Name the business-to-business payments startup which has launched the country’s first corporate credit card called ‘Freedom Card’ for small and medium enterprises (SMEs).

(a) Givcash

(b) FINO PayTech

(c) Ezetap Mobile Solutions

(d) CCAvenue

(e) EnKash

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Business-to-business payments startup EnKash has launched the country’s first corporate credit card called ‘Freedom Card’ for small and medium enterprises (SMEs).

Q7. Name the Ivory Coast music star who was also named “Best Artist of the Year” at the Ivorian “Coupe-decale” Awards in 2016 and 2017 passed away recently.

(a) Ariana Grande

(b) Camila Cabello

(c) DJ Arafat

(d) Ed Sheeran

(e) Shawn Mendes

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. Ivory Coast music star DJ Arafat who was also named “Best Artist of the Year” at the Ivorian “Coupe-decale” Awards in 2016 and 2017 passed away recently.

Q8. Name an Indian who made history by becoming the first Indian to win a world title in motorsports after winning the FIM World Cup held in Varpalota, Hungary.

(a) Aishwarya Pissay

(b) Alisha Abdullah

(c) Neha Dabas

(d) Mira Erda

(e) Garima Avtar

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. Aishwarya Pissay made history by becoming the first Indian to win a world title in motorsports as she won the FIM World Cup in women’s category after the final round of the championship in Varpalota, Hungary.

Q9. The Union Minister for Youth Affairs & Sports (I/C) conferred the National Youth Awards for excellent work and contribution in different fields of development and social service. Who is Union Minister for Youth Affairs & Sports (I/C)?

(a) Santosh Gangwar

(b) Kiren Rijiju

(c) Jitendra Singh

(d) Mansukh Mandaviya

(e) Prahalad Singh Patel

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. The Union Minister for Youth Affairs & Sports (I/C) conferred the National Youth Awards for excellent work and contribution in different fields of development and social service. Union Minister for Youth Affairs & Sports (I/C): Kiren Rijiju.

Q10. The safety measures for the children travelling on motorcycles have been included in the Motor Vehicles (Amendment) Act 2019 under which Central government has made “Headgear” mandatory for children above ……………. while travelling on a motorcycle.

(a) 5 years

(b) 8 years

(c) 6 years

(d) 4 years

(e) 7 years

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. The safety measures for the children travelling on motorcycles have been included in the Motor Vehicles (Amendment) Act 2019 under which Central government has made “Headgear” mandatory for children above 4 years while travelling on a motorcycle.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

Leave a Reply