Current Affairs 14th June 2019: Daily gk Quiz

Current Affairs 14th June 2019:

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Which Indian regulatory have directed rating companies to create a uniform probability of default benchmark for each rating category on their website?

(a) RBI

(b) SEBI

(c) CRISIL

(d) IRDAI

(e) SBI

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp.According to the Sebi circular, rating companies will now create a uniform probability of default benchmark for each rating category on their website, for one-year, two-year and three-year cumulative default rates, both for the short term and long term.

Q2. Which day is celebrated as Kargil Vijay Diwas?

(a) 26th June

(b) 26th July

(c) 20th June

(d) 16th May

(e) 31st July

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.The year 2019, marks the 20th anniversary of victory in ‘Operation VIJAY’ popularly known as the ‘Kargil War’.  This year, 20th anniversary of victory in ‘Operation VIJAY’ is being celebrated with the theme ‘Remember, Rejoice and Renew’. The Victory Flame is to be taken from Delhi to Dras. Kargil Vijay Diwas is celebrated on 26th July every year.

Q3. What is the minimum fixed monthly pension for farmers under the Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana?

(a) Rs 3000

(b) Rs 4000

(c) Rs 5000

(d) Rs 3500

(e) Rs 4500

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. Farmers in the age group of 18-40 years will have to contribute 100 rupees per month under the Pradhan Mantri Kisan Pension Yojana that seeks to provide a minimum fixed monthly pension of  Rs 3,000 on the attainment of 60 years.

Q4. Which country has topped among 163 countries in the recently released Global Peace Index 2019?

(a) Finland

(b) Sweden

(c) Iceland

(d) Norway

(e) Ireland

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. India’s rank has slipped five places to 141 among 163 countries on the Global Peace Index 2019, while Iceland remains the most peaceful country and Afghanistan the least peaceful nation, as per the report by Australian think tank Institute for Economics & Peace.

Q5. What is the theme of World Blood Donor Day for year 2019?

(a) Blood connect us all

(b) Every pint of blood donated can save more than 3 lives

(c) Safe Blood For All

(d) Thank you for saving my life

(e) Give freely, give often

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. World Blood Donor Day celebrated by World Health Organization on 14th June. The host country for World Blood Donor Day 2019 is Rwanda. Theme of World Blood Donor Day 2019: Safe Blood For All.

Q6. What is the slogan of World Blood Donor Day 2019 theme?

(a) Blood should be donated

(b) Blood for all required

(c) Blood donation is best donation

(d) Safe blood for all

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp.World Blood Donor Day is celebrated every year on the birth anniversary on June 14. The theme of this year’s campaign is blood donation and universal access to safe blood transfusion, as a component of achieving universal health coverage. WHO has developed the slogan “Safe blood for all”.

Q7. What is the top speed of Hypersonic Technology Demonstrator Vehicle (HSTDV) recently tested by DRDO?

(a) MACH 6

(b) MACH 5

(c) MACH 4

(d) MACH 3

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp.The HSTDV is an unmanned scramjet (allowing supersonic combustion) demonstration vehicle that can cruise up to a speed of mach 6 (or six times the speed of sound) and rise up to an altitude of 32. km in 20 seconds

Q8. Which organisation has bagged Rs. 1187.82 crore contract for manufacturing of Varunastra for Indian Navy?

(a) Bharat Heavy Works Limited

(b) Bharat Dynamics Limited

(c) India Power Limited

(d) Reliance Defence and Reserch organisation

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.Indian Navy and Bharat Dynamics Limited (BDL) have signed a contract recently worth Rs. 1187.82 crore for supply of heavyweight torpedo Varunastra to Indian Navy. Varunastra is basically a ship-launched, electrically-propelled underwater weapon equipped with one of the most advanced automatic and remote-controlled guidance systems.

Q9. Name of the student who topped the year 2019’s JEE Advanced examination?

(a) Kartikey Gupta

(b) Arjun Tyagi

(c) Himanshu Bardhan

(d) Devendra Sharma

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp.Kartikey Gupta Chandresh from Maharashtra has become the all India topper in JEE Advanced exam this year. As per the official notification released by JEE Advanced, a total number of 1,61,319 candidates appeared in both papers 1 and 2 in JEE (Advanced) 2019. A total of 38705 candidates have qualified JEE (Advanced) 2019.

Q10. India and which country will work together in the establishment of a ‘National Maritime Heritage Museum’ at the ancient Indian site of Lothal in Gujarat?

(a) Nepal

(B) China

(c) Russia

(d) Portugal

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp.This museum will showcase the heritage of trade with India’s inland waterways. Lothal was chosen because there have been such archaeological remains are present that points toward India’s marine activities. This place was a major marine activity center of Harappans.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

 

Leave a Reply