Current Affairs 14th September 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 14th September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.Who has become the first Indian woman athlete to be recommended for Padma Vibhushan?

(a) P V Sindhu

(b) Sakshi Malik

(c) Dipa Karmakar

(d) Mary Kom

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp.MC Mary Kom from Manipur has become the first Indian woman athlete to be recommended for Padma Vibhushan by the Sports Ministry. She is the only woman to become World Amateur Boxing champion for a record six times, and the only woman boxer to have won a medal in each one of the seven world championships.

Q2.Which Indian police officer has been chosen for the 2019 Asia Society Game Changer award?

(a) R. Sreelakha

(b) Sanjukta Parashar

(c) Roopa Divakar Moudgil

(d) Chhaya Sharma

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp.IPS officer Chhaya Sharma, who led the investigation into the brutal 2012 Nirbhaya gangrape, has been chosen for the 2019 Asia Society Game Changers award along with six others for redefining the role of female police officers. The award identifies and honours true leaders who are making a positive contribution to the future of Asia.

Q3.Which union ministry has launched the Curriculum for Life Skills (Jeevan Kaushal)?

(a) Ministry of Youth Affairs and Sports

(b) Ministry of Environment, Forest and Climate Change

(c) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship

(d) Ministry of Human Resource Development

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp.Union Minister of State for Human Resource Development, Sanjay Dhotre has recently launched the Curriculum for Life Skills (Jeevan Kaushal) designed by University Grants Commission (UGC) in New Delhi. The curriculum cover the set of human talents acquired by an individual via classroom learning or life experience that can help them to deal with problems encountered in day to day life.

Q4.Where is the headquarters of the Global Anti-Microbial Resistance (AMR) Research and Development (R&D) Hub?

(a) Poland

(b) Germany

(c) Austria

(d) France

(e) India

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp.India has recently become a member of the Global Anti-Microbial Resistance (AMR) Research and Development (R&D) Hub. The hub was launched during the 71st session of the World Health Assembly in 2018 & is headquartered in Germany. It is aimed at helping countries decide the allocation of resources for R&D on AMR by identifying gaps and overlaps.

Q5. On which day India observes Hindi Diwas every year to mark the popularity of Hindi as an official language of India?

(a) 13 September

(b) 14 September

(c) 15 September

(d) 16 September

(e) 17 September

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. Hindi Diwas is observed every year on 14 September to mark the popularity of Hindi as an official language of India.

Q6. Name the organisation which has recently constituted a committee to formulate steps to cease illegal groundwater extraction.

(a) Central Pollution Control Board

(b) Environmentalist Foundation of India

(c) Centre for Environment Education

(d) National Green Tribunal

(e) Water Literacy Foundation

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. The National Green Tribunal has constituted a committee to formulate steps to cease illegal groundwater extraction.

Q7. Name the place which hosted the 15th Indo-US Economic Summit organized by the Indo-American Chamber of Commerce-North India Council (IACC-NIC).

(a) Kolkata

(b) Bengaluru

(c) New Delhi

(d) Chennai

(e) Hyderabad

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. The 15th Indo-US Economic Summit was organized by the Indo-American Chamber of Commerce-North India Council (IACC-NIC) in New Delhi.

Q8. Which of the following ministeries has signed a MoU with Confederation of Indian Industry to evaluate the green initiatives and rate the performance of its industrial units pursuing environmentally sustainable practices?

(a) Ministry of Railways

(b) Ministry of Chemicals and Fertilizers

(c) Ministry of Commerce and Industry

(d) Ministry of Earth Sciences

(e) Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. The Railway Ministry signed a MoU with Confederation of Indian Industry (CII) to evaluate the green initiatives and rate the performance of its industrial units pursuing environmentally sustainable practices.

Q9. Five Indian women police officers were honoured by the United Nations for their commendable services in world body’s mission held in?

(a) Sudan

(b) Ethiopia

(c) South Sudan

(d) Uganda

(e) Somalia

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. Five Indian women police officers were honoured by the United Nations for their commendable services in the world body’s mission in South Sudan.

Q10. On the occasion of Hindi Diwas, International Hindi Conference was organised by World Hindi Council in?

(a) Mumbai

(b) Bhuvneshwar

(c) Amritsar

(d) Srinagar

(e) New Delhi

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. On the occasion of Hindi Diwas, International Hindi Conference was organised by World Hindi Council in New Delhi.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply