Current Affairs 15th April 2019: Quiz

Current Affairs 15th April 2019 for Bank, SSC & Railway Exams

Q1. In which year did the Jallianwala Bagh Massacre took place?

(a) 1919

(b) 1927

(c) 1967

(d) 1974

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1. (a)

Exp.The Year 2019 marks the Centenary of the Jallianwala Bagh Massacre, also known as the Amritsar Massacre that occurred on April 13, 1919. The massacre exposed the inhuman approach of the British when the British troop cold-bloodedly open fire into an unarmed crowd without any warning.

Q2. When the International Day of Human Space Flight is observer every year?

(a) 11 April

(b) 12 April

(c) 13 April

(d) 14 April

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2. (b)

Exp.The International Day of Human Space Flight was observed across the world on April 12, 2019. The day celebrates the anniversary of the first ever human space flight undertaken by Yuri Gagarin, a Soviet Union citizen then.

Q3. Which space agency made its first commercial launch by placing a Saudi satellite in orbit on April 11, 2019?

(a) ISRO

(b) NASA

(c) SpaceX

(d) JAXA

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3. (c)

Exp.US space flight company SpaceX carried out its first commercial launch with its Falcon Heavy rocket by placing a Saudi satellite in orbit on April 11, 2019. The 13,000-pound Saudi Arabian telecommunication satellite is operated by Arabsat and is expected to provide television, internet and mobile phone service to the Middle East, Africa and Europe.

Q4. Which country’s parliament has voted to ban semi-automatic weapons?

(a) United Kingdom

(b) New Zealand

(c) Australia

(d) United States

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp.The Parliament of New Zealand on April 10, 2019 voted to ban all types of semi-automatic weapons and assault rifles following the Christchurch attacks. The bill was passed in the House of Representatives with the approval of 119 members, with just one member opposing it.

Q5. Who is set to win a record fifth term in Israel Elections 2019?

(a) Benjamin Netanyahu

(b) Benny Gantz

(c) Gabi Ashkenazi

(d) Moshe Yaalon

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5. (a)

Exp.Incumbent Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu is set to win a record fifth term in the country’s most closely-fought general election in years after his main rival conceded defeat. With more than 99 percent of votes counted, Netanyahu’s Likud party is set to lead a right-wing bloc with 65 of the 120 seats in parliament. Netanyahu’s key rival, Blue and White Party’s Benny Gantz, accepted the result.

Q6. India has built a maternity hospital in which nation?

(a) Bangladesh

(b) Myanmar

(c) Nepal

(d) Pakistan

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.6. (c)

Exp.India has built a 25-bed maternity hospital in Nepal. The hospital has been built under the Government of India’s Small Development Projects Scheme. The Hospital will provide quality maternity and health care services to the people of 50 Village Development Committees in and around Siraha district.

Q7. President Ram Nath Kovind has launched which app for the families of martyred CRPF troops?

(a) Veer Parivar

(b) Veer Shakti

(c) Valour

(d) CRPF Suraksha

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp.President Ram Nath Kovind on April 9, 2019 launched ‘Veer Parivar App’, a mobile application for families of CRPF personnel killed in the line of duty. The application will act as an interface between the Central Reserve Police Force (CRPF) authorities and the next of kin of the slain personnel.

Q8. Senior politician K M Mani passed away on April 9. He served as the former finance minister and as one of the leading political figures in which among the following states?

(a) Tamil Nadu

(b) Karnataka

(c) Andhra Pradesh

(d) Kerala

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp.Kerala Congress (M) chairman and former state Finance Minister K M Mani, who had been one of the leading figures of Kerala politics for nearly five decades, passed away at a private hospital in Kerala on April 9, 2019. Mani had been an MLA from Kerala’s Pala assembly constituency for over five decades.

Q9.  Kudremukh National Park is located in which state?

(a) Karnataka

(b) Tamil Nadu

(c) Andhra Pradesh

(d) Telangana

(e) Kerala

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. Designated as national park in the year 1987, Kudremukh National Park is located in the Chikkamagaluru district of Karnataka state.

  1. When the Central Reserve Police Force (CRPF) celebrates its Valour Day every year?

(a) 9 April

(b) 10 April

(c) 11 April

(d) 12 April

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.10. (a)

Exp.The Central Reserve Police Force (CRPF) on April 9, 2019 celebrated its 54th Valour Day. On April 9, 1965, a small contingent of 2nd Battalion of CRPF successfully fought and repulsed an attack by a Pakistani Brigade at Sardar Post in the Rann of Kutch in Gujarat. They eliminated 34 Pakistani soldiers and captured four soldiers alive.

For More Current Affairs Quizzes click here

 

Leave a Reply