Current Affairs 15th May 2019: Quiz

Current Affairs 15th May 2019 for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. One of the most prestigious international events from the world of cinema, the Cannes Film Festival has begun recently in which of the following country?

(a) Russia

(b) USA

(c) France

(d) UAE

(e) China

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.One of the most prestigious international events from the world of cinema, the Cannes Film Festival has begun in France. Information and Broadcasting Secretary Amit Khare is leading the Indian delegation at Cannes and will inaugurate India Pavilion.

Q2. CEAT Cricket Rating (CCR) Awards 2019 were announced in Mumbai. Name the player who bagged International Cricketer of the Year award.

(a) David Warner

(b) Virat Kohli

(c) MS Dhoni

(d) Rohit Sharma

(e) Shikhar Dhawan

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.CEAT Cricket Rating (CCR) Awards 2019 were announced in Mumbai. India captain Virat Kohli bagged the International Cricketer and Batsman of the Year award during the CCR International awards. Pacer Jasprit Bumrah was adjudged as International Bowler of the Year. Lifetime Achievement Award was given to Mohinder Amarnath.

Q3. Doordarshan has launched an online souvenir store for its viewers on __________ so that one can easily access it.

(a) Netflix

(b) Hotstar

(c) Viu

(d) Amazon India

(e) Flipkart

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. Doordarshan has launched an online souvenir store for its viewers on Amazon India so that one can easily access it. A. Surya Prakash Chairman, Prasar Bharati launched DD souvenir store on Amazon India. Doordarshan is India’s first broadcaster which has started Souvenir store.

Q4. In a first, the National Bank for Agriculture and Rural Development has recently announced ___________ venture capital fund for equity investments in agriculture and rural-focused startups.

(a) Rs 700-crore

(b) Rs 800-crore

(c) Rs 850-crore

(d) Rs 900-crore

(e) Rs 950-crore

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp.The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) announced Rs 700-crore venture capital fund for equity investments in agriculture and rural-focused startups. NABARD has been contributing to other funds till now and this is the first time that the rural development bank has launched a fund of its own. The fund has been launched by Nabventures, a subsidiary of NABARD, and has a proposed corpus of Rs 500 crore with an option to retain over-subscription of Rs 200 crore, called as the greenshoe option.

Q5. India’s Rahil Gangjee finished tied 39th position at the Asia-Pacific Diamond Cup held in Japan. Rahil Gangjee is related with which of the following sport?

(a) Table Tennis

(b) Golf

(c) Lawn Tennis

(d) Badminton

(e) Football

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. India’s Rahil Gangjee finished tied 39th while Viraj Madappa ended tied 53rd at the Asia-Pacific Diamond Cup held in Japan. Japan’s Yosuke Asaji won the Asia-Pacific Diamond Cup 2019 at the Sobu Country Club.

Q6. Vice President Venkaiah Naidu undertook an official visit to Vietnam, recently. Vice President of Vietnam. Who among the following is Vice President of Vietnam?

(a) Nguyen Phu Trong

(b) Nguyen Xuan Phuc

(c) Dang Thi Ngoc Thinh

(d) Ho Chi Minh

(e) Dinh La Thang

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. Vice President Venkaiah Naidu undertook an official visit to Vietnam at the invitation extended by Dang Thi Ngoc Thinh, Vice President of Vietnam. Vice President of Vietnam is Dang Thi Ngoc Thinh.

Q7. Name the Lender that has announced the launch of a co-branded multi-currency card with online travel booking portal Goibibo.

(a) IDBI Bank

(b) HDFC Bank

(c) Axis Bank

(d) ICICI Bank

(e) Karnataka Bank

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. ICICI Bank announced the launch of a co-branded multi-currency card with online travel booking portal Goibibo. The card also includes benefits of up to Rs20,000, including gift vouchers of Rs15,000 from Goibibo.

Q8. The Reserve Bank of India has imposed a monetary penalty of Rs1 crore on which of the following bank recently for its failure to fully automate the non-performing asset (NPA) identification process?

(a) Karnataka Bank

(b) Uttarakhand Cooperative Bank

(c) IDBI Bank

(d) Oriental Bank of Commerce

(e) Nainital Bank

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a monetary penalty of Rs1 crore on Nainital Bank for its failure to fully automate the non-performing asset (NPA) identification process, despite specific directions issued in this regard.

Q9. Name the player who won the Asia-Pacific Diamond Cup, held in Japan.

(a) Yosuke Asaji

(b) Masashi Ozaki

(c) Isao Aoki

(d) Ryo Ishikawa

(e) Shingo Katayama

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. India’s Rahil Gangjee finished tied 39th while Viraj Madappa ended tied 53rd at the Asia-Pacific Diamond Cup held in Japan. Japan’s Yosuke Asaji won the Asia-Pacific Diamond Cup 2019 at the Sobu Country Club.

Q10. NABARD was established in __________.

(a) 1965

(b) 1978

(c) 1952

(d) 1982

(e) 1994

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp. NABARD Chairman- Harsh Kumar Bhanwala, Headquarters- Mumbai, Established on- 12 July 1982.

For More Current Affairs Quizzes click here

Online Mock Test Available on App as well as Web:

Ambitious baba app on play store

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

Leave a Reply