Current Affairs 16th November 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 16th November 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Name the country which has topped the business bribery risk in South Asia according to the Trace Bribery Matrix.

(a) Afghanistan

(b) Pakistan

(c) Sri Lanka

(d) India

(e) Bangladesh

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. Bangladesh has topped the business bribery risk in South Asia according to the Trace Bribery Matrix.

Q2. The India-U.S. tri-services amphibious exercise “Tiger Triumph” has begun in?

(a) Hyderabad, Telangana

(b) Jodhpur, Rajasthan

(c) Visakhapatnam, Andhra Pradesh

(d) Bhubaneswar, Odisha

(e) Patna, Bihar

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. The India-U.S. tri-services amphibious exercise “Tiger Triumph” has begun in Visakhapatnam, Andhra Pradesh.

Q3. The new signal fish ““Pteropsaron Indicum”” was found in Lakshadweep sea off _______________ coast, which is the home for unusual species like fish with a unique color.

(a) Tamil Nadu

(b) Kerala

(c) Karnataka

(d) West Bengal

(e) Gujarat

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp. The new signal fish ““Pteropsaron Indicum”” was found in Lakshadweep sea off Kerala coast, which is the home for unusual species like fish with a unique color.

Q4. Jair Bolsonaro will be the chief guest at India’s Republic Day 2020 celebrations. He is the President of which country?

(a) France

(b) Italy

(c) Canada

(d) Belgium

(e) Brazil

Answer & Explanation
Ans.4.(e)

Exp. Brazilian President Jair Bolsonaro will be the chief guest at Republic Day 2020 celebrations.

 

Q5. Name the renowned Indian mathematician who served as a professor at the Indian Institute of Technology, Kanpur(IITK) and the Indian Statistical Institute(ISI), Kolkata, passed away recently.

(a) C. R. Rao

(b) Narendra Karmarkar

(c) Vashishtha Narayan Singh

(d) Harish-Chandra

(e) D. R. Kaprekar

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Renowned mathematician Vashishtha Narayan Singh passed away.

Q6. Who among the following has been posted as the Assistant Naval Attache at the Indian embassy in Moscow?

(a) Lt. Cdr. Anjali Singh

(b) Lt. Cdr. Karabi Gogoi

(c) Lt. Cdr. Swati Gupta

(d) Lt. Cdr. Sumitra Mishra

(e) Lt. Cdr. Himanshi Gulia

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. Lt. Cdr. Karabi Gogoi has been posted as the Assistant Naval Attache at the Indian embassy in Moscow.

Q7. The tri-services amphibious exercise “Tiger Triumph” has begun in Visakhapatnam, Andhra Pradesh. Is is conducted between India and which country?

(a) Mongolia

(b) Japan

(c) China

(d) Rusia

(e) U.S.

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. The India-U.S. tri-services amphibious exercise “Tiger Triumph” has begun in Visakhapatnam, Andhra Pradesh.

Q8. The 2019 World Kabaddi Cup will take place from December 1 to 9 and will be hosted by India in the state of?

(a) Haryana

(b) Rajasthan

(c) Punjab

(d) Himachal Pradesh

(e) Uttar Pradesh

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. The 2019 World Kabaddi Cup will take place from December 1 to 9 and will be organised by the Punjab government in Punjab.

Q9. Name the Hollywood veteran and double Oscar winner who will receive the SAG-AFTRA’s highest tribute: the SAG Life Achievement Award for career achievement and humanitarian accomplishment.

(a) Al Pacino

(b) Joe Pesci

(c) Martin Scorsese

(d) Steven Spielberg

(e) Robert De Niro

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. Robert De Niro will receive the SAG-AFTRA’s highest tribute: the SAG Life Achievement Award for career achievement and humanitarian accomplishment.

Q10. Name the PhD scholar from India who has won the BRICS-Young Innovator Prize for inventing an affordable indigenous milk chilling unit for smaller and marginal rural dairy farmers.

(a) Raj Singh

(b) Dholera Gupta

(c) Ravi Prakash

(d) Ravinder Malik

(e) Shweta Sharma

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. Ravi Prakash, an Indian PhD scholar has won the BRICS-Young Innovator Prize for inventing an affordable indigenous milk chilling unit for smaller and marginal rural dairy farmers.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

Leave a Reply