Current Affairs 16th September 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 16th September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Name the (Retired) Lieutenant General who has been appointed as the head of the UN mission in Hodeidah, Yemen by United Nations Secretary-General.

(a) Michael Lollesgaard

(b) Thomas L. Baptiste

(c) David Barno

(d) Abhijit Guha

(e) Ricardo Sanchez

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. United Nations Secretary-General has appointed Lieutenant General (Retired) Abhijit Guha as the head of the UN mission in Hodeidah, Yemen.

Q2. “Great Ganga Run-2019″ was recently organised to create awareness about River Ganga. The marathon was flagged off in?

(a) Mathura

(b) New Delhi

(c) Kanpur

(d) Haridwar

(e) Allahabad

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. “Great Ganga Run-2019″ was recently organised to create awareness about River Ganga. The marathon was flagged off in New Delhi.

Q3. United Nations observes International Day for the Preservation of the Ozone Layer every year. What was the theme of the day for 2019?

(a) Keep Cool and Carry On

(b) Ozone and climate: Restored by a world united

(c) Protection of the Ozone Layer

(d) 32 Years and Healing

(e) Caring for all life under the sun

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. United Nations observes International Day for the Preservation of the Ozone Layer every year. Theme of the day for 2019: 32 Years and Healing.

Q4. Name the player who defeated Nay Thway Oo to win the 150-up format at the IBSF World Billiards Championship held in Mandalay, Myanmar?

(a) Jan Eisenstein

(b) Pankaj Advani

(c) Muhammad Asif

(d) Ali Alobaidli

(e) Ye Zaw Htut

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. Pankaj Advani defeated Nay Thway Oo to win the 150-up format at the IBSF World Billiards Championship held in Mandalay, Myanmar.

Q5. Name the renowned writer of Kerala who received the Abu Dhabi Sakthi Award in 1988 and the A.P. Kalakkad Award in 2009, passed away recently.

(a) PK Ashita

(b) O. Chandu Menon

(c) Narayana Guru

(d) P Kesavadev

(e) Sivaraman Cheriyanad

Answer & Explanation
Ans.5.(e)

Exp. The renowned writer of Kerala Sivaraman Cheriyanad who received the Abu Dhabi Sakthi Award in 1988 and the A.P. Kalakkad Award in 2009, passed away recently.

Q6. Which day is observed as International Day of Democracy by the United Nations every year?

(a) 13 September

(b) 14 September

(c) 15 September

(d) 16 September

(e) 17 September

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp.The United Nations observes 15 September every year as International Day of Democracy.

Q7. Name the place at which Union Minister for Communications, Electronics & Information Technology recently launched the Maritime Communication Services.

(a) Mumbai

(b) Kolkata

(c) Chennai

(d) Paradip

(e) Vishakhapatnam

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. Union Minister for Communications, Electronics & Information Technology recently launched the Maritime Communication Services at Mumbai, Maharashtra.

Q8. Name the Indian Badminton player who has won the Vietnam Open Super 100 title held at the Ho Chi Minh City, Vietnam.

(a) Ajay Jayaram

(b) B. Sai Praneeth

(c) Parupalli Kashyap

(d) Prannoy Kumar

(e) Sourabh Verma

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. Indian Badminton player Sourabh Verma has won the Vietnam Open Super 100 title held at the Ho Chi Minh City, Vietnam.

Q9. DRDO and the Aeronautical Development Agency successfully executed the first-ever arrested landing of Light Combat Aircraft(LCA) _____________ (Navy) at the shore-based test facility in Goa.

(a) Mirage-2000.

(b) Tejas

(c) Mikoyan MiG-21

(d) SEPECAT Jaguar

(e) Mikoyan MiG-29

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. DRDO and the Aeronautical Development Agency successfully executed the first-ever arrested landing of Light Combat Aircraft(LCA) Tejas (Navy) at the shore-based test facility in Goa.

Q10. The United Nations observes International Day of Democracy every year. What was the theme of International Day of Democracy 2019?

(a) Elections

(b) Democracy under Strain: Solutions for a Changing World

(c) Right to vote

(d) Democracy and Conflict prevention

(e) Participation

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. The United Nations observes International Day of Democracy every year. Theme of International Day of Democracy 2019: Participation.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

3

Leave a Reply