Current Affairs 18th December 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 18th December 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. 610-year-old Er-Rızk mosque was removed for the Ilisu Dam project, from the town of Hasankeyf, ___________

(a) Mexico

(b) Iran

(c) Syria

(d) Turkey

(e) Russia

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. 610-year-old Er-Rızk mosque was removed for the Ilisu Dam project, from the town of Hasankeyf of Turkey.

Q2. The state police of which state has become 7th state police to be honoured with ‘President’s colours’?

(a) Haryana

(b) Gujarat

(c) Rajasthan

(d) Punjab

(e) Kerala

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. The state police of Gujarat has become 7th state police to be honoured with ‘President’s colours’.

Q3. Name the Bollywood actress whose film “Garam Hava” won the Best Feature Film at the 21st National Film Awards, passed away recently.

(a) Kim Yashpal

(b) Kalpana Iyer

(c) Prema Narayan

(d) Kajal Kiran

(e) Gita Siddharth Kak

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. Bollywood actress Gita Siddharth Kak whose film “Garam Hava” won the Best Feature Film at the 21st National Film Awards, passed away recently.

Q4. To promote the orange fruit and encourage its growers, “Orange” festival was organised at district Tamenglong, _______________

(a) Nagaland

(b) Manipur

(c) Jharkhand

(d) Sikkim

(e) Assam

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. To promote the orange fruit and encourage its growers, “Orange” festival was organised at district Tamenglong in Manipur.

Q5. The International Migrants Day is organized across the world to protect the rights of migrant workers and members of their families. What is the theme of day for 2019?

(a) LiveTogether

(b) WeTogether

(c) StayTogether

(d) GrowTogether

(e) DevelopTogether

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. The International Migrants Day is organized across the world to protect the rights of migrant workers and members of their families. The theme of day for 2019 is “WeTogether”.

Q6. Which Indian bank has signed a loan agreement worth of $277 million (about Rs 1,958 crore) with Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) German development bank for establishing an energy-efficient housing programme in India?

(a) State Bank of India

(b) Punjab National Bank

(c) Canara Bank

(d) Syndicate Bank

(e) Bank of Baroda

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. State Bank of India has signed a loan agreement worth of $277 million (about Rs 1,958 crore) with Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) German development bank for establishing an energy-efficient housing programme in India.

 

Q7. Name the two times Lok Sabha member who served as the Union Minister of State for Home Affairs in 1999 in former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee’s government, passed away recently.

(a) Arvind Kumar Sharma

(b) Virendra Verma

(c) Chiranji Lal Sharma

(d) ID Swami

(e) Bhajan Lal

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. ID Swami who served as the Union Minister of State for Home Affairs in 1999 in former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee’s government, passed away recently.

Q8. Name the mission recently launched by the Union government to provide broadband access to all villages by 2022.

(a) National Internet Mission

(b) National Broadband Mission

(c) National Facebook Mission

(d) National Intranet Mission

(e) National Village Internet Mission

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. The Union government has launched National Broadband Mission to provide Broadband access to all villages by 2022.

Q9. The Government of India and the Asian Development Bank (ADB) have signed a __________ loan to expand energy efficiency investments in India.

(a) $450 million

(b) $350 million

(c) $300 million

(d) $275 million

(e) $250 million

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. The Government of India and the Asian Development Bank (ADB) have signed a $250 million loan to expand energy efficiency investments in India.

Q10. Who among the following was appointed as the chairman-cum-managing director of National Aluminium Company Ltd (NALCO)?

(a) Sridhar Patra

(b) B.C. Tripathi

(c) Sanjiv Singh

(d) Shashi Shankar

(e) Rajiv Puri

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Sridhar Patra was appointed as the chairman-cum-managing director of National Aluminium Company Ltd (NALCO).

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

3

Leave a Reply