Current Affairs 18th July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 18th July 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. The President of the Republic of Singapore has appointed who among the following as an international judge of the Singapore International Commercial court (SICC)?

(a) Justice AK Sikri

(b) Justice D Y Chandrachud

(c) Justice Madan Lokur

(d) Justice Dipak Misra

(e) Justice Ranjan Gogoi

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. Former Supreme Court judge, Justice AK Sikri, has been appointed as an international judge of the Singapore International Commercial court (SICC).

Q2. China has recently gifted warship ‘P625’ to the navy of which of the following Asian nation?

(a) Sri Lanka

(b) Bangladesh

(c) Pakistan

(d) Indonesia

(e) Malaysia

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. China has gifted warship ‘P625’ to Sri Lanka. As a new member of the Lankan Navy, the ‘P625’ frigate will be mainly used for offshore patrol, environment monitoring and anti-piracy combats. The Type 053 frigate was commissioned into China’s People’s Liberation Army Navy in 1994 as the Tongling.

Q3. The Rajya Sabha passed the Central Universities (Amendment) Bill, 2019. The Bill aims the establishment of a Central University and Tribal University in which of the following Indian state?

(a) Arunachal Pradesh

(b) Manipur

(c) Andhra Pradesh

(d) Nagaland

(e) Mizoram

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. The Rajya Sabha passed the Central Universities (Amendment) Bill, 2019. The Bill aims the establishment of a Central University and Tribal University in Andhra Pradesh.

Q4. Union Health Minister released National Digital Health Blueprint, bringing in the National Digital Health Eco-system that can ensure the availability of healthcare services on a wider scale. Who is the Union Health Minister of India?

(a) Harsh Vardhan

(b) Hardeep Singh Puri

(c) Piyush Goyal

(d) Amit Shah

(e) J P Nadda

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. Union Health Minister released National Digital Health Blueprint, bringing in the National Digital Health Eco-system that can ensure the availability of healthcare services on a wider scale. Union Health Minister of India: Dr Harsh Vardhan.

Q5. Finance Ministry has cut the rate of General provident fund (GPF) from 8% to ………

(a) 7.9%

(b) 8.2%

(c) 8.1%

(d) 7.8%

(e) 7.7%

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. Finance Ministry has cut the rate of General provident fund (GPF) by 10 basis points from 8% to 7.9%. During the year 2019-2020, accumulations at the credit of subscribers to the GPF and other similar funds shall carry interest at the rate of 7.9% with effect from July 1, 2019 to 30th September 2019.

Q6. Sports and Youth Affairs Minister conferred Arjuna Awards to tennis player Rohan Bopanna and Women cricketer Smriti Mandhana. Who is the Sports and Youth Affairs Minister?

(a) Rajyavardhan Singh Rathore

(b) Kiren Rijiju

(c) Anurag Thakur

(d) Ramesh Pokhriyal

(e) Shripad Yesso Naik

Answer & Explanation
Ans.6.(b)

Exp. Sports and Youth Affairs Minister conferred Arjuna Awards to tennis player Rohan Bopanna and Women cricketer Smriti Mandhana. Sports and Youth Affairs Minister:  Kiren Rijiju.

Q7. Global beverages major Coco-Cola announced top level changes in its india and southwest asia unit with the appointment of Sarvita Sethi as Vice president, M&A and New Ventures and Harsh Bhutani as Vice-president finance(CFO). Chairman and CEO of Coca Cola is

(a) Indra Nooyi

(b) Ramon Laguarta

(c) Ankur Jain

(d) Varun Berry

(e) James Quincey

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. Global beverages major Coco-Cola announced top level changes in its india and southwest asia unit with the appointment of Sarvita Sethi as Vice president, M&A and New Ventures and Harsh Bhutani as Vice-president finance(CFO). Chairman and CEO of Coca Cola: James Quincey.

Q8. Who among the following has become the first female President of the European commission?

(a) Isra Al Mudallal

(b) María Isabel Allende

(c) Irina Bokova

(d) Ursula von der Leyen

(e) Christine Lagarde

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. Ursula von der Leyen has been confirmed as the European commission’s first female President and the first German in the job for more than 50 years.

Q9. With which of the following countries India have decided to set up a fast track mechanism to facilitate investors and companies.

(a) France

(b) Italy

(c) Canada

(d) Germany

(e) UK

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp. India and Italy have decided to set up a fast track mechanism to facilitate investors and companies. The meeting was attended by Ambassador of Italy to India, Lorenzo Angeloni and Secretary of Department of Industrial Policy and Promotion, Ramesh Abhishek. The fast-track system in Italy aims to identify and solve problems faced by Indian companies and investors.

Q10. Who among the following has been appointed as the governor of Andhra Pradesh?

(a) Anusuiya Uikey

(b) Kiran Bedi

(c) Biswa Bhusan Harichandan

(d) Satya Pal Malik

(e) Lalji Tandon

Answer & Explanation
Ans.10(c)

Exp. Biswa Bhusan Harichandan has been appointed as Governor of Andhra Pradesh.

 

 

Leave a Reply