Current Affairs 19th September 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 19th September 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Who among the following has been felicitated in the US with a prestigious Education Excellence Award 2019 by the Foundation For Excellence?

(a) Aditya Puri

(b) Kailash Satyarthi

(c) Malala Yousafzai

(d) Anand Kumar

(e) Amartya Sen

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp. Super 30 founder and noted mathematician Anand Kumar has been felicitated in the US with a prestigious Education Excellence Award 2019.

Q2. Name the place which will host the 29th meeting of the Northern Zonal Council?

(a) New Delhi

(b) Gulmarg

(c) Chandigarh

(d) Amritsar

(e) Srinagar

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. The 29th meeting of the Northern Zonal Council will held in Chandigarh and will be chaired by the Union Home Minister Amit Shah.

Q3. Name the President of Asian Development Bank (ADB) who has recently announced his resignation.

(a) K. V. Kamath

(b) Jin Liqun

(c) Christine Lagarde

(d) Mario Draghi

(e) Takehiko Nakao

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. Asian Development Bank (ADB) President Takehiko Nakao has announced his resignation.

Q4. Which of the following will be the mascot for the 2022 Winter Olympics to be held in Beijing, China?

(a) Borobi

(b) Bing Dwen Dwen

(c) Clyde

(d) Shera

(e) Vinicius

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. A smiling panda named “Bing Dwen Dwen” will be the mascot for the 2022 Winter Olympics to be held in Beijing, China.

Q5. Name the app recently launched by the Delhi Police, which is a one-stop destination for access to over 50 citizen-centric services.

(a) Madad

(b) Veer

(c) Sahayta

(d) Tatpar

(e) Police Station

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Delhi police has launched ‘Tatpar’ app, developed by the Delhi Police, a one-stop destination for access to over 50 citizen-centric services.

Q6. Veteran actor Sathar who made his acting debut in 1975 with Malayalam movie Bharyaye Aavashyamundu, passed away recently. He was from which state?

(a) Kerala

(b) Karnataka

(c) Odisha

(d) Tamil Nadu

(e) West Bengal

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. Veteran Kerala actor Sathar who made his acting debut in 1975 with Malayalam movie Bharyaye Aavashyamundu, passed away recently.

Q7. Which of the following ministries is planning to develop a National Water Museum to increase awareness among people on the conservation of the natural resources?

(a) Ministry of Home Affairs

(b) Ministry of Earth Sciences

(c) Jal Shakti Ministry

(d) Ministry of Rural Development

(e) Ministry of Human Resource Development

Answer & Explanation
Ans.7.(c)

Exp. The Jal Shakti Ministry is planning to develop a National Water Museum to increase awareness among people on the conservation of the natural resource.

Q8. Which of the following will be the mascot for the 2022 Winter Paralympics to be held in Beijing, China?

(a) Shuey Rhon Rhon

(b) The Leopard

(c) Miraitowa

(d) The Hare

(e) Wenlock

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. A walking Chinese lantern “Shuey Rhon Rhon” will be the mascots for the 2022 Winter Paralympics to be held in Beijing, China.

Q9. Government of India has recently appointed 4 Supreme Court Judges. Who among the following does not belong to that group?

(a) J Ranjan Gogoi

(b) V. Ramasubramanian

(c) Krishna Murari

(d) Hrishikesh Roy

(e) S. Ravindra Bhat

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. Government of India has recently appointed 4 Supreme Court Judges. The list includes: Hrishikesh Roy, S. Ravindra Bhat, Krishna Murari and V. Ramasubramanian.

Q10. Who among the following will chair the 29th meeting of the Northern Zonal Council to be held in Chandigarh?

(a) Narendra Singh Tomar

(b) Ramvilas Paswan

(c) Ravi Shankar Prasad

(d) Harsimrat Kaur Badal

(e) Amit Shah

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. Union Home Minister Amit Shah will chair the 29th meeting of the Northern Zonal Council to be held in Chandigarh.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply