Current Affairs 1st November 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 1st November 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Which of the following country recently test-fired its most advanced nuclear-powered missile named, Bulavaintercontinental ballistic missile?

(a) Japan

(b) Russia

(c) USA

(d) China

(e) North Korea

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. Russia’s Knyaz Vladimir submarine of Borei-class vessel, test-fired its most advanced nuclear-powered missile named, Bulavaintercontinental ballistic missile which precisely hit the target range of 1000 km away in the Russian region of Kamchatka.

Q2. Name the athlete who has been inducted into the 10-member sports ambassador group by the International Olympic Committee (IOC) on Boxing workforce to represent boxers ahead of the 2020 Tokyo Olympic Games?

(a) Laishram Sarita Devi

(b) M.C. Marry Kom

(c) Lovlina Borgohain

(d) Jamuna Boro

(e) Pinki Rani

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. The 6-time world champion Mangte Chungneijang Mary Kom has been inducted into the 10-member sports ambassador group by the International Olympic Committee (IOC) on Boxing workforce to represent boxers ahead of the 2020 Tokyo Olympic Games.

Q3. Name the popular Telugu actress who is remembered for her role as Goddess Sita in Sitarama Kalyanam, recenlty passed away?

(a) Vijayashanti

(b) Nithya Menen

(c) Soundarya

(d) Savitri

(e) Geetanjali

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. Popular Telugu actress Geetanjali, who is remembered for her role as Goddess Sita in Sitarama Kalyanam, passed away. The actress starred in about 500 films and some of her other memorable films include Doctor Chakravarti, Letha Manasulu and Sambarala Rambabu.

Q4. The Indian cricket team will play its first-ever Day-Night Test match against ________________.

(a) South Africa

(b) Sri Lanka

(c) Bangladesh

(d) West Indies

(e) Afghanistan

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. The Indian cricket team will play its first-ever Day-Night Test match against Bangladesh. The Test is scheduled to be held at the Eden Gardens, Kolkata from November 22-26 and will be the second game of a two-match series.

Q5. Which of the following Airline company has painted ‘Ek Onkar’ symbol on its Boeing 787 Dreamliner aircraft’s tail to mark the 550th birth anniversary of Guru Nanak Dev?

(a) IndiGo

(b) Air India

(c) SpiceJet

(d) GoAir

(e) Vistara Airlines

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. National Carrier Air India has painted ‘Ek Onkar’ symbol on its Boeing 787 Dreamliner aircraft’s tail to mark the 550th birth anniversary of Guru Nanak Dev. The aircraft will fly on October 31 from Amritsar to London.

Q6. India has taken inspiration from ____________ success in the field of human milk bank decided to adopt a similar model in creating a wide network of human milk banks.

(a) Venezuela

(b) Chile

(c) Argentina

(d) Brazil

(e) Uruguay

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp.India has taken inspiration from Brazil’s success in the field of human milk bank decided to adopt a similar model in creating a wide network of human milk banks.

Q7. Which of the following country launched the worlds’ first blockchain-based carbon trading exchange?

(a) Malaysia

(b) Indonesia

(c) Cambodia

(d) Thailand

(e) Singapore

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. Singapore-based AirCarbon Pte launched the worlds’ first blockchain-based carbon trading exchange. This will allow airlines and other corporate buyers to buy as well sell tokens backed by carbon offset credits approved by the International Civil Aviation Organisation.

Q8. Name the Indian actor who has been awarded the prestigious Golden Dragon Award for his works in Hindi cinema at the Cardiff International Film Festival (CIFF) 2019 held in Wales, United Kingdom?

(a) Anupam Kher

(b) Nawazuddin Siddiqui

(c) Aamir Khan

(d) Akshay Kumar

(e) Amitabh Bachchan

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp. Indian actor Nawazuddin Siddiqui has been awarded the prestigious Golden Dragon Award for his works in Hindi cinema at the Cardiff International Film Festival (CIFF) 2019 held in Wales, United Kingdom.

Q9. The people over ______________ of age and Persons with Disability can now cast their votes through postal ballot.

(a) 50 years

(b) 60 years

(c) 70 years

(d) 80 years

(e) 90 years

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. The people over 80 years of age and Persons with Disability can now cast their votes through postal ballot. However, such voters will have both the choices available either voting through postal ballot by following due procedure or going to the polling station on polling day for voting.

Q10. What is the latest ranking of India in FIFA Men’s football team?

(a) 97

(b) 100

(c) 103

(d) 104

(e) 106

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. The Indian football team dropped two places to 106th position in the latest FIFA rankings.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

Leave a Reply