Current Affairs 1st October 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 1st October 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Name the renowned international opera star whose passionate soprano voice won her 4 Grammy awards and the national medal of arts, passed away recently.

(a) Jessye Norman

(b) Renee Fleming

(c) Anna Netrebko

(d) Jose Carreras

(e) Leontyne Price

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. Jessye Norman, the renowned international opera star whose passionate soprano voice won her 4 Grammy awards and the national medal of arts, passed away recently.

Q2. Which of the following missile was successfully test-fired by India recently from Chandipur coast in Odisha’s Balasore district?

(a) P-800 Oniks cruise missile

(b) Tomahawk cruise missile

(c) BrahMos supersonic missile

(d) P-700 Granit cruise missile

(e) Babur supersonic missile

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. India successfully test-fired a land-attack version of BrahMos supersonic missile from Chandipur coast in Odisha’s Balasore district.

Q3. Who among the following won the gold medal in 100m race of 2019 IAAF World Championships held in Doha?

(a) Dina Asher-Smith

(b) Marie-Josee Ta Lou

(c) Elaine Thompson

(d) Dafne Schippers

(e) Shelly-Ann Fraser-Pryce

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. Jamaican sprint legend Shelly-Ann Fraser-Pryce won gold medal in 100m race of 2019 IAAF World Championships held in Doha.

Q4. Name the fencer won the silver medal in the women’s sabre individual event at the Tournoi satellite competition in Belgium.

(a) Valentina Vezzali

(b) Laura Gabriela

(c) Jujie Luan

(d) Bhavani Devi

(e) Pascale Trinquet

Answer & Explanation
Ans.4.(d)

Exp. Indian fencer Bhavani Devi wins the silver medal in the women’s sabre individual event at the Tournoi satellite competition in Belgium.

Q5. Which of the following organisation has partnered Doordarshan to telecast the TV bilingual programme ‘Mahatma Lives‘ or ‘Bapu Zinda Hain’ to commemorate the 150th birth anniversary of the Mahatma Gandhi?

(a) WHO

(b) UNESCO

(c) IMF

(d) WTO

(e) UNICEF

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. UNESCO and Doordarshan have joined hands to telecast TV bilingual programme ‘Mahatma Lives‘ or ‘Bapu Zinda Hain’ to commemorate the 150th birth anniversary of the Mahatma Gandhi.

Q6. Name the senior Indian Information Service officer who has been appointed as the Principal Director General of Press Information Bureau.

(a) Sitanshu Kar

(b) Harsh Vardhan Shringla

(c) Rudrendra Tandon

(d) KS Dhatwalia

(e) H.E. Shri Mridul Kumar

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. Senior Indian Information Service officer, KS Dhatwalia, has been appointed as the Principal Director General of Press Information Bureau.

Q7. The United Nations observes International Day of Older Persons every year. What is the theme for year 2019?

(a) The Journey to Age Equality

(b) The Journey to Get Equality

(c) The Tour to Age Equality

(d) The Journey to Accept Equality

(e) The Journey to Oldage Equality

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. The United Nations observes International Day of Older Persons every year. The theme for year 2019: The Journey to Age Equality.

Q8. Which of the following has become the first Indian bank to have a branch in the Australian state of Victoria after the opening of its office in Melbourne?

(a) Punjab National Bank

(b) Syndicate Bank

(c) Indian Bank

(d) United Bank of India

(e) State Bank of India

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. The State Bank of India became the first Indian bank to have a branch in the Australian state of Victoria after the opening of its office in Melbourne.

Q9. Who among the following won the 2019 Russia F1 Grand Prix (Formula 1 GP) recently held at Sochi Autodrom race track in Russia?

(a) Valtteri Bottas

(b) M. Verstappen

(c) Charles Leclerc

(d) Lewis Hamilton

(e) A. Albon

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. Formula One world champion Lewis Hamilton of Mercedes won the 2019 Russia F1 Grand Prix (Formula 1 GP) at Sochi Autodrom race track in Russia.

Q10. RBI has superseded the Board of Punjab and Maharashtra Cooperative Bank Limited, Mumbai and appointed ____________________ as the bank’s administrator with all powers of the board.

(a) Jai Bhagwan Bhoria

(b) Nachiket Mor

(c) Yogesh Chander Deveshwar

(d) S.Waryam Singh

(e) Duvvuri Subbarao

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. RBI has superseded the Board of Punjab and Maharashtra Cooperative Bank Limited, Mumbai and appointed Jai Bhagwan Bhoria as the bank’s administrator with all powers of the board.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

 

Leave a Reply