Current Affairs 20th June 2019: Quiz

Current Affairs 20th June 2019: Daily gk update quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1 Which country recently issued tsunami advisory after a 6.8-magnitude earthquake hit the northwest of country?

(a) Indonesia

(b) Japan

(c) Bangladesh

(d) Australia

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. Japan issued a tsunami advisory after a strong 6.8-magnitude earthquake hit the northwest of the country. As per the Japan’s meteorological agency, a wave of one metre is expected to hit the coast of the Sea of Japan, north of Tokyo.

Q2. Which country will be the most populous by 2027, as per the United Nations report?

(a)China

(b)Nigeria

(c)United States

(d)India

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. India will overtake China as the most populous country by 2027 as per the United Nations report. India will have almost 1.64 billion inhabitants by 2050.

Q3. When is the World Refugee Day observed every year?

(a)17 June

(b)18 June

(c)19 June

(d)20 June

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. The World Refugee Day is observed every year on 20 June to commemorate the strength, courage, and perseverance of millions of refugees. The 2018 theme is #StepWithRefugees — Take A Step on World Refugee Day”.

Q4.Which State topped the 2nd edition of the US Green Building Council’s (USGBC) list?

(a)Kerala

(b)Karnataka

(c)Maharashtra

(d)Telangana

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. Maharashtra topped the 2nd edition of the US Green Building Council’s (USGBC) list. Karnataka and Tamil Nadu bagged No 2 & 3 spot respectively. The list consists of India’s top 10 states that have a maximum number of LEED certified green buildings. LEED stands for Leadership in Energy and Environmental Design.

Q5. Which country will host the Conference of Parties of the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) in September 2019?

(a)France

(b)India

(c)Russia

(d)China

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. India will be hosting the 14th session of the Conference of Parties of the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD) in September 2019. The event will see the presence of over 5000 delegates from 197 countries in Delhi.

Q6. International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict is celebrated around the world on-?

(a) 19th June

(b) 21st June

(c) 20th June

(d) 18th June

(e) 17th June

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp.  International Day for the Elimination of Sexual Violence in Conflict is celebrated around the world on 19th June to raise awareness of the need to put an end to conflict related sexual violence, to honour the victims and survivors of sexual violence around the world and to pay tribute to all those who have courageously devoted their lives to and lost their lives in standing up for the eradication of these crimes.

Q7. Om Birla is an Indian politician from Bharatiya Janata Party. Where is the constituency of Om Birla?

(a) Bikaner

(b) Kota

(c) Bhilwara

(d) Jaipur

(e) Ajmer

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp.  Om Birla is an Indian politician from Bharatiya Janata Party and is the 17th Speaker of the Lok Sabha. He is a Member of Parliament in the 17th Lok Sabha from the Kota, Rajasthan.

Q8. The GoI will set up ____________________ new incubators for startups in the information and communications technology space across India as part of its TIDE 2.0 scheme.

(a) 52

(b) 47

(c) 51

(d) 43

(e) 61

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp.  The GoI will set up 51 new incubators for startups in the information and communications technology space across India as part of its Technology Incubation and Development of Entrepreneurs (Tide) 2.0 scheme. Tide 2.0 will offer financial and technical support to incubators supporting ICT startups that are involving usage of deep technologies including artificial intelligence, blockchain, robotics, and internet of things in “pre identified areas of societal relevance”.

Q9. According to “World Population Prospects Report 2019” by UN, Which country will overtake China as the most populous country by 2027 and will have almost 1.64 billion inhabitants by 2050?

(a) Russia

(b) Nigeria

(c) United States

(d) India

(e) Canada

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp.  United Nation released its “World Population Prospects Report 2019”. According to this report, India will overtake China as the most populous country by 2027 and will have almost 1.64 billion inhabitants by 2050.

Q10. TIDE aims to assist Institutions of Higher learning to strengthen their Technology Incubation Centres and thus enable young entrepreneurs to initiate technology start up companies for commercial exploitation of technologies developed by them. What is the full form of TIDE?

(a) Term Industry and Development of Entrepreneurs

(b) Technology Innovation and Development of Entrepreneurs

(c) Technology Institute and Development of Entrepreneurs

(d) Technology Incubation and Department of Entrepreneurs

(e) Technology Incubation and Development of Entrepreneurs

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. Technological Incubation and Development of Entrepreneurs (TIDE) aims to assist Institutions of Higher learning to strengthen their Technology Incubation Centres and thus enable young entrepreneurs to initiate technology start up companies for commercial exploitation of technologies developed by them.

You can also Read this:

SBI PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Leave a Reply