Current Affairs 20th August 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 20th August 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Name the former Australian pace bowler who has been elected as an Honorary Life Member of the Marylebone Cricket Club (MCC).

(a) Mitchell Johnson

(b) Jhye Richardson

(c) Kurtis Patterson

(d) Josh Hazlewood

(e) Shaun Tait

Answer & Explanation
Ans.1.(a)

Exp. Former Australian pace bowler Mitchell Johnson has been elected as an Honorary Life Member of the Marylebone Cricket Club (MCC).

Q2. Which country has become the world’s largest emitter of anthropogenic sulphur dioxide as per the analysis of National Aeronautics and Space Administration (NASA) data released by environmental NGO Greenpeace?

(a) Russia

(b) India

(c) Mexico

(d) China

(e) France

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. India is the world’s largest emitter of anthropogenic sulphur dioxide as per the analysis of National Aeronautics and Space Administration (NASA) data released by environmental NGO Greenpeace.

Q3. Name the punjabi writer who was awarded Sahitya Akademi award in 1999 for his novel ‘Gawache Arth’, passed away recently.

(a) Vanita

(b) Swarajbir Singh

(c) Mitter Sain Meet

(d) Niranjan Singh Tasneem

(e) Darshan Buttar

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. Eminent Punjabi writer and Sahitya Akademi winner (1999) Professor Niranjan Singh Tasneem passed away recently.

Q4. Who among the following will replace Balesh Sharma as the MD and CEO of Idea-Vodafone Ltd?

(a) Mukesh Ambani

(b) Ravinder Takkar

(c) Jyoti Jain

(d) Gopal Vittal

(e) Pravin Kumar Purwar

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. Ravinder Takkar will replace Balesh Sharma as the MD and CEO of Idea-Vodafone Ltd.

Q5. Name the former Chelsea, Arsenal and England football player who has recently announced his retirement from football.

(a) Frank Lampard

(b) John Terry

(c) Didier Drogba

(d) Ashley Cole

(e) Joe Cole

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. Former Chelsea, Arsenal and England football player Ashley Cole has announced his retirement from football.

Q6. Which state government has notified Nictoine as “Class A poison” to strengthen enforcement of the ban on production and sale of electronic cigarettes?

(a) Karnataka

(b) Rajasthan

(c) Haryana

(d) Punjab

(e) Tamil Nadu

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. The Karnataka government has notified Nictoine as “Class A poison” to strengthen enforcement of the ban on production and sale of electronic cigarettes.

Q7. Who among the following has been promoted as the company’s President by digital payment player “Paytm”?

(a) Vijay Shekhar Sharma

(b) Binny Bansal

(c) Sameer Nigam

(d) Madhur Deora

(e) Bipin Preet Singh

Answer & Explanation
Ans.7.(d)

Exp. Madhur Deora has been promoted as the company’s President by digital payment player “Paytm”.

Q8. In which of the following state, India’s first Central Institute of Chemical Engineering & Technology will be set up to facilitate the chemical industry with research and innovations?

(a) Gujarat

(b) Maharashtra

(c) Kerala

(d) West Bengal

(e) Bihar

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp. India’s first Central Institute of Chemical Engineering & Technology will be set up in Gujarat to facilitate the chemical industry with research and innovations.

Q9. Who among the following has been appointed by the President of Sri Lanka as 23rd Commander of the Sri Lankan Army?

(a) Lt Gen Mahesh Senanayake

(b) Lt Crishantha de Silva

(c) Lt Daya Ratnayake

(d) Lt Jagath Jayasuriya

(e) Lt General Shavendra Silva

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. Shavendra Silva has been appointed as 23rd Commander of the Sri Lankan Army by the President of Sri Lanka.

Q10. The Union Home Ministry has fixed the retirement age of all Central Armed Police Force personnel at _______________________

(a) 58 years

(b) 59 years

(c) 60 years

(d) 61 years

(e) 62 years

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. The Union Home Ministry has fixed the retirement age of all Central Armed Police Force personnel at 60 years.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

Leave a Reply