Current Affairs 20th July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 20th July 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.Which Indian woman sprinter has won gold in the 200m race at “Tabor Athletics”?

(a)Dutee chand

(b)VK Vismaya

(c)Hima Das

(d)Swapna Barman

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.Star Indian sprinter Hima Das clinched gold in the 200m race in 23.25 seconds creditable timing in the Tabor Athletics Meet in Czech Republic. Hima’s compatriot VK Vismaya was second with a season of best 23.43 seconds. Hima has a 200m personal best of 23.10 seconds.This was Hima’s fourth gold since 2nd July 2019 when she ran her first competitive race in Europe.

Q2.Which Indian organisation has introduced web-based application system for contribution from Fund of Funds for Startups (FFS)?

(a)IRDA

(b)SEBI

(c)RBI

(d)SIDBI

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp.SIDBI has introduced web-based application system for contribution from Fund of Funds for Startups (FFS). The applications for contribution from various Alternative Investment Funds (AIFs) will now be accepted online and the status of the same shall be accessible to applicants, thereby increasing the transparency in the system. The provision of submission of online application will be on the home page of SIDBI. To begin with the application process, the AIF should create an account, fill in the details and submit the application form online along with the required supporting documents. SIDBI is the implementing agency for FFS with a corpus of Rs 10,000 crore on behalf of the Government of India (GoI).

Q3. European Union has fined which US based chipmaker for $271 million, accusing it of “predatory pricing” to drive a competitor out of the market.

(a) MediaTek

(b) Nvidia

(c) Qualcomm

(d) Intel

(e) Toshiba

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. European Union has fined US based chipmaker Qualcomm $271 million, accusing it of “predatory pricing” to drive a competitor out of the market.

Q4. Which of the following Indian navy Ship embarked on a two-month-long Sagar Maitri Mission-2 from Southern Naval Command in Kochi.

(a) INS Sagardhwani

(b) INS Makar

(c) INS Sandhayak

(d) INS Darshak

(e) INS Sutlej

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp.  INS Sagardhwani embarked on a two-month-long Sagar Maitri Mission-2 from Southern Naval Command in Kochi. INS Sagardhwani is an oceanographic research vessel of the Defence Research and Development Organisation (DRDO). Sagar Maitri is a unique initiative of the DRDO to promote closer cooperation in socio-economic aspects as well as greater scientific interaction, especially in ocean research among Indian Ocean Rim (IOR) countries.

Q5. Name the Indian shooter who have won the gold medal in men’s 10 metres air pistol event at the ISSF Junior World Cup in Suhl, Germany.

(a) Sarabjot Singh

(b) Rahul Poonia

(c) Thomas George

(d) Rahul Panwar

(e) Ashok Pandit

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. In Shooting, extending India’s domination at the ISSF Junior World Cup, Sarabjot Singh shot a 239.6 to bag the men’s 10 metres air pistol gold. This is India’s ninth gold medal at the event in Suhl, Germany.

Q6. Name the former Olympic track and field athlete who has been nominated for the International Association of Athletics Federations (IAAF) Veteran Pin.

(a) Elaine Thompson

(b) Tori Bowie

(c) P T Usha

(d) Veronica Campbell-Brown

(e) Yulia Nestsiarenka

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. Former Olympic track and field athlete P T Usha has been nominated for the International Association of Athletics Federations (IAAF) Veteran Pin.

Q7. Name the recently released UGC Guide to Student Induction Programme by the Union Minister of Human Resource Development to help new students to adjust and feel comfortable in the new environment, inculcate in them the ethos and culture of the institution and help them to build bonds with other students and faculty members.

(a) Deeksharambh

(b) Nayiudaan

(c) Nayidishaa

(d) Shubhaarambh

(e) Deekshasarathi

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp.  The Union Minister of Human Resource Development Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ released UGC Guide to Student Induction Programme – “Deeksharambh” in New Delhi . Speaking on the occasion, the Minister said that the Deeksharambh , a guide to Student Induction Programme is to help new students adjust and feel comfortable in the new environment, inculcate in them the ethos and culture of the institution, help them build bonds with other students and faculty members, and expose them to a sense of larger purpose and self-exploration

Q8. Which state government has signed a pact with National Stock Exchange and Bombay Stock Exchange to help boost the growth of micro, small and medium enterprises sector in the state.

(a) Haryana

(b) Tamil Nadu

(c) Karnataka

(d) Manipur

(e) Bihar

Answer & Explanation
Ans.8.(a)

Exp.  Haryana government has signed a pact with National Stock Exchange and Bombay Stock Exchange to help boost the growth of micro, small and medium enterprises sector in the state.

Q9. Who is the author of the book “Kargil: Untold stories from the War”?

(a) Arundhati Roy

(b) Rachna Bisht Rawat

(c) Salman Rushdie

(d) Jhumpa Lahiri

(e) Kiran Desai

Answer & Explanation
Ans.9.(b)

Exp.  “Kargil: Untold stories from the War”, the book published by Penguin Random House, is authored by Rachna Bisht Rawat.

Q10. Which asian nation has signed an agreement with India to upgrade tracks in a key railway segment connecting the north and south at a cost of $ 91.26 million.

(a) Bangladesh

(b) Bhutan

(c) Nepal

(d) Afghanistan

(e) Sri Lanka

Answer & Explanation
Ans.10.(e)

Exp. Sri Lanka has signed an agreement with India to upgrade tracks in a key railway segment connecting the north and south at a cost of $ 91.26 million.

 

 

Leave a Reply