Current Affairs 21st December 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 21st December 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Which of the following African country recently launched its first satellite at the space station in China?

(a) Tanzania

(b) Ethiopia

(c) Egypt

(d) Nigeria

(e) Kenya

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. Ethiopia launched its first satellite, a landmark achievement for the country’s space program that caps a banner year for the African space industry. The launch of the Ethiopian Remote Sensing Satellite (ETRSS) took place at a space station in China.

Q2. _________________ has been crowned FIFA ‘Team of the Year’ for the second successive time after a record-breaking year for the global ladder.

(a) France

(b) Argentina

(c) Belgium

(d) Qatar

(e) Brazil

Answer & Explanation
Ans.2.(c)

Exp. Belgium has been crowned FIFA ‘Team of the Year’ for the second successive time after a record-breaking year for the global ladder.

Q3.  What is the theme of Associated Chambers of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM) annual conference 2019?

(a) Driving Sustainable Growth

(b) Industry Role in National Security

(c) Transforming India

(d) Changing Pattern of Services Industry: Opportunities & Challenges

(e) New India Aspiring for a USD 5 trillion economy

Answer & Explanation
Ans.3.(e)

Exp. Prime Minister Narendra Modi addresses Associated Chambers of Commerce and Industry of India (ASSOCHAM) annual conference in Delhi. The theme of the event was ‘New India Aspiring for a USD 5 trillion economy’.

Q4. Google searches for _______________ surged in India after the central bank announced its version of the U.S. Federal Reserve’s unconventional monetary policy.

(a) “Operation Turn”

(b) “Operation Twist”

(c) “Operation Return”

(d) “Operation Curlicue”

(e) “Operation Whirl”

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. Google searches for “Operation Twist” surged in India after the central bank announced its version of the U.S. Federal Reserve’s unconventional monetary policy.

Q5. Which of the following International Organization recently extended its partnership with International Cricket Council(ICC) for Women’s T20 World Cup 2020?

(a) World Health Organization

(b) United Nations

(c) World Bank

(d) UNICEF

(e) World Trade Organization

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. The International Cricket Council (ICC) has announced that it has extended its partnership with UNICEF through to the Women’s T20 World Cup 2020 with the focus on empowering women and girls through cricket.

Q6. What is the name of Kannada writer and critic who has passed away recently?

(a) T.P. Radhamani

(b) Dadu Chougule

(c) L.S. Sheshagiri Rao

(d) Kalidas Karmakar

(e) Subha Dutta

Answer & Explanation
Ans.6.(c)

Exp. Kannada writer and critic L.S. Sheshagiri Rao passed away. His first work was Idu Jeevana, an anthology of short stories was released in 1948.

Q7. The ______________of ARTECH is being organised by Indian Army on ‘Technologies for Non-Contact Warfare’ which will be organised on 23 December 2019 at Manekshaw Centre, Delhi Cantonment.

(a) 1st edition

(b) 2nd edition

(c) 3rd edition

(d) 4th edition

(e) 5th edition

Answer & Explanation
Ans.7.(e)

Exp. The 5th edition of ARTECH is being organised by Indian Army on ‘Technologies for Non-Contact Warfare’ which will be organised on 23 December 2019 at Manekshaw Centre, Delhi Cantonment.

Q8. Who among the following has been appointed as Upa Lokayukta of Telangana?

(a) Mukundakam Sharma

(b) Sanjay Karol

(c) Rajiv Kumar

(d) V Niranjan Rao

(e) Sanjay Mitra

Answer & Explanation
Ans.8.(d)

Exp. Former Law Secretary V Niranjan Rao has been appointed as Upa Lokayukta of Telangana.

Q9. The Reserve Bank of India (RBI) will simultaneously purchase and sell government securities worth Rs _______________crore under a special Open Market Operation (OMO).

(a) Rs 10,000

(b) Rs 20,000

(c) Rs 30,000

(d) Rs 40,000

(e) Rs 50,000

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. The Reserve Bank of India (RBI) will simultaneously purchase and sell government securities worth Rs 10,000 crore under a special Open Market Operation (OMO).

Q10. What is the name of the newly discovered planets, which was announced by International Astronomical Union?

(a) Alnilam

(b) Pollux

(c) Barjeel

(d) Antares

(e) Denebola

Answer & Explanation
Ans.10.(c)

Exp. The International Astronomical Union (IAU) announced the names of the newly discovered planets named “Barjeel”.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

3

Leave a Reply