Current Affairs 21th August 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 21th August 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Fisheries and the aquatic ecology research team from the zoology department of Rajiv Gandhi University (RGU) have discovered 5 species of fish in various districts of which of the following states?

(a) Andhra Pradesh

(b) Gujarat

(c) Uttar Pradesh

(d) Tamil Nadu

(e) Arunachal Pradesh

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. Fisheries and the aquatic ecology research team from the zoology department of Rajiv Gandhi University (RGU) have discovered 5 species of fish from various districts of the Arunachal pradesh.

Q2. Which state has recently launched “School Fagadaba” (Make education better) scheme to improve the infrastructure of government schools in the state?

(a) Tripura

(b) Manipur

(c) Assam

(d) Nagaland

(e) Meghalaya

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. Manipur has launched the “School Fagadaba” (Make education better) scheme to improve the infrastructure of government schools in the state.

Q3. Indian sprinters Hima Das and ……………………. have won a gold medal in 300 metre races at the Athleticky Mitink Reiter event held in Czech Republic.

(a) Tintu Lukka

(b) Arokia Rajiv

(c) Mohammad Anas

(d) Dutee Chand

(e) Nirmal Tom

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp. Indian sprinters Hima Das and Mohammad Anas have won a gold medal and Nirmal Tom clinched a bronze medal in 300m races at the Athleticky Mitink Reiter event held in Czech Republic.

Q4. The Union Minister of Human Resource Development inaugurated the International Conference organized by the National Council of Teacher Education (NCTE) as part of silver jubilee celebration of its establishment in 1995. Who is the Union Minister of Human Resource Development?

(a) Ramesh Pokhriyal

(b) Piyush Goyal

(c) Hardeep Singh Puri

(d) Dhotre Sanjay Shamrao

(e) Amit Shah

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp. The Union Minister of Human Resource Development inaugurated the International Conference organized by the National Council of Teacher Education (NCTE) as part of silver jubilee celebration of its establishment in 1995. Ramesh Pokhriyal is the Union Minister of Human Resource Development.

Q5. Iceland commemorated the loss of 1st glacier, lost due to climate change with a bronze plaque. The plaque bears the inscription ………………………..

(a) A letter to the passed glacier

(b) A letter to the nature

(c) A letter to the future

(d) A letter to the current resources

(e) A letter to the people of Iceland

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Iceland commemorated the loss of 1st glacier, lost due to climate change with a bronze plaque. The plaque bears the inscription “A letter to the future”.

Q6. Which company has announced a strategic partnership with the Indian Institute of Science (IISc) to conduct advanced applied research in autonomous systems, robotics and 5G?

(a) Tata Consultancy Services

(b) HCL Technologies Limited

(c) Infosys Limited

(d) Reliance Industries Limited

(e) Wipro Ltd.

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Wipro announced a strategic partnership with the Indian Institute of Science (IISc) to conduct advanced applied research in autonomous systems, robotics and 5G.

Q7. Name the former Chief Minister of Madhya Pradesh who passed away recently. He served as the Chief Minister of Madhya Pradesh from August 2004 to November 2005.

(a) Shivraj Singh Chouhan

(b) Babulal Gaur

(c) Digvijaya Singh

(d) Shyama Charan Shukla

(e) Sunderlal Patwa

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. Former Chief Minister of Madhya Pradesh, Babulal Gaur passed away. He served as the Chief Minister of Madhya Pradesh from August 2004 to November 2005.

Q8. The 2nd Uday (Utkrisht Double-Decker Air Conditioned Yatri) Express of Indian Railway’s will run between ______________________ and Vijayawada.

(a) Kanpur

(b) New Delhi

(c) Jaipur

(d) Ranchi

(e) Visakhapatnam

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. The second Uday (Utkrisht Double-Decker Air Conditioned Yatri) Express of Indian Railway’s will run between Visakhapatnam and Vijayawada.

Q9. An IIT-Delhi-incubated start-up working on the design and development of inclusive learning resources for visually impaired people won the NCPEDP-Mphasis Universal Design Award 2019 for developing a multisensory kit. What is the name of that kit?

(a) PeoplesVison

(b) LightVision

(c) TouchVision

(d) FullVision

(e) ExpertVision

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp.  An IIT-Delhi-incubated start-up working on the design and development of inclusive learning resources for visually impaired people won the NCPEDP-Mphasis Universal Design Award 2019 for developing a multisensory kit named TouchVision.

Q10. Name the Indian-American teen who has won the South Asian Spelling Bee competition 2019 and a cash prize of $3,000.

(a) Navneeth Murali

(b) Pranav Nandakumar

(c) Vayun Krishna

(d) Sumit Pichai

(e) Kamal Murali

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Indian-American teen, Navneeth Murali has won the South Asian Spelling Bee competition 2019 and a cash prize of $3,000.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

Leave a Reply