Current Affairs 22nd August 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 22nd August 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Name an initiative under which a group of armed forces veterans train sports enthusiasts in survival training and self-defence. It was recently launched in Delhi.

(a) Op-Blue Training

(b) Op-Blue Freedom

(c) Op-White Freedom

(d) Op-White Defence

(e) Op-Self Defence

Answer & Explanation
Ans.1.(b)

Exp. Op-Blue Freedom is an initiative in which a group of armed forces veterans train sports enthusiasts in survival training and self-defence. It was recently launched in Delhi.

Q2. On which day United Nations observes International Day of Remembrance and Tribute to the Victims of Terrorism every year.

(a) 18 August

(b) 19 August

(c) 20 August

(d) 21 August

(e) 22 August

Answer & Explanation
Ans.2.(d)

Exp. United nations observes 21 August every year as International Day of Remembrance and Tribute to the Victims of Terrorism.

Q3. Who among the following has been conferred the ‘Pushkin Medal – 2019’ by the Russian government for outstanding contribution to Russian studies abroad?

(a) Meeta Narain

(b) Abraham Verghese

(c) Bhargavi Rao

(d) Anindya Sinha

(e) Ashok Jhunjhunwala

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. Meeta Narain has been conferred the ‘Pushkin Medal – 2019’ by the Russian government for outstanding contribution to Russian studies abroad.

Q4. Who among the following has been appointed as the Cabinet Secretary by Appointments Committee of the Cabinet?

(a) Ajay Kumar

(b) Brij Kumar Agarwal

(c) Subhash Chandra

(d) Sanjay Kothari

(e) Rajiv Gauba

Answer & Explanation
Ans.4.(e)

Exp. Rajiv Gauba has been appointed as the Cabinet Secretary by Appointments Committee of the Cabinet

Q5. Culture Minister will launch the book  “The Diary of Manu Gandhi” that has been brought out by National Archives of India, on the occasion of 150th anniversary of Mahatma Gandhi. Who is the Culture Minister of India?

(a) Shripad Yesso Naik

(b) Santosh Kumar Gangwar

(c) Prahlad Singh Patel

(d) Rao Inderjit Singh

(e) Jitendra Singh

Answer & Explanation
Ans.5.(c)

Exp. Culture Minister Prahlad Singh Patel will launch the book  “The Diary of Manu Gandhi” that has been brought out by National Archives of India, on the occasion of 150th anniversary of Mahatma Gandhi.

Q6. On which day United Nations observes “International Day Commemorating the Victims of Acts of Violence Based on Religion or Belief” every year.

(a) 19 August

(b) 20 August

(c) 21 August

(d) 22 August

(e) 23 August

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. United Nations observes 22 August every year as “International Day Commemorating the Victims of Acts of Violence Based on Religion or Belief”.

Q7. Name the former Additional Commissioner of Police who defeated Bruce Barrios of the U.S. in the men’s singles final to win the gold medal at the World Police and Fire Games.

(a) Surinder Mohan Sharma

(b) B.N.S. Reddy

(c) Amulya Patnaik

(d) A. E. Caffin

(e) K. J. Nanavatty

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. B.N.S. Reddy beats Bruce Barrios of the U.S. in the men’s singles final to win the gold medal at the World Police and Fire Games.

Q8. Name the training programme which was launched recently to improve Learning Outcomes at the Elementary level across the country and motivate the teachers to encourage and foster critical thinking in students.

(a) UDGAM

(b) ANUBHAV

(c) KARTAVYA

(d) NIPUN

(e) NISHTHA

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. Union HRD Minister launched the training programme NISHTHA, (National Initiative for School Heads and Teachers Holistic Advancement) to improve Learning Outcomes at the Elementary level across the country.

Q9. Who has been appointed recently as the Defence Secretary by the Appointments Committee of the Cabinet?

(a) Sanjay Mitra

(b) S. K. Sinha

(c) Samant Goel

(d) Pradeep Kumar Sinha

(e) Ajay Kumar

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. Ajay Kumar has been appointed recently as the Defence Secretary by the Appointments Committee of the Cabinet. He will replace Sanjay Mitra.

Q10. The Reserve Bank of India has permitted processing of e-mandate on credit and debit cards for recurring transactions (merchant payments). The maximum limit for such a transaction will be _____________________

(a) Rs 2,000

(b) Rs 3,000

(c) Rs 4,000

(d) Rs 5,000

(e) Rs 6,000

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. The Reserve Bank of India has permitted processing of e-mandate on credit and debit cards for recurring transactions (merchant payments). The maximum limit for such a transaction will be Rs 2,000.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

Leave a Reply