Current Affairs 22nd July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 22nd July 2019: Daily GK updates quiz

Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. What is the name of bollywood actress who recently decided to quit bollywood due to religious reasons?

(a) Nagma

(b) Katrina Kaif

(c) Zaira Wasim

(d) Alia Bhatt

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp.Zaira Wasim, Dangal fame actress, announced her decision of quitting Bollywood and acting career. Zaira Wasim released a statement on Twitter and Facebook that reads she no longer wants to be a part of the bollywood as it drove her away from her ‘imaan’ and her relation from religion.

Q2. Which nation’s cricket team ended India’s unbeaten streak in World Cup 2019 by beating them by 31 runs?

(a) New Zealand

(b) England

(c) South Africa

(d) Afghanistan

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.England ended India’s unbeaten streak by defeating the men-in-blue by 31 runs. England after batting first had set a formidable tall chase for India, 338 runs in 50 overs.

Q3. Which state has launched a campaign to eradicate Encephalitis disease?

(a) Jharkhand

(b) Bihar

(c) Uttar Pradesh

(d) Madhya Pradesh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(c)

Exp.A large scale campaign to eradicate deadly Acute Encephalitis Syndrome and Japanese Encephalitis disease was launched in Uttar Pradesh on July 1, 2019.

Q4. The world- renowned Jagannath Rath Yatra has begun in which Indian state?

(a) Uttar Pradesh

(b) Odisha

(c) Jharkhand

(d) Chhattisgarh

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp.The world-famous Jagannath Rath Yatra began at Puri in Odisha on July 4, 2019. Lakhs of people are gathering in Puri to witness Lord Jagannath, Lord Balabhadra and Devi Subhadra riding three giant wooden chariots as they travel to Gundicha temple.

Q5. Which state government has approved Aadhaar-linked payment mode for pension disbursal?

(a) Assam

(b) Jammu and Kashmir

(c) Sikkim

(d) Tripura

(e) Nagaland

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. The Jammu and Kashmir government approves Aadhaar-linked payment mode for pension disbursal. The aim is to distribute pension to the beneficiaries under various central and state sponsored schemes in order to ensure transparency and to avoid delay.

Q6. Indian Haj mission in Saudi Arabia adopts Digital India, equality of women. It aims to reach out to a large number of pilgrims as part of the Government of India’s initiative of Digital India. Name the app developed by the consulate which will receive feedback and grievances from Hajis?

(a) Indian Haj Digital System

(b) Indian Haj Equality System

(c) Indian Haj Pilgrimage System

(d) Indian Haj Development System

(e) Indian Haj Information System###

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp.Indian Haj mission in Saudi Arabia adopts Digital India, equality of women. It aims to reach out to a large number of pilgrims as part of the Government of India’s initiative of Digital India. The App ‘Indian Haj Information System‘ developed by the consulate will receive feedback and grievances from Hajis. Another app E-MASIHA will retrieve pilgrims’ health information to apply appropriate treatment whenever he or she visits Indian medical facilities during Haj.

Q7. What is the amount of loan offered by World Bank to the Kerala Government for the Resilient Kerala project, aimed at enhancing the state’s resilience against the impacts of natural disasters and climate change?

(a) $350 million

(b) $250 million

(c) $200 million

(d) $450 million

(e) $375 million

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp.World Bank said it would offer a loan of $250 million to the Kerala Government for the Resilient Kerala project, aimed at enhancing the state’s resilience against the impacts of natural disasters and climate change in the wake of last year’s floods.

Q8. Name the Bengali film directed by Kaushik Ganguly’s, which was honoured with ‘Best Feature Film’ in SAARC film festival?

(a) Bhobishyoter Bhut

(b) Durgeshgorer Guptodhon

(c) Nagarkirtan

(d) Shesh Theke Shuru

(e) Vinci Da

Answer & Explanation
Ans.8.(c)

Exp. Director Kaushik Ganguly’s Bengali film ‘Nagarkirtan’, has won 4 awards in SAARC film festival. The movie was honoured with ‘Best Feature Film’, ‘Best Director’, ‘Best Actor’ and ‘Best Original Score’ awards.

Q9. Name the former oylmpic boxing gold medallist and four weight World champion who passed away recently.

(a) Pernell Whitaker

(b) George Finnegan

(c) Frankie Genaro

(d) Fidel LaBarba

(e) Antal Kocsis

Answer & Explanation
Ans.9.(a)

Exp. Former oylmpic boxing gold medallist and four weight World champion “Pernell whitaker” passed away. He won world titles at lightweight, light welterweight, welterweight and light middleweight. He enjoyed a successful professional career after winning gold as a lightweight at the 1984 Olympics in Los Angeles.

Q10. Who among the following has been appointed as the governor of Andhra Pradesh?

(a) Anusuiya Uikey

(b) Kiran Bedi

(c) Biswa Bhusan Harichandan

(d) Satya Pal Malik

(e) Lalji Tandon

Answer & Explanation
Ans.10(c)

Exp. Biswa Bhusan Harichandan has been appointed as Governor of Andhra Pradesh

 

 

Leave a Reply