Current Affairs 23rd July 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 23rd July 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1. Name the carnatic vocalist who has been chosen for the prestigious Sangita Kalanidhi award instituted by The Music Academy. The academy announced the awards to honour artistes for their contribution to the world of art.

(a) Gayathri Girish

(b) Vidya Subramanian

(c) S Sowmya

(d) Srivani Jade

(e) Nisha Rajagopal

Answer & Explanation
Ans.1.(c)

Exp. S Sowmya has been chosen for the prestigious Sangita Kalanidhi award instituted by The Music Academy. The academy announced the awards to honour artistes for their contribution to the world of art.

Q2. Name the place where the 11th biennial edition of “DefExpo” will be hosted from February 5 to 8, 2020.

(a) Lucknow

(b) Varanasi

(c) Agra

(d) Aligarh

(e) Meerut

Answer & Explanation
Ans.2.(a)

Exp. Lucknow will host the 11th biennial edition of DefExpo from February 5 to 8, 2020. The focus of the Expo will be on “Digital transformation of defence”. The main theme of Expo India-2020 will be “India: the emerging defence manufacturing hub”.

Q3. Filipino legend Manny Pacquiao defeated ……….. to win the WBA welterweight championship after scoring a split-decision win.

(a) Keith Thurman

(b) Terence Crawford

(c) Errol Spence Jr.

(d) Shawn Porter

(e) Maurice Hooker

Answer & Explanation
Ans.3.(a)

Exp. Filipino legend Manny Pacquiao claimed the WBA welterweight championship after scoring a split-decision win against Keith Thurman. He ended the American Keith Thurman’s undefeated run at the MGM Grand, where two judges had the fight 115-112 in favour of the 40-year-old Pacquiao.

Q4. Who among the following have won Indonesia Open BWF Tour Super 1000 tournament held in Jakarta, Indonesia.

(a) P.V. Sindhu

(b) Yuki Fukushima

(c) Akane Yamaguchi

(d) Sayaka Hirota

(e) Chen Yufei

Answer & Explanation
Ans.4.(c)

Exp. Japan’s Akane Yamaguchi wins Indonesia Open BWF Tour Super 1000 tournament held in Jakarta, Indonesia. She defeated India’s P.V. Sindhu in the title clash by 21-15, 21-16.

Q5. Indian Space Research Organisation launched Chandrayaan 2 from Satish Dhawan Space Center located at ………..

(a) Sriharikota

(b) Mahendragiri

(c) Port Blair

(d) Nagpur

(e) Lucknow

Answer & Explanation
Ans.5.(a)

Exp. Indian Space Research Organisation launched Chandrayaan 2 from Satish Dhawan Space Center at Sriharikota. It was launched by GSLV MkIII-M1 Vehicle at 14:43 hours IST. The lander-Vikram will land near South Pole of the moon on Sep 7, 2019.

Q6. Name the IAS officer who has been appointed as the Joint Secretary to President Ram Nath Kovind by the Cabinet’s Appointment Committee.

(a) Ajay Bhadoo

(b) Armstrong Pame

(c) Krishna Gopal Tiwari

(d) D K Ravi

(e) Anshul Mishra

Answer & Explanation
Ans.6.(a)

Exp. The Appointments Committee of the Cabinet approved the appointment of Ajay Bhadoo as Joint Secretary to President Ram Nath Kovind. Bhadoo, a Gujarat batch IAS officer is currently serving as the Vadodara Municipal Commissioner.

Q7. Name the Britain swimmer who has break the world record in the men’s 100 metre breaststroke at the World Championships in Gwangju, South Korea.

(a) Gary Abraham

(b) Adam Peaty

(c) Jane Admans

(d) Rob Bale

(e) Todd Cooper

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. The Britain swimmer Adam Peaty has break the world record in the men’s 100 metre breaststroke at the World Championships in Gwangju, South Korea. He smashed the previous record of 57.10 seconds that was set by him at last year’s European Championships, after winning the semi finals in 56.88 seconds.

Q8. Name the Indian shooter clinched gold medal in the final of rifle 3-position event of the junior world cup held in Suhl Germany.

(a) Saurabh Chaudhary

(b) Vijayveer Sidhu

(c) Rajkanwar Singh

(d) Anmol

(e) Aishwarya Pratap Singh Tomar

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. Aishwarya Pratap Singh Tomar has clinched the gold medal in the final of rifle 3-position event of the junior world cup held in Suhl Germany.

Q9. Name the Indian sprinter who has extended her sensational run by claiming her fifth gold of the month as she returned to her pet 400m competition with a season-best time of 52.09 seconds in Czech Republic.

(a) Dutee Chand

(b) Tintu Luka

(c) P.T. Usha

(d) Hima Das

(e) Mandeep Kaur

Answer & Explanation
Ans.9.(d)

Exp. Hima Das has extended her sensational run by claiming her fifth gold of the month as she returned to her pet 400m competition with a season-best time of 52.09 seconds in Czech Republic.

Q10. Name the 2 newly formed districts of Tamil Nadu.

(a) Tirunelveli and Kancheepuram

(b) Tenkasi and Chengalpattu

(c) Tirunelveli and Tenkasi

(d) Chengalpattu and Kancheepuram

(e) Tirunelveli and Chengalpattu

Answer & Explanation
Ans.10.(b)

Exp. Tenkasi and Chengalpattu are the 2 newly formed districts of Tamil Nadu.

 

Leave a Reply