Current Affairs 23rd October 2019 Daily GK updates quiz

Current Affairs 23rd October 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank

Q1. Which organization has started the work to produce hypersonic weapon missiles that travel at 5 times speed of sound, or a little over a mile every second?

(a) Hindustan Aeronautics Limited

(b) Indian Space Research Organisation

(c) Bharat Heavy Electricals Limited

(d) Bharat Electronics Limited

(e) Defence Research and Development

Answer & Explanation
Ans.1.(e)

Exp. The Defence Research and Development (DRDO) has started work to produce hypersonic weapon missiles that travel at 5 times speed of sound, or a little over a mile every second.

Q2. Which team defeated Dabang Delhi to win the 7th season of Vivo Pro Kabaddi League 2019?

(a) Bengaluru Bulls

(b) Bengal Warriors

(c) Haryana Steelers

(d) U Mumba

(e) UP Yoddha

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp. Bengal Warriors defeated Dabang Delhi to win the 7th season of Vivo Pro Kabaddi League 2019.

Q3. The 1st India-Bangladesh Stakeholders’ meet was held in?

(a) Jaipur

(b) Surat

(c) Hyderabad

(d) Guwahati

(e) Dispur

Answer & Explanation
Ans.3.(d)

Exp. The 1st India-Bangladesh Stakeholders’ meet was held in Guwahati.

Q4. Who among the following has been concurrently accredited as the next Ambassador of India to the Republic of Cabo Verde?

(a) Rajeev Kumar

(b) Godavarthi Venkata Srinivas

(c) Anil Kumar Rai

(d) Manpreet Vohra

(e) Ausaf Sayeed

Answer & Explanation
Ans.4.(b)

Exp. The Ministry of External Affairs notified that Godavarthi Venkata Srinivas has been concurrently accredited as the next Ambassador of India to the Republic of Cabo Verde.

Q5. Which institute has topped all Indian Institutes in the list of Quacquarelli Symonds (QS) India University Rankings 2020?

(a) IIT Delhi

(b) IISc Bangalore

(c) IIT Mandi

(d) IIT Bombay

(e) IIT Goa

Answer & Explanation
Ans.5.(d)

Exp. The IIT Bombay has topped all Indian Institutes in the list of Quacquarelli Symonds (QS) India University Rankings 2020.

Q6. Who among the following has been appointed as the Policy Advisor in the External Affairs Ministry in the rank of Additional Secretary?

(a) Sanjay Kothari

(b) I. V. Subba Rao

(c) Pramod Kumar Misra

(d) Rajiv Gauba

(e) Ashok Malik

Answer & Explanation
Ans.6.(e)

Exp. Ashok Malik has been appointed as the Policy Advisor in the External Affairs Ministry in the rank of Additional Secretary.

Q7. IIM Kozhikode and Mangalore Refineries and Petrochemicals Ltd. have announced a special drive _______________ to support women entrepreneurs in the country.

(a) Ja Eve

(b) La Eve

(c) Ka Eve

(d) Ma Eve

(e) Sa Eve

Answer & Explanation
Ans.7.(b)

Exp. IIM Kozhikode and Mangalore Refineries and Petrochemicals Ltd. have announced a special drive “La Eve” to support women entrepreneurs in the country.

Q8. The AYUSH ministry has signed an MoU with which ministry to provide traditional medicine services at the armed forces’ hospitals and dispensaries?

(a) Ministry of Food Processing Industries

(b) Ministry of Home Affairs

(c) Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises

(d) Ministry of Health and Family Welfare

(e) Ministry of Defence

Answer & Explanation
Ans.8.(e)

Exp. The AYUSH ministry has signed an MoU with the Defence Ministry to provide traditional medicine services at the armed forces’ hospitals and dispensaries.

Q9. Name the Para-athlete who has won 2 gold medals at the 7th CISM World Military Games held in Wuhan, China.

(a) Devendra Jhajharia

(b) Mariyappan Thangavelu

(c) Anandan Gunasekaran

(d) Naresh Kumar Sharma

(e) Varun Singh Bhati

Answer & Explanation
Ans.9.(c)

Exp. Para-athlete Anandan Gunasekaran has won 2 gold medals at the 7th CISM World Military Games held in Wuhan, China.

Q10. Indian Railways has installed the most advanced Electronic Interlocking System on the Grand Chord route. Who is the present Railway Minister of India?

(a) Piyush Goyal

(b) D.V. Sadananda Gowda

(c) Amit Shah

(d) Nirmala Sitharaman

(e) Ravi Shankar Prasad

Answer & Explanation
Ans.10.(a)

Exp. Indian Railways has installed the most advanced Electronic Interlocking System on the Grand Chord route. Railway Minister: Piyush Goyal.

Online Mock Test Available on App as well as Web:Ambitious baba app on play store

IBPS Clerk 2019 new

NABARD DA (1)

How to Access on App:-

  1. Go to Playstore search Ambitious Baba or Click here to Install App
  2. After Install Login with Google Account or Facebook Account

Related Links:

2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

Leave a Reply