Current Affairs 24th August 2019: Daily gk Updates Quiz

Current Affairs 24th August 2019: Daily GK updates quiz
Daily gk updates and Current affairs is playing a major role in any competitive exam. so here we are providing the current affairs quiz on daily basis for Bank, SSC & Railway Exams you can also read previous quizzes from Here

Q1.Which bank has signed a bancassurance agreement with Digit Insurance to provide Digit Insurance’s suite of products to its SMEs(Small and medium-sized enterprises) customers ?

(a) Bank of Baroda

(b) State Bank of India(SBI)

(c) HDFC Bank

(d) Karur Vysya Bank(KVB)

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.1.(d)

Exp.On August 22, 2019, Karur Vysya Bank(KVB), one of the oldest banks in India has signed a bancassurance agreement with General insurance company, Digit Insurance to provide Digit Insurance’s suite of products to its SMEs(Small and medium-sized enterprises) customers.

Q2.Name the life Insurance company, which has partnered with Akshaya Patra Foundation to support and contribute to the mid-day meal drive for government-run school children across India .

(a) Max Life Insurance Co. Ltd.

(b) Bharti AXA Life Insurance

(c) SBI Life Insurance

(d) HDFC Standard Life Insurance

(e) Lic

Answer & Explanation
Ans.2.(b)

Exp.A renowned life Insurance company, Bharti AXA Life Insurance on its 13th Foundation Day, has partnered with a non-profit organization in India, Akshaya Patra Foundation to support and contribute to the mid-day meal drive for government-run school children across India.

Q3.What is the Gross Domestic Product(GDP) of India for the year 2019 as per Moody’s Investors Service ?

(a) 6.3%

(b) 6.2%

(c) 6.1%

(d) 6.5%

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.3.(b)

Exp.Moody’s Investors Service reduced India’s GDP (Gross Domestic Product) growth forecast for 2019 calendar year to 6.2% from the previous estimation of 6.8% as the weaker global economy has stunted Asian exports and the uncertain operating environment has weighed on investment.

Q4.Who topped in the Forbes magazine’s Worlds Highest-Paid Actors Of 2019 list ?

(a) Dwayne Johnson

(b) Chris Hemsworth

(c) Robert Downey Jr.

(d) Jackie Chan

(e) None of these

Answer & Explanation
Ans.4.(a)

Exp.Forbes magazine’s Worlds Highest-Paid Actors Of 2019 list was released on August 23, 2019. The list was topped by American actor, producer and former wrestler Dwayne Johnson (also known as The Rock) with worth $89.4 million followed by Chris Hemsworth and Robert Downey Jr in the second and third spot respectively.

Q5. NASA announced that it has named rock on Mars in honour of the iconic English band,_____________.

(a) The Beatles

(b) The Rolling Stones#

(c) The Beach Boys

(d) The Velvet Underground

(e) The Clash

Answer & Explanation
Ans.5.(b)

Exp. NASA announced that it has named rock on Mars in honour of the iconic English band, The Rolling Stones.

Q6. The Ministry of New and Renewable Energy has declared Ocean Energy as renewable energy status. Who is the present Union Minister of New and Renewable Energy?

(a) Ashwini Kumar Choubey

(b) Mansukh L Mandaviya

(c) Hardeep Singh Puri

(d) Raj Kumar Singh

(e) Shripad Yesso Naik

Answer & Explanation
Ans.6.(d)

Exp. The present Union Minister of New and Renewable Energy is Raj Kumar Singh.

Q7. Union Minority Affairs Minister Mukhtar Abbas Naqvi and Chief Minister of Rajasthan Ashok Gehlot will inaugurate this ____________ at Jawahar Kala Kendra in Jaipur.

(a) Hunar Haat

(b) Hunar House

(c) Hunar Ashram

(d) Hunar Home

(e) Hunar Sadan

Answer & Explanation
Ans.7.(a)

Exp. Union Minority Affairs Minister Mukhtar Abbas Naqvi and Chief Minister of Rajasthan Ashok Gehlot will inaugurate this “Hunar Haat” at Jawahar Kala Kendra in Jaipur.

Q8. The 597-ft tall ‘Statue of Unity’ in Gujarat and Mumbai’s Soho House have been featured by the ___________ magazine in its second annual list of the 2019  ?

(a) Harper’s Magazine

(b) Time Magazine

(c) Forbes Magazine

(d) Newsweek Magazine

(e) New York Magazine

Answer & Explanation
Ans.8.(b)

Exp.The 597-ft tall ‘Statue of Unity’ in Gujarat and Mumbai’s Soho House have been featured by the Time magazine in its second annual list of the 2019 World’s greatest places, in a compilation of 100 new and newly “noteworthy destinations.

Q9. Name the state where 24th Meeting of Western Zonal Council was held?

(a) Karnataka

(b) Kerala

(c) Gujarat

(d) Maharashtra

(e) Goa

Answer & Explanation
Ans.9.(e)

Exp. 24th Meeting of Western Zonal Council was held in Panaji, Goa. It was chaired by Union Home Minister Amit Shah.

Q10. BookMyForex.com, a marketplace for foreign exchange and remittances, has partnered with ______________ to launch a co-branded multi-currency forex travel card for Indian overseas travellers.

(a) Kotak Mahindra Bank

(b) ICICI Bank

(c) Axis Bank

(d) YES Bank

(e) HDFC Bank

Answer & Explanation
Ans.10.(d)

Exp.BookMyForex.com, a marketplace for foreign exchange and remittances, has partnered with YES Bank.

You can also Read this:

IBPS PO 2019 Preparation Kit PDF

I challenge you will get Best Content in Our PDFs with Detail solutions and Latest Pattern

Memory Based Puzzle E-book | 2016-19 Exams Covered

Get PDF here

Caselet Data Interpretation 200 Questions

Get PDF here
Puzzle & Seating Arrangement E-Book for BANK PO MAINS (Vol-1)

Get PDF here

ARITHMETIC DATA INTERPRETATION 2019 E-book

Get PDF here
The Banking Awareness 500 MCQs E-book| Bilingual (Hindi + English)

Get PDF here

High Level DATA INTERPRETATION Practice E-BOOK

Get PDF here

 

 

Leave a Reply